Ειδήσεις

Αμεση παρέμβαση της Ε.Ε. για την ακρίβεια ζητά ο Μητσοτάκης – Κοινή γραμμή με Ντράγκι

Ο πρώτος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εξελισσόμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η ομόθυμη αυστηρή προειδοποίηση της Ε.Ε. προς την Τουρκία, επετεύχθη. Πέραν της σχετικής ενημέρωσης που παρείχε ο ίδιος στους ομολόγους του, το μήνυμα στην Άγκυρα περιλαμβάνεται και στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, ενώ προηγήθηκε και σαφής τοποθέτηση υπέρ των ελληνικών δικαίων και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που συνεδρίασε νωρίτερα.

Στο δείπνο των ευρωπαίων ηγετών αργά το βράδυ, ο πρωθυπουργός, με φόντο και τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Φ. Οκτάι -τις οποίες μάλιστα επικαλέστηκε στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στις ενέργειες και την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας έναντι της χώρας μας το τελευταίο διάστημα και επανέλαβε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης.

Ουσιαστικά, πέταξε το «γάντι» στην απέναντι πλευρά για τις επόμενες κινήσεις της, μία σχεδόν εβδομάδα πριν από τη σημαντική Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, παρουσία και του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος, σύμφωνα με δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού τύπου της χώρας του, προτίθεται να θέσει θέμα αποστρατικοποίησης αλλά και κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εμφανίζεται έτοιμος -εφόσον χρειαστεί- για μία τετ α τετ αντιπαράθεση μαζί του.

Οι ηγέτες της Ε.Ε., σε μια ιστορική τους απόφαση εξάλλου, έδωσαν το «πράσινο φως» για την ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην Ένωση.

Οικονομικές δυσκολίες
Σήμερα οι εργασίες της Συνόδου θα συνεχιστούν με πιο… δύσκολα για τους 27 θέματα, καθώς θα συζητηθεί το θέμα των οικονομικών δυσκολιών των ευρωπαϊκών νοικοκυριών και της ενέργειας σε συνδυασμό με τον παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία.

Μολονότι οι προσδοκίες δεν είναι υψηλές για άμεση απόφαση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως επιβεβαίωσε και μετά τη συνάντησή του με τον Μάριο Ντράγκι στη Ρώμη την Τετάρτη, θα ταχθεί -από κοινού με άλλους ηγέτες κυρίως του ευρωπαϊκού νότου- υπέρ της ανάγκης άμεσης παρέμβασης των Βρυξελλών, ώστε να στηριχθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών και των επιχειρήσεων. Παράλληλα, θα επαναφέρουν μαζί με τον Ιταλό ομόλογό του το ζήτημα της επιβολής πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

«Επειδή το πρόβλημα αυτό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό και η γενεσιουργός αιτία του έγκειται στις ιδιαίτερα υψηλές τιμές φυσικού αερίου που συμπαρασύρουν και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, θα επαναφέρω – μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό – το κατεπείγον πια αίτημα να δρομολογηθούν τολμηρές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η επιβολή ενός πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου», τόνισε ο πρωθυπουργός εισερχόμενος στη Σύνοδο. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα θέμα το οποίο «το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό, δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει η απαραίτητη κινητικότητα. Θέλω να ελπίζω ότι πια όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται μια συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση η οποία να μπορεί να υποστηρίξει τους εθνικούς προϋπολογισμούς, έτσι ώστε να περιορίσουμε, στο μέτρο του εφικτού, τις αρνητικές επιπτώσεις από την ακρίβεια στα νοικοκυριά μας και στις επιχειρήσεις μας», ανέφερε.

Το «καυτό» ζήτημα της οικονομίας δεν αποκλείεται να συζητηθεί ξανά από τους ηγέτες της Ε.Ε. σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τον επόμενο μήνα, όπως πρότεινε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας. Με την πρόταση αυτή συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμάνουελ Μακρόν και ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν, ενώ από την πλευρά του ο Ολλανδός ομόλογός του Μαρκ Ρούτε δήλωσε θετικός, αλλά με την προϋπόθεση να υπάρχει η πιθανότητα να ληφθούν αποφάσεις.

Πηγή euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου