Ρεπορτάζ

Προσωρινά κρατούμενοι δύο ακόμα Τούρκοι δουλέμποροι

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν χθες, μετά την απολογία τους, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου και του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου οι κατηγορούμενοι για παράνομη μεταφορά μεταναστών από κερδοσκοπία A. B. του M. 33 ετών και O. M. του M. 35 ετών, Τούρκοι υπήκοοι, που συνελήφθησαν την 18η Ιουνίου 2014 στη μαρίνα του Μανδρακίου, διότι μετέφεραν στη Ρόδο με το σκάφος ονόματι «ALPAY 4» μήκους περίπου δεκαπέντε μέτρων, πολυεστερικό, χρώματος λευκού 52 υπηκόους Συρίας (35 άνδρες, 3 γυναίκες και 14 ανήλικους).

Μετά την προσαγωγή του πρώτου προέκυψε ότι επί του σκάφους επέβαινε ένας ακόμα διακινητής, υπήκοος Τουρκίας, ο οποίος λίγο πριν τον εντοπισμό του σκάφους, βούτηξε στη θάλασσα, αποβιβάστηκε στη στεριά και εξαφανίστηκε προς άγνωστη κατεύθυνση.
Περί ώρα 11.30 και κατόπιν κινητοποίησης, συνελήφθη από λιμενικούς στην παραλία “Ελλη”.
Ο πρώτος ομολόγησε ότι μετέφερε τους λαθρομετανάστες γιατί χρειαζόταν χρήματα για να καλύψει βιοτικές του ανάγκες, ενώ ο δεύτερος ισχυρίστηκε ότι ήταν μετανάστης.
Στο μεταξύ σοβαρές υποθέσεις διακίνησης μεταναστών θα απασχολήσουν την προσεχή συνεδρίαση του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει ο Τούρκος M. T. του D., κρατούμενος στο Κατάστημα Κράτησης Κω ενώ συγκατηγορούμενός του είναι ο Ο. A., αγνώστων λοιπών στοιχείων.
Ο πρώτος κατηγορούμενος στις 30 Ιανουαρίου 2014 και περί ώρα 03.43, στη θαλάσσια περιοχή ΒΑ του ακρωτηρίου «Αμόγλωσσα» της νήσου Κω, ενεργώντας με πρόθεση, ως κυβερνήτης πλωτού μέσου μετέφερε από το εξωτερικό στην Ελλάδα υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, πράξη την οποία τέλεσε κατά συρροή και εκ κερδοσκοπίας.

Πλέον συγκεκριμένως, στον ανωτέρω τόπο και κατά τον ανωτέρω χρόνο, εντοπίστηκε από περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Κω, στα πλαίσια προγραμματισμένης περιπολίας του, να μεταφέρει από την περιοχή της Αλικαρνασσού (Bodrum) της Τουρκίας στην Ελληνική Επικράτεια και δη στη θαλάσσια περιοχή ΒΑ του ακρωτηρίου «Αμμόγλωσσα», όπου και ακινητοποιήθηκε, με ταχύπλοο πολυεστερικό σκάφος, χρώματος λευκού, μήκους έξι μέτρων περίπου, του οποίου ήταν κυβερνήτης, συνολικώς έντεκα αλλοδαπούς, εκ των οποίων τρεις άρρενες υπήκοους Συρίας και οκτώ υπηκόους Σομαλίας, εκ των οποίων δυο άρρενες και έξι γυναίκες.
Για τη μεταφορά κάθε αλλοδαπού υπηκόου κατηγορείται ότι ελάμβανε ως οικονομικό αντάλλαγμα μη επακριβώς προσδιορισθέν στην ανάκριση ποσό, το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν υπολειπόταν του ποσού των 2.200 ευρώ ανά άτομο.

Ο δεύτερος φέρεται με πειθώ, προτροπές και φορτικότητα, να προκάλεσε στον πρώτο την απόφαση να μεταφέρει με ταχύπλοο τους μετανάστες.

-Στη δεύτερη υπόθεση που θα εξεταστεί κατηγορούμενος είναι ο Τούρκος Υ. U. του O.
Την 9η Μαρτίου 2014 και περί ώρα 01.30, εντοπίστηκε από περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Κω, στα πλαίσια προγραμματισμένης περιπολίας του, να μεταφέρει από την παραθαλάσσια περιοχή πλησίον της Αλικαρνασσού (Bodrum) της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή «Ακρ. Λούρος» της νήσου Κω, με jet ski, μάρκας ΥΑΜΑΗΑ, τύπου XL 700 85 BHP, χρώματος λευκού, μήκους δύο περίπου μέτρων, στερούμενο φώτων ναυσιπλοΐας, του οποίου ήταν κυβερνήτης, δύο αυπηκόους Συρίας.

-Στην τρίτη υπόθεση κατηγορούμενος είναι ο Ρ. Κ. του S., κρατούμενος στο κατάστημα Κράτησης Κω και συγκατηγορούμενος του ο A. A., αγνώστων λοιπών στοιχείων.
Ο πρώτος κατηγορούμενος την 18η Μαρτίου 2014 και περί ώρα 03:10, στη θαλάσσια περιοχή πλησίον του ακρωτηρίου «Αγίου Στεφάνου» της νήσου Μεγίστης, όντας κυβερνήτης του ταχύπλοου σκάφους Τ/Χ “MAJESTIC”, μετέφερε από την Τουρκία στη Ελλάδα 7 υπηκόους Συρίας.

Ειδικότερα, αφού πείστηκε από τον συγκατηγορούμενό του, λαμβάνοντας ωςαντίτιμο μια μοτοσικλέτα, παρέλαβε τους μετανάστες τις βραδινές ώρες της 17ης Μαρτίου 2014 από τον λιμένα Κας της Τουρκίας και με το προαναφερθέν ταχύπλοο έχοντας σβηστά τα φώτα κατευθύνθηκε προς τη νήσο Μεγίστη.

Τα άτομα αυτά είχαν πληρώσει στον συγκατηγορούμενό του το αντίτιμο των 2.000€. Κοντά στο ακρωτήρι του Αγ. Στεφάνου και περίπου είκοσι μέτρα από την ακτή και ενώ είχε κατεύθυνση προς τον κόλπο «Βαθυριάκι», έγινε αντιληπτός από το ελληνικό λιμενικό που του έκανε σήμα να ακινητοποιηθεί. Αυτός αντίθετα ανέπτυξε ταχύτητα και προσπάθησε να διαφύγει, από τους διενεργηθέντες ελιγμούς, άρχισε το σκάφος να έχει εισροή υδάτων.
Επίσης την 15η Μαρτίου 2014 προέβη ομοίως σε μεταφορά λαθρομεταναστών από το Κας της Τουρκίας στη νήσο Μεγίστη, από κερδοσκοπία, από την πράξη του δε αυτή προέκυψε κίνδυνος για τους μεταφερόμενους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου