Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφερόμενος στην πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή η πρόταση της κυβέρνησης.
Όπως τόνισε στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ ο κ. Μαρινάκης: «Θέλουμε να μην είναι αποτέλεσμα κομματικών συσχετισμών η παραπομπή ή μη ενός διατελέσαντα υπουργού ή υφυπουργού» και αναφερόμενος στην πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος και συγκεκριμένα για την αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών.
Ο κ. Μαρινάκης είπε ότι η πρόταση της ΝΔ θα έρθει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα και περιγράφοντας τον τρόπο ελέγχου των πολιτικών προσώπων από τη Δικαιοσύνη ανέφερε: «Εμείς λέμε το μοντέλο Τριαντόπουλου είναι η κατάληξη. Οδηγός ως προς την κατάληξη. Δηλαδή, ποια είναι η κατάληξη; Οι πολιτικοί να κρίνονται, όπως οι πολίτες. Καθαρές κουβέντες. Να μην υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών. Θα ακολουθηθούν όλα τα κατά το νόμο προβλεπόμενα, δεν το συζητάμε αυτό, με απόλυτο σεβασμό στις διαδικασίες και από ‘κει και πέρα, με βάση τις πλειοψηφίες και τις αποφάσεις, στο τέλος της ημέρας θα υπάρχει κρίση από το φυσικό δικαστή, από το Δικαστικό Συμβούλιο και αν πει και κάτι άλλο, εμείς εδώ είμαστε να το σεβαστούμε».
Αναφερόμενος επίσης στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και στα μη κρατικά πανεπιστήμια είπε ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα η αναθεώρηση των συγκεκριμένων άρθρων και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τις προτάσεις, που απαιτούν 180 βουλευτές για να εγκριθούν απο τη Βουλή.
Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα, δηλαδή θα γίνει διαδικασία στη Βουλή, θα κατατεθούν οι προτάσεις θα ληφθούν οι αποφάσεις από την Ολομέλεια της Βουλής και όποια πρόταση πάει στην Προανακριτική, εκεί θα ακολουθηθεί ο τύπος.
«Θέλουμε τον ρόλο του ανακριτή, να αποφασίσει ποιοι μάρτυρες πρέπει να κληθούν σε συνέχεια όσων έχουν γίνει στη Δικαιοσύνη. Γιατί υπάρχει ήδη ένα υλικό από τη Δικαιοσύνη. Το αν θα είναι το Α ή Β αδίκημα, πέραν όσων έχουν προταθεί, το αν οι κατηγορούμενοι θα είναι ένας, δύο ή τρεις, αυτό να το αποφασίσουν οι ανώτατοι δικαστές και όχι τα κόμματα. Λένε για παράδειγμα: «δεν θέλετε να γίνει Προανακριτική Τριαντόπουλου», που έγινε η διαδικασία όπως προβλέπει ο νόμος, για να πάει μετά στο φυσικό δικαστή, «για να μην έρθει να καταθέσει ο πρωθυπουργός». Αν θέλει τον οποιονδήποτε το Δικαστικό Συμβούλιο να καταθέσει ως μάρτυρας, ακόμα και τον πρωθυπουργό, η κατάθεση αυτή είναι υποχρεωτική. Ενώ αν γίνει μία πρόταση από ένα κόμμα για να καταθέσει κάποιος στην Προανακριτική, είναι αποτέλεσμα απόφασης των συσχετισμών. Εάν το Δικαστικό Συμβούλιο κρίνει ότι το Α αδίκημα δεν είναι αρκετό και πρέπει να αναβαθμιστεί, τότε αυτό οφείλει να το σεβαστεί η Βουλή» είπε ο κ. Μαρινάκης.
Πηγή: Reporter.gr