Ειδήσεις

«Κυνηγητό» για έσοδα 2 δισ. ευρώ εξαπολύει το Υπ. Οικονομικών

Χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τον Έβρο ως την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι και την Ρόδο καλούνται να συλλέξουν οι μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών.

Για τα απλήρωτα χαράτσια του μνημονίου, ο λόγος. Από τα περίπου 62 δισ. ευρώ που έχουν δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του 2013 η εφορία θα κυνηγήσει να βάλει στα ταμεία της ένα ποσό της τάξης των 2 δισ. ευρώ.

Οι επιτελείς επί της οδού Νίκης έκριναν ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την είσπραξη αυτών των οφειλών παρά την θηριώδη φορολόγηση που έχουν υποστεί οι Έλληνες και την αγανάκτηση που βγάζουν για την τακτοποίηση αυτών των λογαριασμών.

Το επιχειρησιακό σχέδιο του γ.γ. Εσόδων Χάρη Θεοχάρη που εστάλη πριν από λίγες ημέρες σε όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, δίνει αναλυτικές οδηγίες σχετικά με το πώς θα γίνει η συγκέντρωση της νέας φορολογικής «σοδειάς».

Το σχέδιο εστιάζει στους νομούς με τα περισσότερα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το κράτος. Θέση «νούμερο ένα» σε αυτό τον χάρτη έχει η Αττική που αποτελεί το μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο της χώρας και συνάμα τον μεγαλύτερο μεγαλοοφειλέτη για την εφορία.

Τα ανείσπρακτα χρέη (πριν και μετά μνημονίου) που είναι βεβαιωμένα σε όλες τις Δ.Ο .Υ τους λεκανοπεδίου ανέρχονται σε 28 δισ. ευρώ, και από την τεράστια αυτή «πίτα» το υπουργείο Οικονομικών θέλει να βάλει στα ταμεία του περί τα 685 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Τη δεύτερη θέση στην κατάταξη με τα πιο «πλούσια» χρέη έχουν οι 13 νομοί της βόρειας Ελλάδας. Από το μεγαλύτερο γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας η εφορία θα επιδιώξει εισπράξεις 181 εκατ. ευρώ έως τον Ιούνιο και 300 εκατ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο.

Και ακολουθεί στην τρίτη θέση η κεντρική Ελλάδα. Ο στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών είναι η μείωση κατά 167 εκατ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων χρεών που συσσωρεύτηκαν στα δύο τελευταία χρόνια της κρίσης.

«Κουστούμι» φόρων έχει «ράψει» η Γενική Γραμματεία Εσόδων για την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τη νησιωτική Ελλάδα προκειμένου να εισπραχθούν 131,5 εκατ. ευρώ, 96 εκατ. ευρώ και 96,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα έως το τέλος του χρόνου.

Σε επίπεδο Δ.Ο.Υ αυτές που έχουν επιφορτιστεί με το μεγαλύτερο έργο είναι η ΦΑΕ Πειραιά που θα πρέπει να φέρει έσοδα 171,8 εκατ. ευρώ στο επόμενο εξάμηνο, η Δ.Ο.Υ Καλαμάτας με 131 εκατ. ευρώ, η Δ.Ο.Υ Ρεθύμνου με 96,3 εκατ. ευρώ, η εφορία Χολαργού, Χαλανδρίου και Ψυχικού στην Αττική με 80,9 εκατ. ευρώ, η Δ.Ο.Υ. Ρόδου με 40 εκατ. ευρώ, η Α΄ Εφορία Λάρισας με 30 εκατ. ευρώ, κ.ά.

Το «μυστικό» πάντως, για να μπορέσει το οικονομικό επιτελείο να εισπράξει άμεσα τα ποσά αυτά, κρύβεται στην νέα πρακτική που εφαρμόζει από φέτος και έγκειται στο να «βάζει χέρι» στα «έτοιμα» λεφτά που έχουν κατατεθειμένα στις τράπεζες (σ.σ. όσοι ακόμη διαθέτουν), αντί να τους αποστέλλει τελεσίγραφα πληρωμής.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για τις εισπράξεις (έως τον Απρίλιο του 2014) καταδεικνύουν τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και γενικότερα στην οικονομία. Οι πολίτες έχουν ξεπεράσει τα όρια της φοροδοτικής τους ικανότητος, αφού ακόμα και με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, επιχειρήσεις και φορολογούμενοι δεν πληρώνουν ούτε το 1 τοις χιλίοις των φόρων που επιδικάζονται σε βάρος τους.

Σε μια προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση ότι οι έλεγχοι στις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής δεν έχουν μείνει πίσω, ιδίως μετά τα δημοσιεύματα για ανύπαρκτα αποτελέσματα- εισπρακτικά και μη- στο ελεγκτικό πεδίο, ο Χάρης Θεοχάρης έδωσε εντολή στις δύο μονάδες Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΜΕΕΠ και ΚΕΦΟΜΕΠ) να επιδοθούν σε ένα ανελέητο φοροκυνηγητό.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιo:
– Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου του 2014 να έχουν ελεγχθεί τουλάχιστον 720 φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου από το ΚΕΦΟΜΕΠ. Παράλληλα, τουλάχιστον 680 Μεγάλες Επιχειρήσεις θα δεχθούν επίσκεψη μέσα στους επόμενους 7 μήνες από το ΚΕΜΕΕΠ.
– Στους 720 πλούσιους που θα ελεγχθούν, θα πρέπει να βεβαιωθούν φόροι και πρόστιμα ύψους τουλάχιστον 288 εκατ. ευρώ. Το «κοστούμι» φτάνει έτσι στις 400.000 ευρώ για τον καθένα!
– Από τα πρόστιμα αυτά, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να εισπράξει άμεσα το 50%, δηλαδή 144 εκατ. ευρώ. Το εγχείρημα φαντάζει δύσκολο γιατί ποτέ ως τώρα δεν έχει επιτύχει τέτοια είσπραξη: το 2013 το ΚΕΦΟΜΕΠ είχε κάνει 450 ελέγχους και βεβαίωσε μόνον 73 εκατ. ευρώ εκ των οποίων εισέπραξε τα 22 εκατ. ευρώ ή, σε ποσοστό, μόλις 16%. Από φέτος όμως η εφορία εφαρμόζει για πρώτη φορά μαζικά τις νέες τεχνικές ελέγχου με τις οποίες προσδιορίζει εισόδημα που δεν έχει δηλωθεί και επιβάλλει πρόστιμα, ανάλογα με το πόσα χρήματα βρίσκει κατατεθειμένα στις τράπεζες ή με βάση άλλα περιουσιακά στοιχεία.
– Επιπλέον 860 εκατ. ευρώ (πέραν των 144 εκατ. ευρώ) θέλει να εισπράξει μέσα στο 2014 η εφορία και από 680 Μεγάλες και Πολυεθνικές Επιχειρήσεις, που θα ελεγχθούν από το ΚΕΜΕΕΠ. Στόχος είναι να βεβαιωθούν σε βάρος τους 1,32 δισ. ευρώ, από τώρα μέχρι τον Δεκέμβριο και, μέσα στη χρονιά, να εισπραχθούν τα 2/3 εξ αυτών! Πέρυσι πάντως, σε ολόκληρο το 2013, το ΚΕΜΕΕΠ είχε επιβάλει πρόστιμα μόλις 410 εκατ. ευρώ αλλά αντί να εισπραχθούν τα 310 εκατ. ευρώ (75%) στα κρατικά ταμεία εισέρρευσαν τα μισά (περίπου 170 εκατ. ευρώ).
– Την ίδια στιγμή το ΚΕΦΟΜΕΠ καλείται να εισπράξει σχεδόν 1 εκατ. ευρώ από φορολογουμένους μεγάλου πλούτου που έχουν χρέη στην εφορία (μέχρι σήμερα έχει εισπράξει τα μισά) ενώ το ΚΕΜΕΕΠ θα αναζητήσει και άλλα 32,7 εκατομμύρια από Μεγάλες Επιχειρήσεις.

Πηγή www.bankingnews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου