Ειδήσεις

Συνεχίζονται τα προβλήματα στο λιμανάκι των Φανών

Την παρέμβαση του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, ζήτησε χθες μέσω της «δημοκρατικής» με έκκλησή του ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φανών κ. Βασίλης Νικολίτσης, καθώς το «ταλαιπωρημένο» αλιευτικό καταφύγιο της περιοχής, παρά τις παρεμβάσεις, εξακολουθεί να έχει προβλήματα και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να ξανακλείσει!
«Οι εργασίες καθαρισμού και εκβάθυνσης του λιμανιού, ολοκληρώθηκαν. Το λιμανάκι των Φανών μέχρι τώρα, είναι λειτουργικό. Ωστόσο, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν και ενδεχομένως να συνεχιστούν, έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύονται στην είσοδο του λιμανιού άμμος και φύκια. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, πως στους επόμενους μήνες το λιμανάκι θα επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση που βρισκόταν και δεν θα είναι προσβάσιμο σε κανέναν. Είναι κρίμα, δώρον  άδωρον που λένε…»
Ο κ. Νικολίτσης, επέμεινε στην ανάγκη να γίνει διαμόρφωση της εισόδου του λιμανιού ώστε να μην υπάρχει ενδεχόμενο να συσσωρευτούν πάλι, τα φύκια και η άμμος. Έτσι όπως είναι τα πράγματα τώρα, μέχρι τον προσεχή Ιούνιο – Ιούλιο, το λιμανάκι δεν θα είναι προσβάσιμο σε κανέναν! Συνεπώς, η περιοχή θα έχει πάλι τα ίδια προβλήματα, οι ψαράδες και οι κάτοικοι θα έρθουν πάλι σε απόγνωση και οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, μέσα στην τουριστική περίοδο –κυρίως τα ξενοδοχεία. Θα επανέλθουμε στο μηδέν….
Γι αυτό ζητώ την παρέμβαση του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου πέραν των συνεχών εκκλήσεων που κάνω στον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Μιχάλη Χριστοδούλου. Πρέπει να εγκατασταθούν ειδικές αντλίες από τώρα», όπως ανέφερε.
Ωστόσο, οι ψαράδες της περιοχής, μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν κατάφεραν να δουλέψουν. Σε λίγους μήνες όμως, θα έρθουν αντιμέτωποι με τα ίδια αδιέξοδα.
«Είναι το μοναδικό αλιευτικό καταφύγιο από την Ρόδο μέχρι την Κάμειρο Σκάλα κι έχει βοηθήσει πάρα πολλούς ψαράδες. Είναι αναγκαίο να είναι λειτουργικό. Τόσα χρόνια λέμε τα ίδια και μετά από τόσες παρεμβάσεις και χρήματα που ξοδεύτηκαν, κινδυνεύουμε να επανέλθουμε στο μηδέν. Κάποτε πρέπει να δοθεί οριστική λύση. Δεν πρέπει να κλείσει πάλι το λιμανάκι των Φανών. Ειδικά τώρα, που βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Πώς θα υποδεχτούμε τους τουρίστες; Το Λιμενικό Ταμείο, μας λέει ότι περιμένει την αδειοδότηση του λιμανιού για να προχωρήσει η δεύτερη φάση της μελέτης. Μέχρι τότε όμως, θα επανέλθει στην κατάσταση που ήταν και θα πρέπει να κλείσει», τόνισε ο κ. Νικολίτσης.
Θυμίζουμε πως η εργολαβία που αφορά τον καθαρισμό του λιμενικού καταφυγίου των Φανών από τα φύκια και την λάσπη είχε δημιουργήσει προσδοκίες για οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που παρέμενε για χρόνια άλυτο. Ο εργολάβος, εγκαταστάθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και ολοκλήρωσε τις εργασίες του έργου της τάξης των 245.000 χιλιάδων ευρώ.
Σημειώνεται πως το Λιμενικό Ταμείο έχει δηλώσει πως οι καθυστερήσεις υπήρχαν αφενός εξαιτίας των γραφειοκρατικών διαδικασιών και αφετέρου, λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας καθώς με τον νέο Νόμο 4412/2016 έχουν σταματήσει οι απ’ ευθείας αναθέσεις για έργα προϋπολογισμού άνω των 20.000 ευρώ.
Επιπροσθέτως, υπενθυμίζεται πως για το «ταλαίπωρο» αλιευτικό καταφύγιο των Φανών, είχε επιβληθεί πρόστιμο από το υπουργείο Οικονομικών ύψους 75.000 ευρώ, το οποίο με δικαστική απόφαση, τελικώς ακυρώθηκε. Ωστόσο, η τελική απόφαση δεν έχει ακόμη εκδοθεί ώστε η οποιαδήποτε διαδικασία να θεωρείται νομότυπη. Ειδάλλως, είναι πολύ εύκολο να κατηγορηθούν τόσο οι υπηρεσιακοί παράγοντες όσο και η δημοτική αρχή και η ηγεσία του Λιμενικού Ταμείου, για απιστία. Πέραν τούτων απαιτείται να νομιμοποιηθεί ο λιμένας (που παρέμενε σε εκκρεμότητα) και να γίνει η χάραξή του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου