Τοπικές Ειδήσεις

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της Αγιάς Σοφιάς – Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της T. Mοροπούλου

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν έχει σταματήσει τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της Αγιάς Σοφιάς ως μουσείου, με διάφορες παρεμβάσεις.
Αυτό δήλωσε στην «δημοκρατική η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΕΜΠ για την προστασία της Αγιάς Σοφιάς Καθηγήτρια ΕΜΠ – Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ κα Τώνια Μοροπούλου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «Μία θέση όπως αυτή για την Αγιά Σοφιά, έχει βάση και ορίζοντα!»
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Συνεχίζεται η προσπάθεια για την αποκατάσταση της Αγιάς Σοφιάς, ως μουσείου, που έχει παραβιαστεί με την μονομερή απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να μετατραπεί σε ισλαμικό τέμενος. Πρόσφατα, κατέθεσα στην Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες για να χρησιμοποιηθεί στην φαρέτρα των όπλων που μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει η ελληνική πλευρά για να στηρίξει την πρότασή της, για κυρώσεις απέναντι στην συμπεριφορά της Τουρκίας. Επιστήμονες που εργάζονται σε πανεπιστήμια και σε μουσεία όλου του κόσμου ή και τα εκπροσωπούν, κατέθεσαν την υπογραφή τους, στην έκκληση που έκανα για την Αγιά Σοφιά. Βεβαίως, αυτά τα στοιχεία κατατέθηκαν και στο ΥΠΕΞ και στο γραφείο του πρωθυπουργού και πιστεύω πως δείχνουν, ότι οι κυρώσεις που ζητάει η ελληνική πλευρά κατά της Τουρκικής αυθαιρεσίας και παραβατικότητας, της διεθνούς δεοντολογίας σε όλα τα επίπεδα –από την Αγιά Σοφιά έως το Ορουτς Ρέις- έχει την κατακραυγή ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου.
Ανεξάρτητα αν οι κυβερνήσεις, έχουν σκοπιμότητες, ή αδρανούν. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να κινείται και είναι γνωστό πως για να μιλήσει με τόσο αυστηρό τρόπο, αισθάνεται ότι παραβίαση αυτής της δεοντολογίας, είναι η παραγνώριση των αξιών του Πολιτισμού. Κι εδώ να πω και κάτι άλλο: πρόσφατα διοργάνωσα την Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες άνθρωποι, θέλω να σημειώσω ότι η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν είναι απλά σχολιαστής. Είναι παραγωγός, είναι δημιουργός του σύγχρονου Πολιτισμού, με τα προϊόντα της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας που παράγει και που είναι αυτά που θα στηρίξουν το μέλλον. Συνεπώς, μία θέση όπως αυτή για την Αγιά Σοφιά, έχει βάση και ορίζοντα!»

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Προς:
• Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Κοινοποίηση:
• Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, κο Κυριάκο Μητσοτάκη
• Υπουργό Εξωτερικών, κο Νικόλαο Δένδια
• Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού Υπουργείου Εξωτερικών, κο Ιωάννη Χρυσουλάκη
ΕΜΠ, 2/12/2020
Θέμα: Έκκληση για την Αγιά Σοφιά
Αξιότιμοι κύριοι,
Σας κοινοποιούμε την Έκκληση Υπεράσπισης των Αξιών της Αγιάς Σοφιάς που υπογράφουμε 2471 Επιστήμονες και Ακαδημαϊκοί που εργάζονται για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και υπηρετούν σε Πανεπιστήμια και Μουσεία σε όλο τον κόσμο. Ενώνοντας τη φωνή μας με όλες τις δυνάμεις της Παγκόσμιας Κοινότητας, διαμαρτυρόμαστε για τους εμπρηστικούς και βέβηλους σχεδιασμούς του Τούρκου Προέδρου να τη μετατρέψει τελικά σε Ισλαμικό Τέμενος και ζητούμε την αποκατάσταση του χαρακτήρα της Αγιά Σοφιάς ως το σπουδαιότερο ιστορικό-θρησκευτικό σύμβολο της Ορθοδοξίας και του Βυζαντίου, με την επαναλειτουργία της ως Μουσείου.
Είναι φανερό ότι το θέμα της επαναφοράς της λειτουργίας της Αγιάς Σοφιάς ως Μουσείου, στο πλαίσιο της τήρησης των κανόνων της διεθνούς δεοντολογίας, δεν αποτελεί αντικείμενο συμψηφισμού με οποιαδήποτε κίνηση διπλωματικής σκοπιμότητας επιχειρεί σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος. Γι’αυτό και, με αφορμή την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων Ηγετών, καταθέτουμε τους φορείς στους οποίους είχε απήχηση η Έκκληση, ώστε να τεκμηριώσουμε από την πλευρά αυτή, τις θέσεις όλου του πολιτισμένου κόσμου που θίγεται, και που ενισχύουν τις θέσεις της Ελλάδας, ζητώντας αποκατάσταση της διεθνούς τάξης.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Η απευθύνουσα
την έκκληση
Τώνια Μοροπούλου
Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΕΜΠ για την προστασία της Αγιά Σοφιάς
Καθηγήτρια ΕΜΠ – Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ
Πρώτες υπογραφές
Ανδρέας Μπουντουβής
Καθηγητής – Πρύτανης Εθνικού Μετσόβιου
Πολυτεχνείου
Ahmet Çakmak
Επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας του Πανεπιστημίου τουPrinceton για την προστασία της Αγιά Σοφιάς
Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Princeton

Συνημμένα
1. Έκκληση υπεράσπισης των αξιών της Αγιά Σοφιάς
2. Φορείς των Επιστημόνων και Ακαδημαϊκών που εργάζονται για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και συνυπογράφουν την Έκκληση
3. Κατάλογος υπογραφών

Η ΕΚΚΛΗΣΗ
ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ
ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ
Επιστήμονες και Ακαδημαϊκοί σε όλο τον κόσμο που εργάζονται για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώνουμε τη φωνή μας με όλες τις δυνάμεις της Παγκόσμιας Κοινότητας που υπερασπίζονται το σπουδαιότερο ιστορικό-θρησκευτικό σύμβολο της Ορθοδοξίας και του Βυζαντίου, την Αγιά Σοφιά του Ιουστινιανού και αγωνίζονται να αποτρέψουν τους εμπρηστικούς και βέβηλους σχεδιασμούς του Τούρκου Προέδρου να τη μετατρέψει τελικά σε Ισλαμικό Τέμενος.
Η Αγιά Σοφιά αποτελεί κηρυγμένο από την UNESCO Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η δεοντολογία της προστασίας της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς απαιτεί το σεβασμό και την ανάδειξη των αξιών όλων των ιστορικών περιόδων του μνημείου. Η θέσπιση της Αγιά Σοφιάς ως Μουσείου, και μάλιστα στο Σύνταγμα της σύγχρονης Τουρκίας το 1934 από τον Ατατατούρκ, υπογράμμισε την απόλυτη αυτή επιταγή αναγνώρισης και διατήρησης των αξιών της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Η ανατροπή του καθεστώτος αυτού από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και η προσπάθειά του περί μονομερούς λειτουργίας της Αγιά Σοφιάς ως Ισλαμικού Τεμένους παραβιάζει όλες τις αξίες του μεγάλου Μνημείου που πρέπει να διατηρηθούν.
Βεβηλώνει τη λειτουργία του ως Μνημείου που ενώνει διαφορετικούς Πολιτισμούς και Θρησκείες, όπως εκφράστηκε στο Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου του Princeton, του Αντισεισμικού Ινστιτούτου Kandilli του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στις 19 Μαρτίου 1994 στην Κωνσταντινούπολη για την αντισεισμική προστασία της Αγιά Σοφιάς, την οποία και υπηρέτησε αποτελεσματικά κατά το μεγάλο σεισμό του Αυγούστου 1999, καθώς και για το μη καταστροφικό έλεγχο για την έλεγχο για την αποκάλυψη των ψηφιδωτών και για τη συντήρησή τους.
Παραβιάζει τη Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας γα την επιστημονική, τεχνολογική και πολιτιστική συνεργασία που κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και την Τουρκική Εθνοσυνέλευση το 2001, όπου αναφέρεται στην υποδειγματική ανάπτυξή της σε εμβληματικά Μνημεία-Μουσεία, όπως η Αγιά Σοφιά.
Απευθύνουμε έκκληση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς, Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Επιστημονικά Fora, ώστε να αποδοκιμάσουν κάθε απαξία, όπως αυτές που μεθοδεύει ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν για το μοναδικό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Αγιά Σοφιάς, κάθε εμπρηστική ενέργεια για τη συνεργασία των λαών όλου του κόσμου, με έμφαση στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στα ευαίσθητα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, κάθε αναίρεση της ίδιας τελικά της Σύγχρονης Τουρκίας, του Συντάγματος και των κυρωμένων διακρατικών συνεργασιών της.
Υψώνουμε τη φωνή μας να υπερασπιστούμε τις αξίες της Αγιά Σοφιάς του Ιουστινιανού, ενός μεγάλου Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που ενώνει την Οικουμένη και καταξιώνει τον άνθρωπο, άνω θρώσκοντα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου