Ειδήσεις

Κομισιόν: Διάθεση 43,1 εκατ. ευρώ σε Ελληνες αγρότες που υπέστησαν φυσικές καταστροφές το καλοκαίρι

Πρόταση για μέτρα στήριξης ύψους 51,7 εκατ. ευρώ για τους Ελληνες και τους Σλοβένους αγρότες που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές το περασμένο καλοκαίρι παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν. Η στήριξη θα προέλθει από το αγροτικό αποθεματικό του 2024, και συγκεκριμένα 43,1 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην Ελλάδα και 8,6 εκατ. ευρώ στη Σλοβενία.

Η βοήθεια αυτή λαμβάνει υπόψη της τις εκτιμήσεις των ζημιών που υπέστη η γεωργία στη Σλοβενία και στην Ελλάδα με βάση και τα μερίδιά τους για τις άμεσες πληρωμές της ΚAΠ. Επιπλέον, εξετάστηκε η ανάγκη διατήρησης επαρκών πόρων στο γεωργικό αποθεματικό για την αντιμετώπιση πιθανών κρίσεων τόσο το 2023 όσο και το 2024.

Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, οι Αρχές της Ελλάδας και της Σλοβενίας θα μπορούν να διανείμουν απευθείας τη βοήθεια αυτή στους αγρότες για να αντισταθμίσουν τις οικονομικές απώλειες, ενώ οι δύο χώρες μπορούν να συμπληρώσουν αυτή τη στήριξη με έως 200% εθνικούς πόρους. Οι πληρωμές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν έως τις 31 Μαΐου 2024.

Εως τότε οι Αρχές Ελλάδας και Σλοβενίας θα πρέπει να κοινοποιήσουν στην Κομισιόν τις λεπτομέρειες εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων υπολογισμού της ενίσχυσης, τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο του μέτρου, την αξιολόγηση και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού και υπεραντιστάθμισης.

Το εν λόγω σχέδιο στήριξης της Κομισιόν, όπως άλλωστε και η μεθοδολογία για τη χορήγηση της στήριξης, θα συζητηθεί με τα κράτη-μέλη, τα οποία αναμένεται να ψηφίσουν σχετικά σε συνεδρίαση της επιτροπής για την κοινή οργάνωση γεωργικών αγορών στις 30 Νοεμβρίου. Εφόσον εγκριθεί, θα τεθεί άμεσα σε ισχύ, ώστε οι κυβερνήσεις να προχωρήσουν στις πληρωμές, χωρίς καθυστέρηση.

Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι έχει ήδη διαθέσει 15,8 εκατ. ευρώ και 1,2 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και τη Σλοβενία, αντίστοιχα. Αυτά τα κεφάλαια προήλθαν από το γεωργικό αποθεματικό 2023, το οποίο στοχεύει στη στήριξη των κρατών-μελών που πλήττονται από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και μακροοικονομικές προκλήσεις την περίοδο έως τις 31 Ιανουαρίου 2024. Η στήριξη των δύο χωρών αποτελεί βασική προτεραιότητα των προγραμμάτων της Πολιτικής Συνοχής 2014-2020 και 2021-2027.

Για την περίοδο 2014–2020, η Ελλάδα διέθεσε 325 εκατ. ευρώ για επενδύσεις που σχετίζονται με μέτρα και κινδύνους προσαρμογής σχετικά με την κλιματική αλλαγή και κατά την τρέχουσα περίοδο δέσμευσε επιπλέον 727 εκατ. ευρώ ειδικά για την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων πλημμύρας.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε., και οι δύο χώρες έχουν ήδη υποβάλει σχετικές αιτήσεις και οι οποίες αξιολογούνται προς το παρόν από την Κομισιόν.

Η ανακοίνωση υπενθυμίζει τις καταστροφές που υπέστη η Σλοβενία τον περασμένο Αύγουστο λόγω των πλημμυρών, καθώς και τις αντίστοιχες για την Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, ο επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε., Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, θα επισκεφθεί αύριο τη Σλοβενία και τις πληγείσες περιοχές, ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψή του τον Οκτώβριο στη Θεσσαλία, μετά από πρόσκληση υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου