Ειδήσεις

Σπαρτιάτικο το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2015- Αντιπαράθεση του Δημάρχου με την Δημοτική Σύμβουλο Ευαγγελία Παναή

Δεν έλειψαν οι εντάσεις από τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου κρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ρόδου για το έτος 2015.

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου κ Φώτη Χατζηδιάκου και της δημοτικής συμβούλου της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Ευαγγελίας Παναή . Αφορμή ήταν η τοποθέτηση της κ Παναή για τα αντισταθμιστικά έργα που πρέπει να γίνουν από τη ΔΕΗ.
Ο κ. Χατζηδιάκος την κατηγόρησε πως έκανε την πάπια όταν συζητήθηκε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο γεγονός που προκάλεσε ένταση.

Το ύψος του τεχνικού προγράμματος φθάνει τα 21, 6 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει έργα προϋπολογισμού 48 εκατομμυρίων ευρώ. Το ύψος του τεχνικού προγράμματος για τη Μεσαιωνική Πόλη φθάνει τα 6.000.000 ευρώ.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Στέργος Στάγκας, έθεσε αρκετά ερωτήματα για τα έργα και τις απορροφήσεις πόρων από το ΕΣΠΑ. Τόσο ο δήμαρχος κ Φώτης Χατζηδιάκος όσο και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι υπεραμύνθηκαν της πολιτικής που ακολουθείται.

Ερωτήματα για τις συνεδριάσεις οργάνων που πρέπει να κρίνουν τον προϋπολογισμό και κατά επέκταση και το τεχνικό πρόγραμμα όπως το συμβούλιο διαβούλευσης έθεσε ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης.

«Το τεχνικό πρόγραμμα εκφράζει την ανάγκη ανάπτυξης σε όλο το νησί. Ελεγχόμαστε για τα οικονομικά μας και επιβάλλεται η χρηματοδότηση από ίδιους πόρους να είναι μειωμένη. Είναι τεχνικό πρόγραμμα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο. Θα επιδιώξουμε την αύξηση των πόρων. Έχουμε μπροστά μας το νέο ΕΣΠΑ . Το 2015 θα είναι χρονιά ορόσημο. Δεν θα κριθούμε για τις μελέτες ή τις προμελέτες. Θα κριθούμε για αυτά που θα φέρουμε προς χρήση στο Ροδιακό λαό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το δήμαρχο για την εμπιστοσύνη. Να είστε σίγουροι πως η προσπάθεια θα συνεχιστεί», τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Δώρος Κωνσταντίνου .

Για ένα φτωχό τεχνικό πρόγραμμα έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτος Καρίκης. Τόνισε πως δεν κατατέθηκε κατάλογος αναλυτικός με έργα που θα πρέπει να γίνουν στις δημοτικές ενότητες.
« Το θέμα του τεχνικού που δεν λέω περιλαμβάνει έργα σημαντικά που είναι ανάγκη να ολοκληρωθούν . Να διεκδικήσουμε έργα που τρέχουν και δεν τελειώνουν . Αυτό προκαλεί απογοήτευση στους πολίτες. Ήθελα να είχαμε μια αναλυτική κατάσταση, για τις προτεραιότητες του κάθε χωριού για να έχουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα που να περιλαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία για τα έργα που θα πρέπει να γίνουν. Δεν μπορώ όμως να δικαιολογήσω τη θέση μου στη συνεδρίαση . Έπρεπε να βλέπαμε προγραμματισμό πιο διεκδικητικό για κάθε χωριό μας. Βλέπω ένα φτωχό τεχνικό πρόγραμμα με λίγα νέα έργα. Πρέπει να κάνουμε ιεράρχηση για το τι πονά το νησί μας και τι πρέπει να γίνει στη διάρκεια της θητείας. Δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε», δήλωσε ο κ. Καρίκης .

« Μην προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε. Οι αντιδήμαρχοι καθυστέρησαν να αναλάβουν τα καθήκοντα τους, γιατί περίμεναν την περιβόητη ένσταση που καταθέσατε. Ακόμη και στις 8 Ιανουαρίου κρίνετε η υπόσταση του Δήμου. Φροντίζουμε να είμαστε κοντά και στα χωριά.Μην μας λέτε πως δεν είστε ενήμεροι για λόγους επικοινωνιακούς. Όλα έχουν ληφθεί υπόψη», απάντησε στον κ. Καρίκη ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

«Δεν έχουμε αντίρρηση για κανένα έργο . Τα περισσότερα είναι συνεχιζόμενα. Μεταξύ αυτών είναι και εκείνα που αφορούν επισκευές ζημιών για πλημμύρες. Δεν θα ενταχθεί όμως έτσι ούτε ένα νέο έργο για την προστασία από πλημμύρες . Με τα λίγα χρήματα, που θα διατεθούν δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά τα έργα. Θα απαιτούσα να κλείσουν τα σχολεία που λειτουργούν, από την εποχή της κατοχής . Θα βρεθείτε κατηγορούμενος δήμαρχε για έργα που δεν έχετε ευθύνη . Απαιτείστε να κλείσουν. Εγώ βρέθηκα κατηγορούμενος, για το σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας παρότι έφερα στη Ρόδο τον ΟΣΚ. Να απαιτήσετε νέα έργα για σχολεία και να κλείσουν τα παλιά. Είναι λίγα τα χρήματα που θα διατεθούν και για την κοιλάδα των Πεταλούδων. Φέτος στην πόλη της Ρόδου θα διατεθούν 800.000 για έργα. Να μην περιμένει κανείς να γίνει κάτι. Δεν θα γίνουν μετρήσιμα και ορατά έργα», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΔΗ κ . Χατζής Χατζηευθυμίου.

Για αποκλίσεις στις εγγραφές που έχουν γίνει στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό για τα έργα, έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης.
«Δεν είναι εμφανή τα στοιχεία στο Τεχνικό πρόγραμμα. Υπάρχει έλλειψη συνεργασίας ανάμεσα στις δύο αρμόδιες διευθύνσεις και τους πολιτικούς προϊσταμένους. Στο τεχνικό πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνονται τα έργα που είναι στους σχετικούς κωδικούς του προϋπολογισμού. Διαπίστωσα πως υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού. Να γίνει έλεγχος. Η έλλειψη οριζόντια ς συνεργασίας επεκτείνετε και παραπέρα. Όλα τα στοιχεία καλό θα ήταν να μας τα δίνατε σε ηλεκτρονική μορφή. Το τεχνικό πρόγραμμα έχει αποκλίσεις δείχνει σαν να είναι για τα επόμενα τρία χρόνια. Δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα το τεχνικό πρόγραμμα. . Περίμενα ακόμη τα τοπικά συμβούλια να είχαν καταθέσει τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους . Δεν περιελήφθη ακόμη στο πρόγραμμα η συνέχιση των υπογείων δικτύων της Μεσαιωνικής Πόλης. Που είναι τα έργα για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος και το πράσινο; Το πρόγραμμα είναι φτωχό πρόχειρο και ασαφές. Θα προδικάσει άσχημα την πορεία της δημοτικής αρχής», δήλωσε ο κ. Γιώργος Υψηλάντης και πρόσθεσε πως δεν ψηφίζει το τεχνικό πρόγραμμα.

«Δεν αποτυπώνονται στο τεχνικό πρόγραμμα οι μεγάλες ανάγκες του νησιού μας. Επιχειρείται να γίνει διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης. Εμείς είπαμε πριν από τις εκλογές πως η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη . Θα δαπανηθούν 4 .000.000 χωρίς να γίνει ένα αντιπλημμυρικό έργο που να λύνει το πρόβλημα. Μιλάμε για πασαλείμματα. Μιλάτε ουσιαστικά για έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τα ανταποδοτικά της ΔΕΗ. Από τη ΣΑΤΑ θα δοθούν 1.680.000 για όλο το νησί. Τι φταίει και τι κάνει το δημοτικό συμβούλιο για αυτό ; Μιλάμε για ένα πλασματικό τεχνικό πρόγραμμα; Εμείς δεν θα ψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα γιατί δεν ικανοποιεί τις ανάγκες του κόσμου στην πόλη και στα χωριά», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Τάκης Πότσος

«Δεν γίνεται να ασκείται κριτική με το καλημέρα στη δημοτική αρχή. Στην εκτελεστική επιτροπή για την οποία έγινε λόγος μετείχε ο κ. Καρίκης. Όποιος ασχολείται με το ΕΣΠΑ χάνει τις εκλογές. Είναι τόσο χρονοβόρες οι διαδικασίες που θα κλείσει η πενταετία και δεν πέσει στάλα μπετόν. Η στέγη του δημοτικού σχολείου Μαλώνας είναι από αμίαντο. Θέλει επισκευή. Τι κάνετε όμως για το έργο Αρχάγγελος Βόδι;», αναρωτήθηκε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Αλέκος Παπουράς που άσκησε κριτική στον πρώην δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά για την καθυστέρηση στην έναρξη εργασιών για την κατασκευή του δημοτικού σχολείου Αρχαγγέλου.
Στα ζητήματα που έθεσε ο κ. Παπουράς απάντησε ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Στέργος Παρδαλός.

Να περιληφθούν έργα για τη Μεσαιωνική Πόλη και να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο πρότεινε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης ΡΟΔΗ κ. Γιάννης Γιαννακάκης.
«Να φτιάξουν επιτέλους την αίθουσα αναμονής στο εμπορικό μας λιμάνι. Να διορθωθούν και οι κακοτεχνίες στο οδικό δίκτυο », δήλωσε ο κ. Γιάννης Γιάννακάκης.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η δημοτική σύμβουλος μέλος της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Ευαγγελία Παναή . Η τοποθέτηση της για τα αντισταθμιστικά έργα από τη ΔΕΗ προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου κ Φώτη Χατζηδιάκου που δήλωσε πως η κ Παναή δεν εξέφρασε τις απόψεις αυτές όταν έγινε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για το ενεργειακό. «Εκεί κάνατε την πάπια», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος έκφραση που εξόργισε την κ. Ευαγγελία Παναή.

Ο Δήμαρχος

Απαντήσεις για όλα τα θέματα που τέθηκαν από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου έδωσε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Τόνισε πως δεν έχουν ξεχαστεί τα έργα πνοής όπως για παράδειγμα η περιμετρική οδός.
«Υπάρχει παραδέχομαι έλλειμμα στην εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων. Υπάρχει πίστωση 6,7 εκατομμυρίων ευρώ για έργα με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια. Φυσικά και δεν επαρκούν . Υπήρξε συνεργασία μεταξύ των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφέρειας και το ΤΕΕ που παρουσίασε μια γενική μελέτη. Ας ξεκινήσουμε με αυτά και να ψάξουμε να βρούμε χρήματα και για άλλα. Είχατε την εντύπωση ότι δεν υπάρχει η μελέτη για την περιμετρική και τη μεσογειακή χάραξη; Θα έρθουν και αυτά. Και η ΔΕΥΑΡ έχει συντάξει το δικό της προϋπολογισμό. Για τα αντισταθμιστικά της ΔΕΗ θα προχωρήσουν αφού αυτό θέλει η τοπική κοινωνία. Είναι στους στόχους μας η άμεση αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Να ξεπεράσουμε όλοι τους εαυτούς μας, Αυτή η δημοτική αρχή μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από αυτά που περιγράφονται στο τεχνικό πρόγραμμα. Θα συνεχίσουμε μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας μας Δεν φοβόμαστε ότι το ΣτΕ θα ζητήσει εκλογές. Δεν μας ανησυχεί αυτό», δήλωσε ο κ Φώτης Χατζηδιάκος.
Τελικά το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ρόδου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου