Ρεπορτάζ

Σε καθεστώς αβεβαιότητας πάνω από 19.000 εργαζόμενοι στη Ρόδο

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο νησί της Ρόδου, καθώς, παρά το γεγονός πως κάποιες επιχειρήσεις λειτούργησαν, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και η σεζόν δείχνει τάσεις επιμήκυνσης, τα έσοδά τους δεν είναι ικανοποιητικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε, με δηλώσεις του στην «δ», ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, πάνω από 19.000 εργαζόμενοι βρίσκονται ‘στον αέρα’ αναμένοντας τις εξελίξεις σχετικά με τα επιδόματα (Πρόγραμμα ΕΡΓΑΝΗ και ΟΑΕΔ) ενώ οι αιτήσεις για ένταξη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και άλλες κοινωνικές δομές, έχουν φτάσει ήδη τις… 14.000 τον αριθμό!
«Το θετικό στοιχείο μέχρι αυτή την ώρα, είναι ότι η τουριστική σεζόν, παρατείνεται. Αυτό σημαίνει ότι απασχολούνται εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους. Ωστόσο, πέραν από τους ξενοδοχοϋπάλληλους και σε όσους μπήκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας με 534 ευρώ επίδομα, όλοι οι υπόλοιποι εποχιακά εργαζόμενοι είναι ακόμη σε καθεστώς αβεβαιότητας. Οι τελευταίοι έχουν πληρωθεί τον Αύγουστο, για την τρίμηνη επιδότηση που έλαβαν κι από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει καμία μέριμνα –εάν θα πάρουν επίδομα ανεργίας. Το δυσάρεστο είναι ότι τον Φεβρουάριο του 2021, δεν θα έχουν την δυνατότητα να ανανεώσουν το βιβλιάριο υγείας τους χωρίς ένσημα, ενώ το επόμενο έτος δεν θα έχουν δικαίωμα για να ενταχθούν στην επιδότηση ανεργίας (αφού φέτος δεν έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα ένσημα). Αυτό που ζητήσαμε εξ αρχής είναι η ένταξη όλων των κλάδων για τους εποχιακά απασχολούμενους στο επίδομα ανεργίας, χωρίς καμία προϋπόθεση ένταξης και επιμήκυνση έως την έναρξη της επόμενης τουριστικής σεζόν. Αυτό δεν είναι δικό μας αίτημα: αποτελεί δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού από την Ρόδο, όταν βρέθηκε –ότι, δηλαδή κανένας εποχιακά εργαζόμενος δεν θα μείνει χωρίς επίδομα ανεργίας, μέχρι την επόμενη τουριστική σεζόν. Δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μέριμνα γι’ αυτό», όπως τόνισε.
Περιγράφοντας την εικόνα με την αγορά εργασίας στο νησί της Ρόδου, ο κ. Εγγλέζος ανέφερε πως κινείται αργά, ενώ ο χειμώνας, φοβίζει τους εργαζόμενους.
«Πάνω από 19.000 άτομα είναι απροστάτευτοι: μιλάμε για εργαζόμενους σε μίνι μάρκετ, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, αεροδρόμιο, τουριστικά πρακτορεία, οδηγούς ταξί (αμοιβόμενοι) –πλην των οδηγών των τουριστικών λεωφορείων- που δεν μπορούν να ενταχθούν σε κανένα μέτρο, διότι δεν αναγνωρίζεται η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται ως ‘εποχιακή’. Και να μην μιλήσω για τις κατηγορίες των οικοδόμων που είναι σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση χωρίς μεροκάματα κ.λπ. Συνεπώς, η Ρόδος αρχίζει από τώρα, που βρισκόμαστε στα μέσα Οκτωβρίου να βιώνει την κρίση στον εργασιακό τομέα…»
Την ίδια ώρα, αν και η κυβέρνηση προβαίνει σε διάφορες ανακοινώσεις και δεσμεύσεις μέσω των αρμοδίων υπουργών, τίποτε δεν είναι απόλυτα βέβαιο.
«Αν και έχει ανακοινωθεί ότι το επίδομα των 534 ευρώ θα επεκταθεί και για τον Νοέμβριο, δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη επίσημη ανακοίνωση με υπογεγραμμένη και δημοσιευμένη την σχετική ΚΥΑ», είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου.

14.000 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ
Ερωτηθείς σχετικά με την κοινή προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μαζί με το ΕΚΡ με στόχο να στηρίξει όσους συμπολίτες μας έχουν ανάγκη, τους επόμενους μήνες, ο κ. Εγγλέζος αποκάλυψε ότι οι αριθμοί μέχρι και σήμερα, είναι ανησυχητικοί:
«Είμαστε τυχεροί που στην περιοχή μας, υπάρχουν οργανωμένες δομές, όπως στην ΠΝΑι. Με την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη, βρισκόμαστε σε συνεργασία από την αρχή που ξέσπασε η κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Μας πληροφόρησε πρόσφατα ότι η ΠΝΑι έχει καταφέρει να αυξήσει τον προϋπολογισμό για τα Κοινωνικά Παντοπωλεία που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης της Περιφέρειας ενώ η συνεργασία μας, θα αφορά στη συλλογή στοιχείων για τους δικαιούχους εκείνους, οι οποίοι αφενός λόγω διαδικασίας και αφετέρου για λόγους προσωπικούς δεν θέλουν να εμφανιστούν οι ίδιοι. Το ΕΚΡ θα μεσολαβήσει προς το Κοινωνικό Παντοπωλείο και σε συνεργασία με την ΠΝΑι (έστω και με κάποιον υπάλληλο) να συνδράμει στην προσπάθεια καταγραφής των δικαιούχων -όσοι δεν θέλουν να εμφανιστούν οι ίδιοι. Οι μέρες που έρχονται είναι πολύ δύσκολες και αυτό το καταλαβαίνουμε, παρακολουθώντας τον αριθμό αιτήσεων αλλά και το ενδιαφέρον προς τις κοινωνικές δομές σε Δήμο και ΠΝΑι.
Το ΕΚΡ μέσω της Γραμματείας Ανέργων και Ευπαθών Ομάδων, συντηρεί και στηρίζει εργαζόμενους. Είχαμε ξεκινήσει με 200 άτομα κι έχουμε φτάσει στα 500 άτομα.
Ήδη αυτή την στιγμή, οι αιτήσεις αγγίζουν τις 14.000 (συνολικά στις δομές) που μαρτυρά ότι η Ρόδος, θα έρθει αντιμέτωπη τους προσεχείς μήνες, με μία άνευ προηγούμενου κοινωνική κρίση. Κι ακόμη… είμαστε στον Οκτώβριο…»
– Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΚΡ ανέφερε πως σε συνεργασία με το ΚΕΚ Γεννηματάς ετοιμάζεται μία σειρά από επιμορφωτικά προγράμματα για εργαζόμενους όσον αφορά την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας. «Είναι μια σειρά από σεμινάρια τα οποία θα μπορούν να παρακολουθήσουν εργαζόμενοι σε κάποιους κλάδους, ώστε να μπορούν να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα. Το ΕΚΡ θα παραχωρήσει τους χώρους του για τα σεμινάρια -όπως έκανε και με την ΑΣΤΕΡ».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου