Ειδήσεις

Χόρτα του βουνού: υψηλή θρεπτική αξία

Γράφει ο  Εμμανουήλ Μοράρης  Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

 

Στη χώρα μας τα άγρια χόρτα και τα λαχανικά υπάρχουν σε αφθονία  και επειδή περιέχουν πληθώρα πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, η συλλογή και η κατανάλωση τους θα λέγαμε πως επιβάλλεται γιατί είναι ένα από τα βασικά τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής και ξεχασμένα δυστυχώς από πολλούς.Πριν λίγα χρόνια αποτελούσαν κύριο συστατικό της διατροφής μας και πραγματικά συνέβαλαν στην καλή υγεία των ανθρώπων, την ευεξία τους και τη μακροζωία τους.

Τα πράσινα χόρτα που φυτρώνουν  στην επιφάνεια της γης είναι μία από τις πολυτιμότερες τροφές της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής. Ραδίκια, αντίδια, σπανάκι, ρόκα, βλίτα, βρούβες, σέσκουλο, λάπατα, τσουκνίδα, σπαράγγια και τόσα άλλα. Αυτά είναι λίγα από τα αναρίθμητα χόρτα που υπάρχουν στη χώρα μας.

Τα χόρτα είναι αναρίθμητα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για τον οργανισμό είτε ωμά είτε βρασμένα.

Η υψηλή θρεπτική τους αξία σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμίδες, τα καθιστά ιδανική τροφή για όσους  προσέχουν την υγεία τους αλλά και το βάρος τους. Από τις φρέσκιες σαλάτες με ωμά χόρτα και από τα μαγειρεμένα φαγάκια με χόρτα, μέχρι τις νοστιμότατες χορτόσουπες, οι συνταγές είναι ατελείωτες. Φαντασία και όρεξη χρειάζεται και πραγματικά μπορούμε να τρώμε κάθε μέρα και άλλο φαγητό ή σαλάτα και να επωφελούμαστε από τις θαυματουργές ιδιότητες των άγριων χόρτων και λαχανικών.

Τα άγρια χόρτα είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, είναι χαμηλά σε θερμίδες και δεν περιέχουν καθόλου λίπη.

Τα χόρτα δεν πρέπει να μουλιάσουν στο νερό, γιατί έτσι χάνονται τα θρεπτικά συστατικά τους. Ο σωστός τρόπος είναι να τα ξεπλύνετε γρήγορα με κρύο νερό. Εάν προορίζονται ειδικά για άμεση κατανάλωση, τότε τα μουσκεύετε για 10 λεπτά σε κρύο νερό με ξύδι και τα πλένετε προσεκτικά.

Το καλύτερο μαγείρεμα είναι σε ατμό για να διατηρήσουν τα θρεπτικά τους συστατικά.

Το βράσιμο πρέπει να γίνετε με ελάχιστο νερό και πρέπει να τα βγάλετε αμέσως από το νερό γιατί καταστρέφονται οι βιταμίνες, χάνουν το χρώμα τους, κιτρινίζουν και μυρίζουν άσχημα. Επίσης γίνονται πολύ μαλακά και άγευστα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου