Τοπικές Ειδήσεις

Σύντομα η λειτουργία “νοσοκομείου” στους Λειψούς για θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες!

Σύντομα θα λειτουργήσει στην Ελλάδα το πρώτο… θαλάσσιο νοσοκομείο παγκοσμίως για θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες το οποίο θα «στεγαστεί» στους Λειψούς!
Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, η υλοποίηση της οποίας ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο και πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία η λειτουργία του «θαλάσσιου νοσοκομείου», ως κέντρο περίθαλψης για θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες, σε ένα φυσικό περιβάλλον μακριά από την ανθρώπινη όχληση, αλλά και καταφύγιο για δελφίνια που προέρχονται από τα δελφινάρια που κλείνουν. Πρόκειται για ένα βιώσιμο, καινοτόμο και αναπαράξιμο μοντέλο που φιλοδοξεί να αλλάξει τη ζωή των ζώων που θα φιλοξενεί.
Η λειτουργία του Καταφυγίου, είναι μια διεθνής καινοτομία και θα παρέχει πολλαπλές υπηρεσίες, από περίθαλψη θαλάσσιων θηλαστικών, μέχρι προηγμένη επιστημονική και περιβαλλοντική έρευνα.
Πίσω από την καινοτόμα αυτή δράση, που αξιοποιεί δημιουργικά βρίσκεται η ομάδα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», σε συνεργασία με πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς και με τον Δήμο του νησιού.
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», που στοχεύει στην μελέτη και προστασία της ιδιαίτερης βιοποικιλότητας των ελληνικών θαλασσών και νησιών, είναι μια ελληνική μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση που συνδυάζει τη διαθεματική επιστημονική έρευνα με την αποτελεσματική δράση για την προστασία της βιοποικιλότητας και την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων από το 1998.
Η έρευνα και η προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών αποτελεί έναν από τους κύριους τομείς στους οποίους επικεντρώνεται το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, από την ίδρυσή του. Στόχος του είναι η κάλυψη των σημαντικών κενών γνώσης αναφορικά με την κατανομή των πληθυσμών των θαλάσσιων θηλαστικών, καταγράφοντας και κατανοώντας ταυτόχρονα τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την επιβίωση αυτών των σπάνιων και απειλούμενων ειδών. Η έρευνα επικεντρώνεται στις αλληλεπιδράσεις με τις αλιευτικές δραστηριότητες, στη μείωση των αποθεμάτων της τροφής τους, στις επιπτώσεις που προκαλούνται από τις διάφορες μορφές ρύπανσης (πλαστικής, χημικής και ηχορύπανσης). Η στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες είναι βασική αρχή και προϋπόθεση για οποιαδήποτε δράση προστασίας.
Το Αιγαίο και η βορειοανατολική Μεσόγειος φιλοξενούν μερικούς από τους σημαντικότερους εναπομείναντες πληθυσμούς θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών στη Μεσόγειο Θάλασσα. Στους πληθυσμούς αυτούς ανήκουν 4 είδη δελφινιών (ρινοδέλφινο, κοινό δελφίνι, ζωνοδέλφινο, σταχτοδέλφινο), 2 είδη οδοντοκητών (φυσητήρας, ζιφιός), η απειλούμενη μεσογειακή φώκια, καθώς επίσης και δύο είδη θαλάσσιων χελωνών (καρέτα, πράσινη χελώνα).

Παρά τη διεθνή και εθνική νομοθεσία για την προστασία των συγκεκριμένων ειδών, υπάρχει σαφής έλλειψη αποτελεσματικών δράσεων που να αποτρέπουν και να περιορίζουν αποτελεσματικά τις ανθρωπογενείς απειλές στους πληθυσμούς τους.
Οι δράσεις έρευνας και προστασίας του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος αναφορικά με τα θαλάσσια θηλαστικά της βορειοανατολικής Μεσογείου και με επίκεντρο το Αιγαίο, στοχεύει στην εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων διαχείρισης, με σκοπό τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των απειλών που δέχονται αυτά τα χαρισματικά είδη.
Καθώς η περιοχή του ανατολικού Αιγαίου θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα ενδιαιτήματα παγκοσμίως για τη μεσογειακή φώκια, η έρευνα του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος επικεντρώνεται και στους πληθυσμούς αυτού του ιδιαίτερα απειλούμενου είδους.
Παράλληλα με την επιτόπια έρευνα για την καταγραφή της συμπεριφοράς, καταγράφεται και η καταλληλότητα των οικοτόπων, καθώς και οι αλληλεπιδράσεις με την αλιεία και γενικότερα οι επιπτώσεις από τις ανθρωπογενείς απειλές. Η κάλυψη αυτών των κενών γνώσης είναι αναγκαία για την ανάπτυξη σημαντικών και αποτελεσματικών μέτρων προστασίας για αυτό το απειλούμενο είδος που έχει ήδη εξαφανιστεί από το μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου.
Οποιος επιθυμεί να στηρίξει οικονομικά την εξαιρετική πρωτοβουλία λειτουργίας του πρώτου νοσοκομείο παγκοσμίως για θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες, μπορεί να κάνει τη δωρεά του μέσω της διεύθυνσης: https://aegeansanctuary.com/donate/

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου