«Ο προοδευτικός χώρος εκφράζεται από το ΚΙΝ.ΑΛ», δηλώνει σε συνέντευξή του στη «δ», ο υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου, Βάιος Καλοπήτας και συμπληρώνει ότι «ο καθεστωτισμός με τον οποίον πορεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι παλαιοκομματικές πρακτικές τις οποίες εφάρμοσε μέχρι και την τελευταία ημέρα λειτουργίας της Βουλής, δείχνουν τελικά ότι καπηλεύτηκε τις θέσεις της κεντροαριστεράς μόνο και μόνο για να αναδειχθεί στην εξουσία».
Ο κ. Καλοπήτας αναφέρεται και στις προκλήσεις της επόμενης μέρας και δηλώνει ότι «στόχος για τα νησιά μας είναι να λειτουργήσουν ως πεδία τεχνολογικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής καινοτομίας με κυρίαρχο και πρωτεύον ζητούμενο την επαναφορά του μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ».
Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη του κ. Καλοπήτα, αναλυτικά:
• Κύριε Καλοπήτα, το ΚΙΝ.ΑΛ προσδοκούσε σε διψήφιο ποσοστό, λαμβάνοντας τελικά στις ευρωεκλογές 7,72%. Πιστεύετε ότι θα καταφέρει να αυξήσει το ποσοστό του αυτή τη φορά;
Το Κίνημα Αλλαγής, κύριε Γκαρτζώνη, όχι μόνο κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις του αλλά και να τις αυξήσει, παρά την επιχειρούμενη πόλωση του δικομματισμού, γι αυτό και εκτιμώ ότι στις επικείμενες εθνικές εκλογές θα αυξήσουμε κι άλλο το ποσοστό μας. Αντέξαμε στην ακραία πόλωση, την ίδια ώρα που άλλα κόμματα, όπως η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, το ΠΟΤΑΜΙ, οι ΑΝ.ΕΛ. εξαφανίστηκαν από τον πολιτικό χάρτη. Οι πολίτες εκτιμούν την συνέπεια και την σταθερή θέση μας, γι αυτό και είναι βέβαιο ότι στις 7 Ιουλίου, θα μας επιβραβεύσουν για τις θέσεις μας και την συνέπειά μας, ενισχύοντας το ΚΙΝ.ΑΛ.
• Πιστεύετε ότι θα καταφέρει το ΚΙΝ.ΑΛ να εκφράσει/συσπειρώσει τον προοδευτικό χώρο; Η ευκαιρία αυτή που έχει μπροστά του, θα φέρει αποτέλεσμα;
Ο προοδευτικός χώρος εκφράζεται από το ΚΙΝ.ΑΛ., αυτό είναι πλέον αδιαμφισβήτητο. Στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κατέστη σαφές ότι όχι μόνο δεν εκφράζει τον προοδευτικό χώρο αλλά αντιθέτως ο καθεστωτισμός με τον οποίον πορεύτηκε και οι παλαιοκομματικές πρακτικές τις οποίες εφάρμοσε μέχρι και την τελευταία ημέρα λειτουργίας της Βουλής, δείχνουν τελικά ότι καπηλεύτηκε τις θέσεις της κεντροαριστεράς μόνο και μόνο για να αναρριχηθεί στην εξουσία, γι αυτό άλλωστε και επέλεξε ως κυβερνητικό εταίρο τον κ. Πάνο Καμμένο, έναν γνήσιο εκπρόσωπο της λαϊκής δεξιάς με πολλές ακραίες μάλιστα θέσεις. Εμείς απευθυνόμαστε στους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες που παραπλανήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και είδαν τις ελπίδες τους να γίνονται βορρά στις τυχοδιωκτικές του βλέψεις. Μέσα από το «Σχέδιο Ελλάδα», μπορούμε να εγγυηθούμε μία καλύτερη επόμενη ημέρα γι αυτό και θα πρέπει να ισχυροποιηθεί το Κίνημα Αλλαγής στην αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου.
• Πόσο πιθανή θα ήταν τελικά μια συνεργασία με τη ΝΔ;
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν θα γίνουμε βολικό συμπλήρωμα κανενός, που απλώς θέλει να «παίξει» με τους αριθμούς. Δεν είμαστε κόμμα το οποίο κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και αυτό το έχουμε αποδείξει. Ζητάμε από τον ελληνικό λαό την ψήφο του ώστε να έχουμε την δύναμη να θέσουμε το πρόγραμμά μας ως βάση συζήτησης, με τους δικούς μας όρους, για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, την επόμενη μέρα.
• Το ζητούμενο, όπως αναφέρετε κι εσείς είναι η επόμενη ημέρα. Ποιες προκλήσεις πιστεύετε ότι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε;
Κύριε Γκαρτζώνη, οι πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες είναι η μια παράμετρος. Το βασικό ζητούμενο όμως είναι οι προκλήσεις της νέας εποχής, των νέων αναγκών που διαμορφώνονται και εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε όλοι αν θέλουμε πράγματι να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων και των απαιτήσεων. Ένα από τα κυρίαρχα ζητούμενα είναι το Δημογραφικό. Σε 15 χρόνια ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί 1 με 1,5 εκατομμύριο. Κανένα σχέδιο ανάπτυξης, δεν θα μπορεί να εφαρμοσθεί από έναν λαό γερασμένο. Βασική προϋπόθεση για να αντιμετωπισθεί το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας είναι η Αναγέννηση του Κοινωνικού Κράτους. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φόβο και την οικονομική ανασφάλεια των νέων για να κάνουν οικογένεια. Για το λόγο αυτό προτείνουμε να δίνονται 200 ευρώ το μήνα για τρία χρόνια για κάθε νέο παιδί, οι τρίτεκνοι να αποκτούν τα δικαιώματα των πολυτέκνων και εφάπαξ επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Η Κλιματική Αλλαγή, αξίζει της προσοχής μας. Η δική μας γενιά είναι η πρώτη γενιά, η οποία βιώνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η τελευταία γενιά, η οποία θα μπορέσει να κάνει κάτι ουσιαστικό για να την αναστρέψει. Αυτή είναι μια πραγματικότητα, που βάζει την γενιά μας μπροστά στην μεγαλύτερη ευθύνη ιστορικά της ανθρωπότητας προς τις γενιές του μέλλοντος. Το Νότιο Αιγαίο είναι μια περιοχή που θα βιώσει πρώτη τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής, δεν έχουμε άλλο χρόνο. Στην Ελλάδα επιμένουμε να συζητάμε για προβλήματα του περασμένου αιώνα. Όλος ο πλανήτης έχει στραφεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κι εμείς, παρά τον τεράστιο φυσικό πλούτο μας, επιμένουμε να μην τον αξιοποιούμε. Ακόμα ένας βασικός πυλώνας ανάπτυξης είναι οι Υποδομές. Τα νησιά μας χρειάζονται άμεσα έργα υποδομής για να εξασφαλίσουν την αειφορία τους και να παραμείνει το τουριστικό μας προϊόν ανταγωνιστικό.
Ειδικά για τα νησιά μας στόχος μας είναι να λειτουργήσουν ως πεδία τεχνολογικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής καινοτομίας με κυρίαρχο και πρωτεύον ζητούμενο την επαναφορά του μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Πρέπει να αποκατασταθεί αυτή η κατάκτηση υπέρ των κατοίκων των ακριτικών και δυσπρόσιτων νησιών της χώρας, η οποία φέρει την υπογραφή της Παράταξής μας, του ΠΑΣΟΚ. Το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας θα ξεκινήσει από την περιφέρεια, διότι εμείς δεν πιστεύουμε ότι θα έρθουν ξένοι επενδυτές και θα φτιάξουν την Ελλάδα, όπως πιστεύει η ΝΔ. Την Ελλάδα θα την φτιάξουμε εμείς οι Έλληνες, δουλεύοντας ξανά από την αρχή, όπως την φτιάξαμε το 1980 και 1990, όπως δώσαμε δυνατότητες σε κάθε Έλληνα να μπορέσει να μεγαλουργήσει, έτσι πρέπει να κάνουμε και τώρα.
• Κλείνοντας κύριε Καλοπήτα, ποιες είναι οι δικές σας προσδοκίες από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου;
Να έχουμε τη δύναμη την επόμενη μέρα να επιβάλουμε το πρόγραμμά μας, απέναντι στη συντηρητική ατζέντα της ΝΔ, θέτοντας ως βάση συζήτησης την προοδευτική ατζέντα του Κινήματος Αλλαγής, το Σχέδιο Ελλάδα. Με την ευκαιρία που μου δίνετε, θα ήθελα να απευθυνθώ στους Δωδεκανησίους και ιδιαιτέρως σε όσους πιστεύουν στους νέους ανθρώπους, στη δυναμική τους, στις καινοτόμες ιδέες τους, στις ικανότητές τους. Συμμετέχω στις εκλογές, γιατί θέλω να εκφράσω την γενιά μου και μαζί να ανοίξουμε δρόμους για μια Ελλάδα αξιοκρατίας, δικαιοσύνης, εργατικότητας, αξιοπρέπειας. Να γίνουμε εμείς η γενιά που θα χτίσει την Ελλάδα της προόδου. Το αύριο ανήκει στη νέα γενιά και μαζί μπορούμε και να το σχεδιάσουμε και να το υλοποιήσουμε. Κλείνοντας, σας προσκαλώ αύριο Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019, στην πολιτική μου εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Αγίου Γεωργίου, στην πλατεία Αφάντου, στις 19:30, για να θέσουμε όλοι μαζί τις βάσεις για την επόμενη μέρα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ