Ειδήσεις

Λαγκάρντ προς ηγέτες ΕΕ: Έως 15% η μείωση του ΑΕΠ το 2020, κάνετε “πολύ λίγα, πολύ αργά”

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ενημερώνοντας τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που “συναντώνται” σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, με αντικείμενο τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, έκανε λόγο ακόμη και για πιθανότητα η συρρίκνωση της οικονομίας του μπλοκ των 27 χωρών να αγγίξει σε ποσοστό το 15% για το 2020.

Πρόσθεσε δε, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg, ότι η ηγεσία της Ένωσης έχει κάνει μέχρι στιγμής “πολύ λίγα και πολύ αργά” για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι πηγές δεν θέλησαν να κατονομαστούν δεδομένου ότι η τηλεδιάσκεψη είναι “κλειστή” ως προς το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Μία εξ αυτών σημείωσε ότι το σενάριο της μείωσης του ΑΕΠ κατά 15% σε ετήσια βάση είναι το πλέον “ακραίο” της ΕΚΤ, με την κ. Λαγκάρντ να διευκρινίζει ότι το βασικό σενάριο του κεντρικού τραπεζικού οργανισμού της Ευρωζώνης προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 9%.

Με άνω των 100.000 ανθρώπων να έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γηραιά Ήπειρο λόγω του νέου ιού, η κρίση υπονομεύει τα ίδια τα θεμέλια επάνω στα οποία βασίζεται η εθελοντική ενότητα των 27 κρατών – μελών της Ε.Ε. Τα αυστηρότατα lockdowns έχουν παραλύσει τη βιομηχανική δραστηριότητα σε σειρά κλάδων, έχουν περιορίσει δραστικά την ταξιδιωτική κίνηση και έχουν οδηγήσει την ενιαία αγορά στην μεγαλύτερη ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας στη σύγχρονη ιστορία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προχωρήσει στην επεξεργασία ενός πακέτου 2 τρισ. ευρώ  για την οικονομική ανάκαμψη της Ένωσης, με κύριο θεμέλιο τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, με βάση προσχέδιο το οποίο έχει περιέλθει σε γνώση του Bloomberg. Στο προσχέδιο προβλέπεται δανεισμός 320 δισεκατομμυρίων, τον οποίο θα αντλήσει η ίδια η Κομισιόν από τις κεφαλαιαγορές και τον οποίο θα διοχετεύσει στη συνέχεια στις πλέον πληγείσες από την κρίση χώρες.

Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης μετά από εκείνη της Γερμανίας, έχουν καλέσει σε κοινή έκδοση χρέους από πλευράς των χωρών – μελών της Ευρωζώνης, ωστόσο κυβερνήσεις χωρών όπως η Γερμανία και η Ολλανδία αντιστέκονται σθεναρά στην έκδοση “κορονο-ομολόγου”, θεωρώντας ότι θα κληθούν να πληρώσουν τον “λογαριασμό”.

Στο πλαίσιο των “27”, υπάρχουν επίσης διαφωνίες ως προς τον διαμοιρασμό του κόστους της ανάκαμψης και των πόρων που θα διατεθούν για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών των χωρών – μελών της ΕΕ συνεχίζεται.

Markit: “Πρωτοφανής κατάρρευση” της οικονομίας της Ευρωζώνης

Για μια πρωτοφανή κατάρρευση της οικονομίας της Ευρωζώνης ως αποτέλεσμα των μέτρων που λήφθηκαν για να περιοριστεί η πανδημία του νέου κορονοϊού κάνει λόγο η Markit στην έκθεση της για τους δείκτες PMI που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

“Η οικονομία της Ευρωζώνης γνώρισε τον Απρίλιο τη μεγαλύτερη πτώση στην επιχειρηματική δραστηριότητα και απασχόληση που έχει ποτέ καταγραφεί”, αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεση της η Markit.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία ερευνών, ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει μεταποίηση και υπηρεσίες κατρακύλησε στις 13,5 μονάδες τον Απρίλιο από 29,7 μονάδες τον Μάρτιο. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της έρευνας που ξεκινά από τον Ιούλιο του 1998. Συγκριτικά, η χαμηλότερη μέτρηση που είχε καταγραφεί κατά την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης ήταν στις 36,2 μονάδες το Φεβρουάριο του 2009.

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες υποχώρησε επίσης σε ιστορικό χαμηλό στις 11,7 μονάδες από 26,4 μονάδες τον Μάρτιο.

Ο δείκτης για την παραγωγή στη μεταποίηση διολίσθησε στις 18,4 μονάδες από 38,5 μονάδες τον Μάρτιο, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης PMI στις 33,6 μονάδες από 44,5 τον Μάρτιο.

“Το μέγεθος της κατάρρευσης των επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη ξεπερνά οτιδήποτε έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα σε πάνω από 20 χρόνια συγκέντρωσης στοιχείων”, σχολιάζει ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit. “Το μοντέλο μας, το οποίο συγκρίνει τον δείκτη PMI με το ΑΕΠ, δείχνει ότι η έρευνα του Απριλίου δείχνει συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης με τριμηνιαίο ρυθμό της τάξης του 7,5%”, πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ θα δεχτεί ομόλογα “junk” ως εγγύηση για δάνεια

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχτεί ομόλογα κλίμακας “junk” ως εγγυήσεις για την παροχή δανείων άφησε εξάλλου χθες Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια προσπάθεια να διαφυλάξει τη διαθεσιμότητα εγγυήσεων για τις τράπεζες που επιθυμούν να δανειστούν από το Ευρωσύστημα.

Συγκεκριμένα, η νομισματική αρχή καθιστά επιλέξιμα έως τον Σεπτέμβριο του 2021 τα assets και τους εκδότες τέτοιων assets που πληρούσαν τις ελάχιστες προϋποθέσεις πιστωτικής ποιότητας στις 7 Απριλίου 2020 (“ΒΒΒ-” για όλα τα assets, πλήν των διασφαλισμένων με ενυπόθηκα δάνεια assets ή ABS). Με αυτό τον τρόπο αποτρέπει τον αποκλεισμό τους στην περίπτωση που υποβαθμιστούν από κάποιον οίκο αξιολόγησης εξαιτίας των επιπτώσεων του κορονοϊού. Προϋπόθεση είναι, μετά την υποβάθμισή τους, να μην έχουν πιστοληπτική διαβάθμιση χαμηλότερη του “BB” και να εξακολουθούν να πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια επιλεξιμότητας. Το μέτρο αφορά και τα προγράμματα καλυμμένων ομολογιών.

Η κίνηση έχει στόχο να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα έχουν επαρκή assets για να κινητοποιήσουν ως εγγυήσεις προκειμένου να συμμετάσχουν στις πράξεις παροχής ρευστότητας του Ευρωσυστήματος και να συνεχίσουν να παράσχουν χρηματοδότηση στην οικονομία της Ευρωζώνης. Έρχεται δε να ενισχύσει το ευρύτερο “πακέτο” μέτρων που υιοθέτησε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στις 7 Απριλίου, το οποίο επίσης θα παραμείνει “ενεργό” έως τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η ΕΚΤ ενδέχεται να λάβει περαιτέρω μέτρα εάν χρειαστεί, θέλοντας να διασφαλίσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου