750 υπογραφές έχουν τεθεί εως χθες το μεσημέρι σε δημόσιο ψήφισμα στην πλατφόρμα Avaaz που αποσκοπεί στην αποτροπή λειτουργίας βιοτεχνίας ψαριών στον λόφο της Φιλερήμου.
Παραλήπτες του ψηφίσματος είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου.
Στο κείμενο που το συνοδεύει αναφέρονται τα εξής:
«Στους πρόποδες της Φιλερήμου 100 μέτρα πριν από την είσοδο στο λόφο και σε επαφή με αυτό το ΤΙΦΚ (Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους) που όλοι επισκεπτόμαστε τακτικά, εκδόθηκε οικοδομική άδεια για την κατασκευή ενός μεταλλικού κτηρίου επιφάνειας 1000 περίπου m2 και όγκου 5000 m3, ακριβώς στη γωνία της οδού Φιλερήμου και του δρόμου που οδηγεί στο κοιμητήριο. Το κτήριο αυτό, 10 φορές μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο υπάρχον στην περιοχή κτίσμα, – εκτός ίσως από το Κλειστό Γυμναστήριο που όμως δεν φαίνεται σχεδόν καθόλου από οπουδήποτε – θα στεγάζει Βιοτεχνία με αντικείμενο “Επεξεργασία και συντήρηση ψαριών, καρκινοειδών και μαλακίων – Κατασκευή πλαστικών ειδών συσκευασίας – Πλυντήριο βιομηχανικού τύπου – Παραγωγή μη βρώσιμου πάγου”.
Το κτήριο ευρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 20 μέτρων από τις κατοικίες της περιοχής.
Τόσο ο ίδιος ο λόφος, οποίος έχει χαρακτηρισθεί ιστορικός τόπος και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με την Υ.Α. Φ21/8596/822/10-7-1974), αλλά και ο γύρω δομημένος και μη χώρος, θα υποστούν σημαντική αλλοίωση και αισθητική επιβάρυνση. Αν κρίνουμε από τη δραστηριότητα της Βιοτεχνίας υπάρχουν και άλλου είδους αναμενόμενες επιβαρύνσεις (οσμές, θόρυβοι, επιβάρυνση της κυκλοφορίας κλπ ).
Η άδεια όπως πληροφορούμαστε έχει εκδοθεί νομότυπα. Αν και δημιουργούνται πολλά ερωτήματα για το αν έχουν πραγματικά εξετασθεί όλα τα ζητήματα σε σχέση με την ιδιαιτερότητα της περιοχής στην οποία θα ανεγερθεί αυτή η Βιοτεχνία.
Στην περιοχή δεν απαγορεύεται η ίδρυση Βιοτεχνιών!! γιατί … οι προβλεπόμενες πιθανές προστατευτικές διατάξεις με βάση τον χαρακτηρισμό του λόφου σαν τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, δεν θεσπίσθηκαν ποτέ. Παρέμεινε σαν μοναδικό φίλτρο, εκτός από τις αρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίες, η γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής που είναι αναγκαία για όλες τις εκτός σχεδίου κατασκευές, το οποίο όμως μαθαίνουμε ότι συμφώνησε για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.
Ζητάμε από τον πρόεδρο του ΣΑ να δημοσιοποιήσει την απόφαση, και την επιχειρηματολογία με βάση την οποία συμφώνησε με τη μελέτη. Έγιναν προτάσεις βελτίωσης για την ένταξη του κτηρίου και ποιες;
Ζητάμε από το ΤΕΕ και το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων να δημοσιοποιήσουν τις θέσεις των εκπροσώπων τους στο ΣΑ και την επιχειρηματολογία με την οποία εκείνοι συμφώνησαν ή διαφώνησαν με την μελέτη.
Τέλος όσον αφορά στην όχληση υπάρχουν δύο διατάξεις που αγνοήθηκαν και οι δύο με βάση οριακά κριτήρια.

1. Σύμφωνα με τη νομολογία του, Συμβουλίου της Επικρατείας και τη σχετική εγκύκλιο του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε (υπ’αριθ. 31255/1987), απαγορεύεται εντός των ορίων οικισμών και σε ακτίνα 500 μέτρων από τα όριά τους η ανέγερση οχλουσών βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων ασχέτως από το βαθμό όχλησης (χαμηλής, μέσης, υψηλής) που προκαλούν στο περιβάλλον”. Η απαγόρευση αυτή αγνοήθηκε γιατί η απόσταση της επένδυσης από τα όρια του οικισμού είναι 510μ.!! σύμφωνα με τη μέτρηση του τοπογράφου του επενδυτή.
2. Σύμφωνα με την ΚΥΑ 3137/191/Φ15 ΝΑCE 10.20, και τη δυναμικότητα της μονάδας – είναι 4 ΜΤ / ημέρα κατά δήλωση του επενδυτή !! – απαλλάσσεται από τη σύνταξη ΜΠΕ. Αν ήταν 5 ΜΤ / ημέρα!! θα έπρεπε να συνταχθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Πόσο άδικο ή δυσβάσταχτο θα ήταν για τον επενδυτή αν το Τμήμα Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών πόρων της Δ /σης Ανάπτυξης Δωδ /σου, λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα της περιοχής και των οριακών συνθηκών απαλλαγής (παρ. 1) ζητούσε τη σύνταξη ΜΠΕ;
Ζητάμε από το ΤΒΕ& ΦΠ να απαιτήσει συμπληρωματικά εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου.
Ζητάμε μέχρι να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες να μην ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του έργου».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ