Τοπικές Ειδήσεις

Πρόσω ολοταχώς για… κόκκινο οδεύει η Ρόδος

-Δεν λειτούργησε χθες ο Δήμος Ρόδου για να γίνει απολύμανση

-Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένει η Κάλυμνος

-Αυξάνονται στο νησί τα rapid tests

-Εντονη ανησυχία επικρατεί και στη σχολική κοινότητα, λόγω αύξησης των κρουσμάτων

Πρόσω ολοταχώς για… κόκκινο οδεύει η Ρόδος, μετά τα απανωτά κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα, ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης στην εφαρμογή των μέτρων.
Πριν αλέκτορα φωνήσαι, επιβεβαιώθηκε πλήρως το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» στο φύλλο της Κυριακής 21 Φεβρουαρίου 2021, για χαλάρωση των μέτρων στο νησί που είχαν ως αποτέλεσμα να ανοίξει η πόρτα στον κορωνοϊό.
Μέσα σε λίγες ώρες το κλίμα αναστράφηκε και πλέον καταγράφεται «έκρηξη» κρουσμάτων θορυβώντας τους πολίτες οι οποίοι κατά δεκάδες έσπευδαν χθες να κάνουν τεστ στην κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ η οποία βρισκόταν στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα να προκληθεί συγχρωτισμός στην αναμονή, αφού στην πλειονότητά τους οι πολίτες δεν τηρούσαν τα προβλεπόμενα μέτρα!

Πρώτο θέμα συζήτησης στο νησί αποτελεί πλέον το ενδεχόμενο να «χρωματιστεί» το νησί «κόκκινο» και να εφαρμοστεί αυστηρό lock down ακολουθώντας κατά… πόδα την Κάλυμνο.
Η κοινωνία έχει χωριστεί στα δύο με τους πολίτες που φοβούνται για περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού να ζητούν την αυστηροποίηση των ελέγχων από όλους τους αρμόδιους φορείς και τους “αρνητές” από την άλλη πλευρά να μην θέλουν να συνετιστούν και να βάλλουν κατά εκείνων που θέλουν να προστατέψουν την υγεία τους αλλά και την εικόνα του νησιού.
Η έκρηξη των κρουσμάτων σήμανε αμέσως συναγερμό σε Δήμο και Περιφέρεια, καθώς είναι απαραίτητο εγκαίρως να ληφθούν μέτρα πριν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου.
Η ατομική αλλά και η συλλογική ευθύνη είναι το κλειδί στην αντιμετώπιση της έκρηξης των κρουσμάτων, πριν η Ρόδος συμπεριληφθεί στις περιοχές με το επίπεδο Β-Αυξημένου Κινδύνου, στο οποίο εντάσσονται οι περιοχές όπου λαμβάνονται επιπλέον περιοριστικά μέτρα και μάλιστα, λίγο πριν ξεκινήσει να διαμορφώνεται το περιβάλλον για την νέα τουριστική περίοδο.
Ο διοικητής του νοσοκομείου της Ρόδου κ. Γρηγόρης Ρουμάνης, με δηλώσεις του στη «δ», συνέστησε ψυχραιμία και πιστή εφαρμογή των μέτρων προκειμένου να μην περάσει η περιοχή μας στο «κόκκινο» με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία αλλά και για την εικόνα του προορισμού.
Όπως είπε, στο νοσοκομείο νοσηλεύονται τέσσερα άτομα με κορωνοϊό η κατάσταση της υγείας των οποίων δεν εμπνέει ανησυχία ενώ δήλωσε ότι το Νοσοκομείο της Ρόδου παραμένει σε ετοιμότητα, προκειμένου -αν χρειαστεί- να νοσηλευτεί αυξημένος αριθμός κρουσμάτων covid.
Την ίδια ώρα οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά στο νοσοκομείο της Ρόδου και στα Κέντρα Υγείας Ρόδου και Αρχαγγέλου.
Ειδικότερα, συνεχίζουν να λαμβάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου όσοι έκαναν την πρώτη, ενώ ξεκίνησαν και οι δηλώσεις για τον εμβολιασμό όσων ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ άνω των 75 ετών. Μέχρι στιγμής εμβολιάστηκαν πάνω από 3.000 συμπολίτες μας. «Η διαδικασία των εμβολιασμών συνεχίζεται απρόσκοπτα στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τις οδηγίες του Υπουργείου και του ΕΟΔΥ», δήλωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρόδου, κ. Γρηγόρης Ρουμάνης.
Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 5.000 στο Νοσοκομείο της Ρόδου.
Σε ό,τι αφορά την αυξημένη προσέλευση κόσμου χθες στο Νοσοκομείο της Ρόδου, πέρα από εκείνους που έσπευσαν για τους προγραμματισμένους εμβολιασμούς, περιλαμβάνονται ασθενείς που έχουν προγραμματισμένα ραντεβού με ιατρούς, όσοι πρέπει να υποβληθούν σε προεγχειρητικό έλεγχο αλλά και όσοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και πρέπει να υποβληθούν σε επαναληπτικό τεστ.
Όπως έγραψε η «δ», οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ενδελεχής ιχνηλάτηση των επαφών των θετικών κρουσμάτων και ήδη φέρεται να αποδίδονται σε συρροές που προκλήθηκαν από δύο συγκεντρώσεις σε δύο κοινωνικές εκδηλώσεις, με την συμμετοχή κοινών προσώπων, χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων.
Η αδιαφορία στην τήρηση των μέτρων της καραντίνας φέρεται να προκάλεσε έξαρση η οποία έχει με την σειρά της εντείνει τις ανησυχίες και έχει προκαλέσει δικαιολογημένα θόρυβο και άγχος.
Από την ανάλυση της αποτύπωσης θα εξαρτηθούν πολλά τις προσεχείς ημέρες.
Την ίδια ώρα, ενδεικτική για την κατάσταση που επικρατεί στη Ρόδο με την έκρηξη κρουσμάτων είναι η ανάρτηση του αντιδημάρχου Δημόσιας Υγείας κ. Γιώργου Τριάντου, ο οποίος στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook αναφέρει τα εξής:
«Μιλάμε για ιχνηλάτηση κρουσμάτων. Ποιόν; Που; Πότε; Καλύτερη θα ήταν η ιχνηλάτηση της σκέψης και του μυαλού αυτών που μαζεύονται σε πάρτυ, σε πλατείες χωρίς αιτία και σκοπό.
Κρούσματα σε μαθητές; Γιατί; Γιατί οι γονείς δεν νοιάζονται που πάνε τα παιδιά, γιατί ένα παιδί δεν μπορεί να κάνει συγκέντρωση αν ο γονιός δεν είναι ενήμερος και δεν συμφωνήσει. Γιατί ένας καθηγητής ή δάσκαλος δεν θεωρεί αναγκαίο να κάνει το εμβόλιο, να κάνει τεστ ή κανένας δεν έχει φροντίσει να έχουν προτεραιότητα να εμβολιαστούν. Γιατί όταν αποφασίζεις να ανοίξεις σχολεία πρέπει πρώτα να εξασφαλίσεις οτι θα λειτουργούν με ασφάλεια. Σε μαθητές και διδάσκοντες.
Γιατί δεν υπάρχει έλεγχος σε πλατείες και συναθροίσεις. Τι διαφέρει η σημερινή μέρα με μιά μέρα του 2019; Μάλλον σε τίποτα.
Και μιλάμε για ιχνηλάτηση. Που; σε ποιόν; Πότε;
Χαμένοι στην απελευθέρωση, στον ωχαδερφισμό, στο εμένα με φοβάται ο κορωνοϊός και δεν θα πάθω τίποτα.
Και το ρίχνουμε στην ατομική ευθύνη. Ατομική ευθύνη χωρίς συλλογική δεν υπάρχει και το αντίστροφο. Δεν λύνεται το πρόβλημα χωρίς συνεργασία, χωρίς πειθαρχία, χωρίς λογική.
Και προπάντων με επαρκή εμβόλια και πρόβλεψη.
Και όσοι ακόμα είναι αρνητές του εμβολίου και της μάσκας, ας το ξανασκεφτούν.
Κανένας δεν είναι άτρωτος και σε κανένα δε δικαιολογείται να αδιαφορεί.
Όσο οι μεγάλοι δεν κάνουν αυτά που πρέπει, τα παιδιά θα το πληρώνουν. Όσο τα παιδιά δεν κατανοούν οτι η ηλικία δεν προφυλάσσει, όσο τα ελεγκτικά όργανα δεν κάνουν τα αυτονόητα, τα επόμενα ζοφερά έρχονται.
Και ιχνηλατούμε.. Αν δεν ελέγξεις δεν μπορείς να ιχνηλατήσεις. Αν δεν βρεις και περιορίσεις τις πηγές, το μόνο που μπορείς να ιχνηλατήσεις είναι η ανευθυνότητα και η κακώς εννοούμενη εξυπνάδα. άντε και αυτούς που έχουν την υπευθυνότητα και την αντίληψη να ελέγχονται με rapid test».
Eξάλλου, το Δικαστικό Μέγαρο χθες, επρόκειτο να ξεκινήσει τη λειτουργία του με μία ώρα καθυστέρηση, για καθαρά προληπτικούς λόγους, καθώς συγγενικό πρόσωπο α’ βαθμού υπαλλήλου, βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό, ωστόσο με νεότερη χθεσινή απόφαση, κρίθηκε επιβεβλημένο να κλείσει το Πταισματοδικείο για 5 ημέρες. Η υπάλληλος έχει τεθεί ήδη σε καραντίνα, ενώ έχει ληφθεί μέριμνα για την πραγματοποίηση τεστ σε συναδέλφους της.

ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ

Κλειστός παρέμεινε χτες ο Δήμος Ρόδου για απολύμανση, καθώς θετικοί στον Covid-19 βρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Τηλέμαχος Καμπούρης και ένας δημοτικός υπάλληλος, ενώ κρούσμα κορωνοϊού εντοπίσθηκε και στο Πταισματοδικείο. Τη Δευτέρα δεν λειτούργησε καμία από τις υπηρεσίες στο Δημαρχείο Ρόδου.
Χτες υποβλήθηκαν σε τεστ για κορωνοϊό όλοι οι υπάλληλοι στο Δήμο Ρόδου σε έναν χώρο που δημιουργήθηκε πίσω από το δημαρχιακό μέγαρο (πάρκινγκ) σε μια διαδικασία που ξεκίνησε από τις 9 το πρωί και διήρκεσε μέχρι και τις 2.30 το μεσημέρι.
Η διαδικασία συνεχίστηκε με εντατικούς ρυθμούς και το απόγευμα, στην είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου Ρόδου από τις 4 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ. Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη καθώς πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να κάνουν τεστ, λόγω της μεγάλης ανησυχίας που κυριαρχεί στο νησί, μετά την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Ως ήταν φυσικό, κυριάρχησε αναστάτωση καθώς σχηματίστηκε μια τεράστια… ουρά από τα γραφεία της ΠΕΔ μέχρι και την Πυροσβεστική, σχεδόν, με τον κόσμο να εκδηλώνει δυσαρέσκεια επειδή δεν υπήρχαν αρκετά άτομα για να διενεργήσουν τα τεστ.
Το πότε θα ανοίξει το Δημαρχείο Ρόδου και οι υπηρεσίες του Δήμου θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των θετικών κρουσμάτων που θα βρεθούν.

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Εντονη ανησυχία επικρατεί στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με την Κάλυμνο να μπαίνει στο βαθύ κόκκινο για 2η φορά και την Μύκονο από τις Κυκλάδες.
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο δήμαρχος Καρπάθου κ. Γιώργος Νισύριος, το νησί ‘καθάρισε’ από κρούσματα μετά από σχεδόν τρεις εβδομάδες οπότε και είχε παρουσιαστεί έξαρση –αλλά με συντεταγμένες πρωτοβουλίες:
«Εμείς ως δημοτική αρχή, λάβαμε αυστηρά μέτρα προστασίας μόλις σημειώθηκαν τα κρούσματα στο νησί μας. Αποφασίσαμε και κάναμε υποχρεωτικά τεστ για κορωνοϊό στο λιμάνι του νησιού, στα σχολεία, στους εκπαιδευτικούς, στο στρατό και στα σώματα ασφαλείας επειδή τα κρούσματα ήταν όλα ‘εισαγόμενα’. Παραγγείλαμε 2.000 τεστ ενώ μας διέθεσε και η ΠΝΑι ακόμη 100. Τώρα έχουμε παραγγείλει 5.000 τεστ για να συνεχίσουμε την διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί στο νησί. Αυτή την στιγμή, η Κάρπαθος είναι ‘καθαρή’ από κρούσματα αλλά δεν εφησυχάζουμε».

ΣΤΟ «ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ» Η ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Την ίδια ώρα, το νησί της Καλύμνου έχει μπει στο… βαθύ «κόκκινο» ξανά. Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, «βαθύ κόκκινο», εντάχθηκε από το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2021 στις 6.00 το πρωί και έως τη Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021 και ο Δήμος Καλυμνίων, όπου συνεχίζεται να παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου καθώς και μεγάλη διασπορά του ιού εντός της στην Κοινότητας.
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο έπαρχος ΠΕ Καλύμνου κ. Μανώλης Μουσελλής τα κρούσματα στο νησί είναι τοπικά και όχι εισαγόμενα:
«Η κατάσταση είναι άσχημη στην Κάλυμνο. Έχουμε 80-85 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού ενώ 9 ασθενείς νοσηλεύονται στην μονάδα Covid-19 στο Νοσοκομείο. Από την έναρξη της πανδημίας δημιουργήσαμε μία μονάδα με 10 κρεβάτια (τα 4 αυξημένης φροντίδας) και βοηθάει στην νοσηλεία. Τα κρούσματα δεν είναι ‘εισαγόμενα’. Όλα είναι τοπικά, αφού έχουν προέλθει μέσα από συγκεντρώσεις, ιεροπραξίες και συναθροίσεις. Υπάρχει, δηλαδή χαλαρότητα αλλά η κατάσταση οφείλεται και σε άλλους λόγους. Το θέμα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε φτάσει πλέον σε οριακό σημείο και θα πρέπει να δούμε τα πράγματα, διαφορετικά. Κανείς δεν προσπαθεί να πείσει κανέναν για το τι πιστεύει αλλά πρέπει να προσέχουμε γιατί υπάρχουν μικρά παιδιά, ευπαθείς ομάδες, γέροντες κ.λπ. Ίσως δεν φοβήθηκαν τόσο πολύ εξ αρχής».
Ωστόσο τα τεστ είναι σε εξέλιξη και γίνονται κανονικά στο νησί ενώ ο κ. Μουσελλής διαβεβαίωσε πως υπάρχει ενδιαφέρον και προσέλευση.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Από την πλευρά της ΠΝΑι, η αντιπεριφερειάρχης κ. Χαρούλα Γιασιράνη, δήλωσε μεταξύ άλλων στην «δημοκρατική», πως λόγω της ανησυχίας που έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες από τα κρούσματα covid-19 στη Ρόδο, προστέθηκαν και τα νέα σημεία ελέγχου προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι συμπολίτες μας.
«Η ΠΝΑι μαζί με τπν ΕΟΔΥ θα συνεχίσουν να διενεργούν rapid tests καθημερινά σε όλο το νησί της Ρόδου. Εμείς επιμένουμε στην ασφάλεια των πολιτών, καθώς παραμένει πρώτη προτεραιότητά μας η διαφύλαξη της υγείας των πολιτών».
Καθημερινά, διενεργούνται πάνω από 200 τεστ στο νησί, ενώ αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός.
Το πρόγραμμα των κινητών ομάδων του ΕΟΔΥ στη Ρόδο
Το πρόγραμμα του ΕΟΔΥ με τους δωρεάν μαζικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους, σε συνεννόηση και με την αντιπεριφερειάρχη Υγείας, Χαρούλα Γιασιράνη και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, διαμορφώνεται ως εξής για τις επόμενες ημέρες:
Τρίτη 23/2/2021
1) Στο πάρκινγκ του Δημαρχείου Ρόδου, παραπλεύρως των γραφείων της ΠΕΔ από 09:00 έως 14:30
2) Στο Πνευματικό Κέντρο Κρεμαστής, από 09:00 έως 14:30
Τετάρτη 24/2/21
1) Στο πάρκινγκ του Δημαρχείου Ρόδου, παραπλεύρως των γραφείων της ΠΕΔ από 09:00 έως 14:30
2) Στην Πλατεία Αγίου Δημητρίου (φωτεινούς σηματοδότες) έναντι Λαϊκής Αγοράς, από 09:00 – 14:30


Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Έντονη η ανησυχία λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού επικρατεί και στη σχολική κοινότητα. Αν μη τι άλλο, τα κλειστά σχολεία στο νησί παρουσιάζουν αυξητική τάση της διασποράς των κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ των εφήβων, γεγονός που έχει θέσει σε εγρήγορση τις αρμόδιες Αρχές.
Από σήμερα αναστέλλεται η λειτουργία του 4ου ΓΕΛ Ρόδου, όπου εντοπίστηκε κρούσμα κορωνοϊού σε μαθήτρια. Το σχολείο δεν λειτούργησε και χθες, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις των σχολικών αιθουσών, των κοινόχρηστων και εξωτερικών χώρων. Επειτα και από την ιχνηλάτιση των επαφών του κρούσματος, αποφασίστηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, η αναστολή λειτουργίας του σχολείου για 14 ημέρες. Κλειστό για 14 ημέρες παραμένει και το Μουσικό Γυμνάσιο Ρόδου, λόγω κρούσματος της νόσου Covid-19 σε αναπληρωτή εκπαιδευτικό. Όπως ανακοινώθηκε, ο καθηγητής μουσικής, ο οποίος είναι ασυμπτωματικός, ενημέρωσε την περασμένη Κυριακή τη Διεύθυνση του σχολείου μετά το θετικό αποτέλεσμα στο μοριακό τεστ που υπεβλήθη και ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Ενημερώθηκαν οι επτά μαθητές του και δύο καθηγητές που ήρθαν σε επαφή μαζί του, ώστε να προσέξουν με τη σειρά τους και να ενημερώσουν για δικές τους στενές επαφές.
Τέλος, ανεστάλη από χθες και για 14 ημέρες η λειτουργία του 3ου Γυμνασίου Ρόδου, το οποίο στεγάζεται στο συγκρότημα του Βενετοκλείου, όπου το σαββατοκύριακο έγινε απολύμανση από συνεργεία του Δήμου (σ.σ. το 1ο ΓΕΛ στο Βενετόκλειο λειτουργεί κανονικά). Όλοι οι μαθητές των σχολείων των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται, θα συνεχίσουν τα μαθήματα εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας WEBEX ΜΕΕΤΙNGS.
Για καθαρά προληπτικούς λόγους έχει ανασταλεί η λειτουργία του γυμνασίου και του λυκείου των Εκπαιδευτήριων Ροδίων Παιδεία. Έχει επίσης ανασταλεί η λειτουργία της Γ’ δημοτικού σχολείου, όπου σημειώθηκε κρούσμα σε μαθητή.
Όπως εξήγησε στη «δ» ο γενικός διευθυντής των εκπαιδευτηρίων, κ. Κυριάκος Κυριακούλης, οι μαθητές της Γ’ δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου συνεχίζουν τα μαθήματά τους κανονικά μέσω τηλεκπαίδευσης. Παράλληλα, έχει δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές όλων των τάξεων του δημοτικού να συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, σε περίπτωση που το επιθυμούν.
Και ενώ τα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο, θα λειτουργήσει από σήμερα ξανά το 3ο ΓΕΛ Ρόδου που είχε κλείσει για 14 ημέρες λόγω κρούσματος Covid-19. Από την προσεχή Πέμπτη θα επαναλειτουργήσει και το 2ο ΓΕΛ Ρόδου που είχε κλείσει επίσης λόγω κρούσματος κορωνοϊού.
Σημειώνεται ότι παραμένουν κλειστά όλα τα λύκεια στην Κάρπαθο. Παράλληλα στην Κάλυμνο η οποία συγκαταλέγεται στις …κόκκινες περιοχές λόγω της συρροής κρουσμάτων τη νόσου Covid-19, έκλεισαν όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (πλην του ειδικού σχολείου), τα γυμνάσια και τα λύκεια.
«Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τα δεδομένα και καλούμε όλους τους γονείς των μαθητών και μαθητριών και όλους τους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτό το διάστημα, όπως οφείλουμε άλλωστε να κάνουμε όλοι μας. Πρώτη μέριμνα αποτελεί για εμάς η ασφάλεια των παιδιών, γεγονός που σημαίνει ότι θα λάβουμε κάθε πρόσθετο μέτρο, εφόσον αυτό απαιτηθεί», δήλωσε στη «δ» ο αντιδήμαρχος Προσχολικής Αγωγής, κ. Στράτος Καρίκης.
Όπως έγινε γνωστό, ο Δήμος Ρόδου θα προχωρήσει στη διενέργεια προληπτικών νεφελοψεκασμών στις σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί της Ρόδου, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19.
«Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, και το Δήμο Ρόδου. Παραμένουμε σε εγρήγορση και ετοιμότητα για την άμεση αντιμετώπιση κάθε κατάστασης και για την κάλυψη κάθε ανάγκης. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, ξεκινά μία σειρά προληπτικών απολυμάνσεων στα σχολεία μας και επομένως κάποιες σχολικές μονάδες θα κλείνουν προσωρινά», δήλωσε ο κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης, διευθυντής Β’βάθμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσου.
Η διαδικασία θα εκκινήσει από σήμερα στις εξής σχολικές μονάδες:
1. Εσπερινό Γυμνάσιο – Λύκειο Ρόδου.
2. 1ο Γενικό Λύκειο Ρόδου.
3. 1ο ΕΠΑΛ Ρόδου.
Από την Τετάρτη 24.02.2021, και μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα ακολουθήσουν:
Τετάρτη 24.02:
1. Γυμνάσιο Σορωνής.
2. Γενικό Λύκειο Σορωνής.
3. Γυμνάσιο Κρεμαστής.
4. Λύκειο Κρεμαστής.

Πέμπτη 25.02:
1. Γυμνάσιο Έμπωνα
2. Γυμνάσιο με ΛΤ Γενναδίου
3. Γυμνάσιο Μασσάρων

Παρασκευή 26.02:
1. Γενικό Λύκειο Αρχαγγέλου
2. Γυμνάσιο Αρχαγγέλου
3. ΕΠΑΛ Αρχαγγέλου
4. Εσπερινό Γυμνάσιο Αρχαγγέλου με ΛΤ
5. Γενικό Λύκειο Ιαλυσού
6. Γυμνάσιο Ιαλυσού

ΕΣΤΙΑΣΜΕΝΑ RAPID TESTS
Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιδημάρχου αναβάθμισης σχολικών μονάδων (και πρόεδρο της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής του Δήμου Ρόδου), κ. Θανάση Βυρίνη, με στόχο πάντα τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στα σχολεία, εξετάζεται μεταξύ άλλων η προοπτική του να υποβάλλονται στοχευμένα σε rapid tests οι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής:
«Πράγματι παρατηρείται το τελευταίο τετραήμερο μία διασπορά του κορωνοϊού μεταξύ των νέων. Δεδομένης αυτής της κατάστασης και της γενικότερης ανησυχίας που επικρατεί, ο δήμος προχωρά σε απολυμάνσεις προληπτικού χαρακτήρα σε όλα τα γυμνάσια και στα λύκεια του νησιού. Παράλληλα σε συνεργασία με Περιφέρεια συζητάμε για την αύξηση των rapid test και πώς αυτά θα μπορούσαν να εστιαστούν στους νέους… Διαρκής προτεραιότητά της δημοτικής αρχής είναι η ασφάλεια των παιδιών και προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται άμεσα, κάθε φορά που υπάρχει διάγνωση, οι απαιτούμενες διαδικασίες και οι συντονισμένες ενέργειες στα σχολεία του νησιού μας, σε συνεργασία με τους διευθυντές της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης».
Οι τοπικές αρχές θα αξιολογούν καθημερινά την κατάσταση ώστε να ληφθούν τα όποια νέα μέτρα κριθούν απαραίτητα. Η πορεία των κρουσμάτων στη μαθητική κοινότητα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και ενδεχόμενα νέα λουκέτα σε σχολεία αναμένεται να φέρει στο τραπέζι των συζητήσεων ακόμη και το καθολικό κλείσιμο των γυμνασίων και των λυκείων.


ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Και ενώ φαίνεται να υπάρχει διασπορά κρουσμάτων στις σχολικές δομές της δευτεροβάθμιάς εκπαίδευσης στη Ρόδο, είναι πολύ καλύτερη η εικόνα που επικρατεί στα δημοτικά σχολεία. Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, κ. Μπάμπης Ψαράς, είναι ορατός ο κίνδυνος να «εισβάλει» η νόσος Covid-19 και στα δημοτικά. Μικροί μαθητές έχουν έρθει σε στενή επαφή με ενήλικες που νοσούν από τον κορωνοϊό και έχουν απομονωθεί από το σχολικό περιβάλλον.
«Τη δεδομένη στιγμή, στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Ρόδο και γενικότερα στα Δωδεκάνησα δεν υπάρχουν κρούσματα σε μαθητές ή σε εκπαιδευτικούς, εκτός από ιδιωτικό σχολείο όπου χρειάστηκε να ανασταλεί η λειτουργία μόνο μίας τάξης του δημοτικού. Παρόλα αυτά, είμαστε σε εγρήγορση, διότι ένας αριθμός μαθητών που είχαν στενές επαφές στο οικογενειακό τους περιβάλλον με κρούσματα του κορωνοϊού, έχει απομακρυνθεί από τις σχολικές μας μονάδες, σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ», δήλωσε ο κ. Ψαράς και συνέχισε λέγοντας:
«Αυτό μας δημιουργεί προβληματισμό, καθώς φαίνεται ότι η σχολική κοινότητα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης περιτριγυρίζεται από κορωνοϊό. Και είναι θέμα χρόνου, εάν δεν αυστηροποιήσουμε τα μέτρα και δεν αυξήσουμε την προσοχή μας, να μπει και στα σχολεία μας. Συνιστούμε ψυχραιμία και επαγρύπνηση στη σχολική κοινότητα. Είμαστε σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, την Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας, το Δήμο και όλους τους αρμόδιους φορείς. Τηρούμε σχολαστικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και υποστηρίζουμε τος σχολικές μονάδες αυτού του δύσκολου φαινομένου».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου