Ειδήσεις

Κ. Μητσοτάκης: Νομικά και γεωγραφικά εξωφρενικό το “μνημόνιο” Τουρκίας-Λιβύης

Νέα μηνύματα στην Άγκυρα έστειλε, από το Νταβός και το Οικονομικό Φόρουμ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Δείτε τον χάρτη για να καταλάβετε ότι νομικά και γεωγραφικά αυτό είναι εξωφρενικό. Η Λιβύη και η Τουρκία δεν έχουν ακτές απέναντι για να έχουν θαλάσσιες ζώνες που συνορεύουν. Αυτό που έχει υπογραφεί αγνοεί το γεγονός ότι τα νησιά μας έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ και πάει ενάντια στο διεθνές δίκαιο”, τόνισε. “Δε μπορεί να υπάρξει μία πολιτική λύση στη Λιβύη, στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση και άρα και εμείς θα συμφωνήσουμε, εάν δεν ακυρωθεί αυτή η συμφωνία αυτή”, συμπλήρωσε, φέρνοντας και πάλι στην πρώτη γραμμή το θέμα του βέτο.

“Δεν χρειαζόμαστε την άδεια της Τουρκίας για να το κάνουμε”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εστιάζοντας στον αγωγό EastMed. “Αυτές οι συμφωνίες δεν αποκλείουν την Τουρκία. Στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να παίξουμε με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Στο δικό μου μυαλό αυτοί που παραβαίνουν τους κανόνες δεν πρέπει να ανταμείβονται. Εμείς παίζουμε με τους κανόνες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία διεθνής Ένωση που βασίζεται στους κανόνες”, ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε πως ξεκαθάρισε στην καγκελάριο, Μέρκελ, ότι ήταν λάθος που η Αθήνα δεν κλήθηκε στη διαδικασία του Βερολίνου και ανέδειξε τη σημασία της μελλοντικής συμμετοχής της. “Πιστεύω ότι αυτό το αίτημα θα γίνει αποδεκτό…Το θέμα δεν είναι η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία, αλλά το ότι η Ελλάδα είναι ο πιο κοντινός Ευρωπαίος γείτονας της Λιβύης”, επεσήμανε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτησή του με τον καθηγητή ιστορίας των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Στάνφορντ, Νάιαλ Φέργκιουσον, εστίασε και στην προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, τονίζοντας δύο ζητήματα. Πρώτον, ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης θα υλοποιηθεί και δεύτερον ότι πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος ευρωπαϊκός μηχανισμός, που θα καθορίζει τον τρόπο αντιμετώπισης των ζητημάτων στις χώρες που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Αν θέλεις να μετέχεις στη Σένγκεν, πρέπει να έχεις επίγνωση και των υποχρεώσεων που προκύπτουν από αυτήν, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού.

“Έχουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στα νησιά μας”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι το καινούργιο σχήμα με τον νέο αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, θα φέρει κι έναν κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό αλλά και μια ενιαία πολιτική στον διαμοιρασμό των προσφύγων.

πηγή capital.gr

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου