Τοπικές Ειδήσεις

Παρέμβαση Σωματείων στον ΟΑΕΔ για έκτακτο επίδομα 600 ευρώ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Προς: Διοίκηση ΟΑΕΔ, Διοικητή κ. Σ. Πρωτοψάλτη,

Διευθύντρια ΚΠΑ2 Ρόδου κ. Καραγιάννη

Κοιν: ΜΜΕ

Ρόδος, 22 Δεκεμβρίου 2020

Όπως γνωρίζετε, τη φετινή σεζόν είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι στους κλάδους του επισιτισμού – τουρισμού αλλά και σε επιχειρήσεις του νησιού που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτόν, που έχουν δει το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά, σε πολλές περιπτώσεις να μένουν ακόμα και χωρίς καθόλου εισόδημα όλους αυτούς τους μήνες.

Είναι χιλιάδες οι οικογένειες που προσπαθούν να επιβιώσουν και να μπαλώσουν τρύπες με τα ψίχουλα της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, η οποία από τους εποχικούς εργαζόμενους στο νησί μας δόθηκε βασικά σε αυτούς που έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης (ξενοδοχοϋπάλληλοι, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων) για 5 μήνες. Το ποσό αυτό δεν ξεπερνά τα 2670 ευρώ στο σύνολό του.

Αντίστοιχα οι λίγοι συνάδελφοι που δούλεψαν φέτος, μπορεί να είχαν την «τύχη» να βάλουν κάτι παραπάνω στα σπίτια τους για δύο ή τρεις μήνες, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό το εισόδημα δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τα απαραίτητα για μια οικογένεια που οι υποχρεώσεις της συνεχίζουν να τρέχουν(ενοίκιο, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, φόροι, έξοδα διαβίωσης).

Πόσο μάλλον οι συνάδελφοι που τα προηγούμενα χρόνια εργάζονταν σε εποχικές επιχειρήσεις σε εποχικά τουριστικά καταστήματα, σε τουριστικά γραφεία και πρακτορεία, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που δεν χαρακτηρίζονται ως εποχικές (εταιρείες handling, οδηγοί, security, κλπ) ή άλλες που επειδή δεν προσέλαβαν φέτος το προσωπικό που προσλάμβαναν άλλες χρονιές, επομένως το εποχικό προσωπικό φέτος δεν είναι το 75% του συνόλου.

Πολλοί ακόμα, που φέτος δεν δούλεψαν ούτε μια μέρα, που δεν εντάχθηκαν σε κανένα μέτρο στήριξης, είναι σε ακόμα χειρότερη κατάσταση.

Από την άλλη ακόμα και οι άνεργοι που δικαιούνται τακτική επιδότηση ανεργίας, έχουν αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις στην επεξεργασία της αίτησης τους.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις συναδέλφων που μας καταγγέλλουν ότι έχουν αντιμετωπίσει δυσκολίες με το ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΑΕΔ, και δεδομένης της πανδημίας και της προσαρμοσμένης λειτουργίας των καταστημάτων του ΟΑΕΔ, δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή άμεσα για να λυθεί, με αποτέλεσμα να είναι ξεκρέμαστοι αυτές τις «γιορτινές» κατά τα άλλα μέρες.

Παρεπιπτόντως, ακόμα και το να δοθεί η δυνατότητα στους ανέργους να επεξεργάζονται ή να διαγράφουν τις αιτήσεις τους όταν έχουν κάνει λάθος, ενδεχομένως θα βοηθήσει σημαντικά στο να λύνονται τέτοιου είδους άσκοπες καθυστερήσεις.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να μεριμνήσετε για την άμεση λύση των διαδικαστικών ζητημάτων, ώστε τις επόμενες μέρες να προχωρήσει γρήγορα η ολοκλήρωση της επεξεργασίας και η ένταξη των ανέργων που το δικαιούνται στην επιδότηση.

Έχουμε επανειλημμένως επισημάνει τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι της περιοχής μας, ιδιαίτερα φέτος. Η Διοίκιση του ΟΑΕΔ γνωρίζει, ότι τα εισοδήματα των εποχικών αυτών εργαζομένων έτσι κι αλλιώς ήταν πενιχρά ακόμα και όταν δούλευαν όλους τους μήνες της τουριστικής περιόδου.

Είναι λοιπόν επείγουσα ανάγκη να ενταχθούν χωρίς αυτούς τους απαγορευτικούς για τους περισσότερους, όρους και προϋποθέσεις στην τακτική επιδότηση όλες οι κατηγορίες ανέργων στην περιοχή μας.

Φυσικά είναι επίσης φανερό, ότι η τρίμηνη επιδότηση που ισχύει με βάση το πλαφόν που έχει επιβάλλει ο νόμος 3896/2011, επίσης δεν αρκεί, καθότι είναι βέβαιο ότι η περίοδος ανεργίας θα διαρκέσει πολύ περισσότερο. Ήδη άλλωστε με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η επιδότηση ανεργίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων τελειώνει τον Ιανουάριο του 2021.

Ουσιαστική λύση είναι μόνο το να υπάρξει μέριμνα η επιδότηση να διαρκέσει όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.

Σε διαφορετική περίπτωση, η ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση, με σπίτια στα οποία διακόπτεται το ρεύμα, με τα χρέη στα νοικοκυριά να συσσωρεύονται θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας και της αβεβαιότητας που επικρατεί.

Ειδικά με τη σημερινή μας παρέμβαση, διεκδικούμε έκτακτη επιδότηση ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους της περιοχής μας, καθώς έχουν απομείνει χωρίς εισόδημα αυτές τις γιορτινές μέρες.

Είναι ένα αίτημα δίκαιο, θα ανακουφίσει ως ένα βαθμό χιλιάδες εργαζόμενους της περιοχής, που βρίσκονται μπροστά σε πολύ σοβαρά αδιέξοδα. Πρόκειται άλλωστε για εργαζόμενους που δούλεψαν πολύ σκληρά τα προηγούμενα χρόνια και η σημερινή κατάσταση δεν είναι επιλογή τους.

Αναμένουμε την άμεση απάντησή σας σε αυτό το επείγον αίτημα.

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ MIRAMARE

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ AMILIA MARE

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ SHERATON

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου