ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Βουλή από Γιώργο Νικητιάδη οι αποζημιώσεις για Ασκληπιειό, Λάρδο, Λάερμα και Γεννάδι

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ

Τον εμπαιγμό της ΝΔ με τις τερά­στιες καθυ­στε­ρή­σεις στη δια­δι­κα­σία των απο­ζη­μιώ­σεων για τους πυρό­πλη­κτους της Ρόδου, φέρνει με ερώτηση του στη Βουλή ο Γιώργος Νικη­τιά­δης Βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου του ΠΑΣΟΚ και τ. Υφυ­πουρ­γός Του­ρι­σμού Πολι­τι­σμού. Ενάμιση έτος μετά την κατα­στρε­πτική πυρ­κα­γιά του Ιουλίου του 2023 κάτοι­κοι και επι­χει­ρή­σεις που επλή­γη­σαν ανα­μέ­νουν ακόμη την κρατική αρωγή, με τις υπο­σχέ­σεις της Κυβέρ­νη­σης να έχουν παρα­μεί­νει στα λόγια. Η ερώτηση απευ­θύ­νε­ται στον Υπ. Κλι­μα­τι­κής Αλλαγής και Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας, κ. Βασί­λειο Κικίλια και κατα­τέ­θηκε την Παρα­σκευή 22 Νοεμ­βρίου.

Συμ­φώ­νως με το κείμενο της ερώ­τη­σης ο Υπ. Κλι­μα­τι­κής Αλλαγής και Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας κ. Κικί­λιας σε συνέ­ντευξη τύπου που παρα­χώ­ρησε τον Ιούλιο του 2023 με θέμα τις δασικές πυρ­κα­γιές ανα­φε­ρό­με­νος και στην πυρ­κα­γιά της Ρόδου υπο­στή­ριξε ότι «Το κράτος θα κάνει ό,τι πρέπει και ό,τι οφείλει για να ανα­κου­φί­σει τους πλη­γέ­ντες και τις πλη­γεί­σες περιο­χές». Από τότε έχουν περάσει 16 μήνες και οι κάτοι­κοι και οι επι­χει­ρή­σεις που επλή­γη­σαν στη Ρόδο ακόμη ανα­μέ­νουν την οικο­νο­μική ανα­κού­φιση που υπο­σχέ­θηκε ο κ. Κικί­λιας.

Μετά τη βιβλική κατα­στροφή στη Ρόδο τον Ιούλιου 2023, ενερ­γο­ποι­ή­θηκε στις 3 Αυγού­στου 2023 το σχήμα της πρώτης αρωγής μέσα από την πλατ­φόρμα arogi.gov.gr, ώστε οι πυρό­πλη­κτοι πολίτες και οι πλη­γεί­σες επι­χει­ρή­σεις να υπο­βά­λουν οι πρώτοι αίτηση για τη πρώτη αρωγή έναντι στε­γα­στι­κής συν­δρο­μής και οι δεύ­τε­ροι για απο­ζη­μί­ωση των ζημιών τους. Επίσης με σχετική Κ.Υ.Α. οριο­θε­τή­θη­καν ως πυρό­πλη­κτες περιο­χές στη Ρόδο οι Δημο­τι­κές Κοι­νό­τη­τες Λάρδου και Λαέρμων της Δημο­τική Ενό­τη­τας Λινδίων και Ασκλη­πιειού και Γεν­να­δίου της Δημο­τι­κής Ενό­τη­τας Νότιας Ρόδου. Στη συνέ­χεια με απόφαση του Υφυ­πουρ­γού κ. Τρια­ντό­που­λου εγκρί­θηκε η προ­κα­τα­βολή για την απο­ζη­μί­ωση των επι­χει­ρή­σεων στις πυρό­πλη­κτες περιο­χές της Ρόδου.

Οι δικαιού­χοι στις πυρό­πλη­κτες περιο­χές της Ρόδου έλαβαν μόνο τα ποσά της πρώτης αρωγής. Από τότε μέχρι σήμερα καμία κατα­βολή δεν έχει πραγ­μα­το­ποι­η­θεί προς τους δικαιού­χους, όπως επίσης ουδεμία ενη­μέ­ρωση έχουν λάβει σχε­τι­κώς με το χρο­νο­διά­γραμμα ολο­κλή­ρω­σης των ελέγχων και της έκδοσης των απα­ραί­τη­των εγγρά­φων για την κατα­βολή των απο­ζη­μιώ­σεών τους, που είναι πολ­λα­πλά­σιες των ποσών που κατα­βλή­θη­καν.

Στις περιο­χές Ασκλη­πιείο και Κιοτάρι δεκάδες σπίτια κατα­στρά­φη­καν και οι πυρό­πλη­κτοι φιλο­ξε­νού­νται σε συγ­γε­νείς ή ανα­γκά­στη­καν να μετοι­κή­σουν. Ορι­σμέ­νοι βρί­σκο­νται «με δεμένα χέρια», αφού, ενώ έχουν τη δυνα­τό­τητα να προ­χω­ρή­σουν σε εργα­σίες ανα­κα­τα­σκευής ή επι­σκευής με ίδιες δαπάνες, δεν μπορούν προτού ολο­κλη­ρω­θεί η δια­δι­κα­σία της στε­γα­στι­κής συν­δρο­μής.

Σε ό,τι αφορά τις επι­χει­ρή­σεις, συμ­φώ­νως με επι­χει­ρη­μα­τίες των πυρό­πλη­κτων περιο­χών του νησιού, που έχουν  λάβει μόνο 4.000 € για την κατα­στροφή όλου του εξο­πλι­σμού τους, τα δικαιο­λο­γη­τικά που έχουν συγκε­ντρώ­σει «πηγαι­νο­έρ­χο­νται» μεταξύ της Διεύ­θυν­σης Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου και του Υπουρ­γείου. Οι ίδιοι οι επι­χει­ρη­μα­τίες έχουν επι­δο­θεί σε κυνήγι ανα­ζή­τη­σης των φακέλων τους και ενη­μέ­ρω­σης της πορείας της αίτησής τους, χωρίς να λαμ­βά­νουν σαφείς απα­ντή­σεις, χωρίς να ενη­με­ρώ­νο­νται για τις τυχόν ελλεί­ψεις ή παρα­λεί­ψεις τους.

Ο κ. Νικη­τιά­δης ερωτά τον Υπ.Κλι­μα­τι­κής Αλλαγής και Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας, κ. Βασί­λειο Κικίλια: «Σε ποιό στάδιο βρί­σκο­νται οι δια­δι­κα­σίες ολο­κλή­ρω­σης της στε­γα­στι­κής συν­δρο­μής και της επι­χο­ρή­γη­σης προς αντι­με­τώ­πιση των ζημιών των επι­χει­ρή­σεων των συγκε­κρι­μέ­νων πυρό­πλη­κτων περιο­χών της Ρόδου; Ποιοί είναι οι φορείς, με ευθύνη των οποίων δεν έχουν ακόμα συγκε­ντρω­θεί, ελεγ­χθεί και εκδοθεί όλα τα απαι­τού­μενα έγγραφα για τις απο­ζη­μιώ­σεις και πώς έχετε παρέμ­βει για την επι­τά­χυνση των δια­δι­κα­σιών αυτών; Πότε θα προ­χω­ρή­σει το Υπουρ­γείο στην κατα­βολή των απο­ζη­μιώ­σεων, ποιό είναι το σχετικό χρο­νο­διά­γραμμα για τους πολίτες και τις επι­χει­ρή­σεις;»

Το κείμενο της ερώ­τη­σης:

Κύριε Υπουργέ,

Την 28η-7-2023 σε συνέ­ντευξη τύπου που παρα­χω­ρή­σατε σχε­τι­κώς με τις δασικές πυρ­κα­γιές στη χώρα, μεταξύ άλλων και για την κατα­στρο­φική πυρ­κα­γιά που ξέσπασε στο νησί της Ρόδου τη 18η Ιουλίου 2023, υπο­στη­ρί­ξατε επί λέξει ότι «Το κράτος θα κάνει ό,τι πρέπει και ό,τι οφείλει για να ανα­κου­φί­σει τους πλη­γέ­ντες και τις πλη­γεί­σες περιο­χές». Έκτοτε, έχουν παρέλ­θει 16 μήνες και η οικο­νο­μική ανα­κού­φιση εκ μέρους του κράτους ακόμα ανα­μέ­νε­ται από τους πλη­γέ­ντες κατοί­κους και τις πλη­γεί­σες επι­χει­ρή­σεις της Ρόδου.

 

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι μετά τη βιβλική κατα­στροφή της Ρόδου τον Ιούλιο του 2023 ενερ­γο­ποι­ή­θηκε στις 3-8-2023 το σχήμα της πρώτης αρωγής μέσα από την πλατ­φόρμα arogi.gov.gr, ώστε οι πυρό­πλη­κτοι πολίτες και οι πλη­γεί­σες επι­χει­ρή­σεις να υπο­βά­λουν οι μεν πρώτοι αίτηση για τη πρώτη αρωγή έναντι στε­γα­στι­κής συν­δρο­μής και οι μεν δεύ­τε­ροι για απο­ζη­μί­ωση των ζημιών τους. Οι ειδι­κό­τε­ροι όροι και προ­ϋ­πο­θέ­σεις της πρώτης αρωγής για τις ανωτέρω περι­πτώ­σεις προσ­διο­ρί­στη­καν με τις υπ’ αριθμ. 14721/Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./Α325/17-8-2023 και 12457/02-08-2023 κοινές υπουρ­γι­κές απο­φά­σεις. Σημειω­τέον ότι με την υπ’ αριθμ. 14721/2023 ΚΥΑ οριο­θε­τή­θη­καν ως πυρό­πλη­κτες περιο­χές στη Ρόδο οι Δημο­τι­κές Κοι­νό­τη­τες Λάρδου και Λαέρμων της Δ.Ε. Λινδίων και Ασκλη­πιείου και Γεν­να­δίου της Δ.Ε. Νότιας Ρόδου.

Εν συνε­χεία, με την υπ’ αριθμ. 44545/27-12-2023 απόφαση του Υφυ­πουρ­γού σας κ. Τρια­ντό­που­λου εγκρί­θηκε η προ­κα­τα­βολή για την απο­ζη­μί­ωση των επι­χει­ρή­σεων στις πυρό­πλη­κτες περιο­χές της Ρόδου, η οποία ορί­στηκε ότι καλύ­πτει στοι­χεία ενερ­γη­τι­κού, όπως εξο­πλι­σμό, πρώτες ύλες, κ.α., ενώ συνί­στα­ται σε δωρεάν χρη­μα­τική ενί­σχυση του Δημο­σίου και είναι ίση με το 35% του συνόλου της κατά περί­πτωση εκτι­μη­θεί­σας ζημίας από την αρμόδια Επι­τροπή Κρα­τι­κής Αρωγής της Περι­φέ­ρειας με ανώτατο όριο το ποσό των δια­κο­σίων χιλιά­δων (200.000) ευρώ ανά δικαιούχο.

Κατόπιν των ανωτέρω, οι δικαιού­χοι των παρα­πάνω στις πυρό­πλη­κτες περιο­χές της Ρόδου έλαβαν πράγ­ματι τα ποσά της πρώτης αρωγής, οι μεν ιδιο­κτή­τες κατοι­κιών 5.000 ή 10.000 ευρώ ανα­λό­γως των κατα­στρο­φών και οι δε επι­χει­ρή­σεις 2.000 ή 4.000 ευρώ  ανα­λό­γως της σοβα­ρό­τη­τας των υλικών ζημιών. Ωστόσο, έκτοτε ουδεμία κατα­βολή έχει πραγ­μα­το­ποι­η­θεί προς τους δικαιού­χους, όπως επίσης ουδεμία ενη­μέ­ρωση έχουν λάβει σχε­τι­κώς με το χρο­νο­διά­γραμμα ολο­κλή­ρω­σης των ελέγχων και της έκδοσης των απα­ραί­τη­των εγγρά­φων για την κατα­βολή των απο­ζη­μιώ­σεών τους, που είναι πολ­λα­πλά­σιες των ποσών που κατα­βλή­θη­καν.

Υπο­γραμ­μί­ζε­ται ότι στις περιο­χές Ασκλη­πιείο και στην ευρύ­τερη περιοχή Κιοτάρι δεκάδες σπίτια έχουν κατα­στρα­φεί και πολλοί πυρό­πλη­κτοι φιλο­ξε­νού­νται σε συγ­γε­νείς ή έχουν ανα­γκα­στεί να μετοι­κή­σουν. Ορι­σμέ­νοι βρί­σκο­νται «με δεμένα χέρια», αφού, αν και θα μπο­ρού­σαν να προ­χω­ρή­σουν σε εργα­σίες ανα­κα­τα­σκευής ή επι­σκευής με ίδιες δαπάνες, δεν μπορούν προτού ολο­κλη­ρω­θεί η δια­δι­κα­σία της στε­γα­στι­κής συν­δρο­μής.

Σε ό,τι αφορά τις επι­χει­ρή­σεις, συμ­φώ­νως με επι­χει­ρη­μα­τίες των πυρό­πλη­κτων περιο­χών του νησιού, που έχουν  λάβει μόνο 4.000,00 ευρώ για την κατα­στροφή όλου του εξο­πλι­σμού τους, τα δικαιο­λο­γη­τικά που έχουν οι δικαιού­χοι συγκε­ντρώ­σει κατά τα προ­βλε­πό­μενα στον νόμο «πηγαι­νο­έρ­χο­νται» μεταξύ της Διεύ­θυν­σης Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου και του Υπουρ­γείου σας. Οι ίδιοι οι επι­χει­ρη­μα­τίες έχουν επι­δο­θεί σε κυνήγι ανα­ζή­τη­σης των φακέλων τους και ενη­μέ­ρω­σης της πορείας της αίτησής τους, χωρίς να λαμ­βά­νουν σαφείς απα­ντή­σεις, χωρίς να ενη­με­ρώ­νο­νται για τις τυχόν ελλεί­ψεις ή παρα­λεί­ψεις τους.

Δεδο­μέ­νου ότι έχει παρέλ­θει σχεδόν ενάμιση έτος από την κατα­στρο­φική πυρ­κα­γιά της Ρόδου τον Ιούλιο του 2023, που άφησε πίσω της δεκάδες κατε­στραμ­μέ­νες κατοι­κίες και επι­χει­ρή­σεις, με απο­τέ­λε­σμα την τερά­στια οικο­νο­μική κατα­στροφή των πυρό­πλη­κτων και την ανα­τροπή της ζωής τους.

Δεδο­μέ­νου ότι πέρα από τις κατα­βο­λές της πρώτης αρωγής, οι δια­δι­κα­σίες για την στε­γα­στική συν­δρομή και την επι­χο­ρή­γηση προς πλη­γεί­σες επι­χει­ρή­σεις σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις δεν έχουν καν ολο­κλη­ρω­θεί.

Ερω­τά­ται ο Υπουρ­γός:

1)   Σε ποιό στάδιο βρί­σκο­νται οι δια­δι­κα­σίες ολο­κλή­ρω­σης της στε­γα­στι­κής συν­δρο­μής και της επι­χο­ρή­γη­σης προς αντι­με­τώ­πιση των ζημιών των επι­χει­ρή­σεων των συγκε­κρι­μέ­νων πυρό­πλη­κτων περιο­χών της Ρόδου; Ποιοί είναι οι φορείς, με ευθύνη των οποίων δεν έχουν ακόμα συγκε­ντρω­θεί, ελεγ­χθεί και εκδοθεί όλα τα απαι­τού­μενα έγγραφα για τις απο­ζη­μιώ­σεις και πώς έχετε παρέμ­βει για την επι­τά­χυνση των δια­δι­κα­σιών αυτών;

2)   Πότε θα προ­χω­ρή­σετε στην κατα­βολή των απο­ζη­μιώ­σεων, ποιό είναι το σχετικό χρο­νο­διά­γραμμα για τους πολίτες και τις επι­χει­ρή­σεις;

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.