Τοπικές Ειδήσεις

Η ενεργειακή κρίση πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Κοινή επιστολή-παρέμβαση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον ενεργειακό συμψηφισμό στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά αναμένεται να στείλουν μέσα στις επόμενες μέρες το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και το Εμπορικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.
Η ενεργειακή κρίση πλήττει τις επιχειρήσεις όπως και τα νοικοκυριά που αναζητούν λύσεις για την διαχείριση του κόστους. Προχθές σε ευρεία σύσκεψη (ΤΕΕ, ΕΞΡ, ΕΒΕΔ) συζητήθηκε το πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού (net metering), το οποίο σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, κ. Αντώνη Γιαννικουρή, «αποτελεί σπουδαίο εργαλείο στο πλαίσιο προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέσω της εγκατάστασης κατά βάση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την αυτοπαραγωγή και ιδιοκατανάλωση ενέργειας, χρησιμοποιώντας το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ για έμμεση αποθήκευση της πράσινης ενέργειας, παρέχοντας τη δυνατότητα συμψηφισμού παραγόμενης-καταναλισκόμενης ενέργειας η οποία τελικά μεταφράζεται σε σημαντική ελάφρυνση του κόστους χρέωσης της ηλεκτρικής ενέργειας».
Απόρροια της σύσκεψης, αναμένεται να είναι η κοινή επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κάθε συναρμόδιο υπουργείο που θα αποτελέσει στην ουσία τον συγκερασμό των θέσεων και απόψεων του κάθε φορέα. «Ενώνουμε δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και αναζητούμε λύσεις για όλους», τονίζει ο κ. Γιαννικουρής.
Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου έχει ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση με δημόσια παρέμβασή της να προχωρήσει στις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να επιτραπεί άμεσα η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών για την παραγωγή ρεύματος προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υπέρμετρο ενεργειακό κόστος. Οι ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου, όπως επισημάνθηκε, εξαιρούνται από το ισχύον νομικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, καθώς το νησί δεν είναι συνδεδεμένο στο εθνικό δίκτυο.
Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Μανώλης Μαρκόπουλος σε πρόσφατή συνέντευξη τύπου, υπάρχει ήδη νομοθετικό πλαίσιο στροφής των ξενοδοχείων προς την ‘‘πράσινη ενέργεια’’, όμως με τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, δυστυχώς τα ξενοδοχεία της Ρόδου δεν μπορούν να υπαχθούν σε αυτό. Αποκλείονται, ως ευρισκόμενα σε νησί το οποίο δεν είναι διασυνδεδεμένο με το εθνικό δίκτυο ενέργειας. Για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (net metering) δόθηκαν μόνο ελάχιστες άδειες (οι οποίες εξαντλήθηκαν σε μια νύχτα) και αφορούσαν μόνο στο 4% – 5% των αναγκών των ξενοδοχείων της Ρόδου σε ηλεκτρική ενέργεια.

Τα αιτήματα
Τα αιτήματα της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου που αναμένεται να συμπεριληφθούν στην επιστολή προς το Υπουργείο επικεντρώνονται στα ακόλουθα:
• Άμεση Νομοθετική Ρύθμιση, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, ώστε να επιτραπεί σε όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις η δυνατότητα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών, με σκοπό τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (virtual net metering).
• Να αναγνωριστεί επιτέλους στην πράξη ο τουρισμός ως βιομηχανία και να υπαχθούν τα ξενοδοχεία σε τιμολογιακό καθεστώς βιομηχανικού ηλεκτρικού ρεύματος σε μόνιμη βάση, ή τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

• Σε ό,τι αφορά στα κίνητρα για την επέκταση της τουριστικής σεζόν, και επειδή «μόνο με συνθήματα δεν γίνεται η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία μιας ξενοδοχειακής μονάδας και μετά την 31η Οκτωβρίου, απαιτείται ρύθμιση για τις εργοδοτικές εισφορές, το ενεργειακό κόστος και τους συντελεστές του ΦΠΑ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου