Τοπικές Ειδήσεις

«Παραφουσκωμένοι» οι λογαριασμοί ρεύματος!

Ισχυρό σοκ προκαλούν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Ρόδου, οι παραφουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος οι οποίοι τινάζουν στον αέρα τον προϋπολογισμό τους.
Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από ιδιώτες παρόχους ξεπερνούν ακόμα και το 30% προκαλώντας ένα μπαράζ αυξήσεων που σε τοπικό επίπεδο -και όχι μόνο- δεν έχει προηγούμενο!
Σε μια κοινωνία, που ακόμα δεν έχει συνέλθει από τις παρενέργειες της πανδημίας και με την σεζόν να οδεύει προς το τέλος της, οι ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών προμηνύουν έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα.
Όπως έχει γράψει η «δ», ένας μεγάλος για τα δεδομένα της Ρόδου αριθμός συμπολιτών μας διαβιεί σε σπίτι χωρίς ρεύμα και πλέον ο φόβος ότι σε αυτόν θα προστεθούν και επιπλέον συμπολίτες μας δεν απέχει πολύ από το να γίνει πραγματικότητα.
Χαμηλοσυνταξιούχοι, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνες οικογένειες, άνεργοι και χαμηλόμισθοι, που αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, είναι πλέον αντιμέτωποι όχι μόνο με τη διακοπή ρεύματος αλλά με την ένδεια εξαιτίας των ανατιμήσεων σε μια σειρά από βασικά προϊόντα, και της κατακόρυφης αύξησης σε ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα.
Οι αυξήσεις που ήδη καταγράφονται, έρχονται προσθετικά όχι μόνο στη δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας, που επηρέασε το τουριστικό ρεύμα στο νησί μας, ψαλιδίζοντας τα έσοδα, αλλά σε μια δεκαετία στη διάρκεια της οποίας τα εισοδήματα κλονίστηκαν σημαντικά κάνοντας δύσκολη τη ζωή των μισθοσυντήρητων και των συνταξιούχων.
Από την άλλη πλευρά οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι οι τιμές των προϊόντων/υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια με ένα 15% να εκτιμά ότι οι αυξήσεις θα ξεπεράσουν ακόμα το 30%. Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, σημαντικές αυξήσεις τιμών ετοιμάζουν ακόμη και εκείνες που δεν εξαρτώνται υπέρμετρα από το ενεργειακό κόστος.
Με δεδομένο μάλιστα ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις, έχουν μείνει εκτός των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με στόχο να καλύψει μέρος των προσαυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, οι επιπλέον αυξήσεις είναι αναπόφευκτες.
Να σημειωθεί ότι οι νέοι λογαριασμοί ρεύματος περιέχουν την επιδότηση που παρέχει το κράτος για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες που αντιστοιχεί σε 9 ευρώ το μήνα για το Σεπτέμβριο και διπλάσια για τους επόμενους μήνες. Μετά τις 300 ΚWh και μέχρι τις 600 ΚWh, η ΔΕΗ παρέχει ανάλογη έκπτωση. Όλα αυτά βέβαια για τους καταναλωτές με πάροχο τη ΔΕΗ καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί τι γίνεται με τους άλλους παρόχους. (σημ.: η κυβέρνηση πάντως ξεκαθάρισε ότι και οι πάροχοι πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΔΕΗ).
Ηδη οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος μετά τον σχεδόν τετραπλασιασμό του κόστους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά φοβούνται ότι θα ακολουθήσει «τσουνάμι» απλήρωτων λογαριασμών καθώς στους στρατηγικούς κακοπληρωτές θα προστεθούν κι εκείνοι που δεν άφηναν απλήρωτους λογαριασμούς αλλά πλέον δεν θα μπορούν να τους εξοφλήσουν.
Ενας στους πέντε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος πλέον στη Ρόδο, όπως εκτιμάται, αναγράφει προειδοποίηση διακοπής ηλεκτροδότησης αν δεν τακτοποιηθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, κατάσταση που αναμένεται να επιδεινωθεί από τον επόμενο μήνα που θα αρχίσουν να συσσωρεύονται οι απλήρωτοι λογαριασμοί.
Η κατάσταση στην νησιωτική Ελλάδα, χαρακτηρίζεται ακόμα πιο δύσκολη σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα καθώς η αύξηση των καυσίμων έχει άμεσο αντίκτυπο στην μεταφορά των προϊόντων με το κόστος πλέον να μην μπορεί να απορροφηθεί και να μετακυλίεται στον καταναλωτή, ο οποίος καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη ακόμα και για προϊόντα πρώτης ανάγκης.
Τα παράπονα στα συνοικιακά σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία για τις φουσκωμένες τιμές κυρίως στα μικρά νησιά έχουν ήδη ξεκινήσει, με τους καταναλωτές να περιορίζουν επιπλέον τις ποσότητες που αγοράζουν και το καλάθι της νοικοκυράς να συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο. Τα παραγεμισμένα καρότσια στα σούπερ μάρκετ, ανήκουν στο μακρινό παρελθόν καθώς οι περισσότεροι αρκούνται στις αγορές όχι πλέον της εβδομάδας αλλά της ημέρας για να μπορούν να ελέγχουν τα χρήματα που βγαίνουν από το πορτοφόλι τους.
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε εποχικές επιχειρήσεις θα απολυθούν μέχρι το τέλος του μηνός έχοντας εργαστεί από δυόμισι έως τέσσερις μήνες, προερχόμενοι από μία εξίσου δύσκολη χρονιά καθώς το 2020 έλαβαν μόνο ένα επίδομα των 800 ευρώ. Με τα εισοδήματα αυτών των λίγων μηνών θα κληθούν να τα βγάλουν πέρα μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο, καθώς λίγοι είναι εκείνοι που θα δικαιούνται επίδομα ανεργίας, ακόμα και με την έκδοση της νέας ΚΥΑ.
Η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ως προς τον αριθμό των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας, παρότι κάποιοι δεν θα το πάρουν φέτος.
Πάντως το περιορισμένο χρονικό διάστημα εργασίας ως απόρροια των σαρωτικών αλλαγών που επέφερε η πανδημία, η διακοπή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και των επιδομάτων που δόθηκαν πέρυσι, όπως επίσης οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και των μεταφορών, προμηνύουν έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα, ίσως τον πιο δύσκολο των τελευταίων ετών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου