Ειδήσεις

Τουρισμός: Αμερικανοί, Βρετανοί και Ρώσοι ξόδεψαν τα πιο πολλά – Απογειώθηκε η μέση δαπάνη

Διατηρήθηκε και τον Ιούλιο η αυξημένη ταξιδιωτική δαπάνη σε σχέση με το 2019, σε ποσοστό πάνω από το 20% – Ο πήχης για τα έσοδα του 2021 μπαίνει πλέον στα 12 δισ., εκτίμηση που δείχνει να ασπάζεται και ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας

Αυξημένη κατά 23% περίπου είναι η μέση δαπάνη ανά τουρίστα τόσο στο 7μηνο, όσο και τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, ο κάθε ταξιδιώτης που ήρθε στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου μέχρι και το τέλος Ιουλίου δαπάνησε περίπου 744 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο διάστημα για την χρονιά ρεκόρ που ήταν το 2019 η μέση δαπάνη ήταν στα 604 ευρώ.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η μέση δαπάνη τον Ιούλιο. Και πιο συγκεκριμένα το ποσό ανήλθε στα 808 ευρώ ανά ταξιδιώτη, ενώ το 2019 ήταν στα 652 ευρώ.

Η διατήρηση της τάσης για προσέλκυση τουριστών με πιο «φουσκωμένο» πορτοφόλι και τον Ιούλιο, αυξάνει τις προσδοκίες για επίτευξη του νέου αναθεωρημένου στόχου για ετήσια έσοδα στα 12 δισ. ευρώ, ύψος που επανέλαβε χθες για δεύτερη φορά σε λίγα 24ωρα ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, επικαλούμενος εκτιμήσεις κορυφαίων παραγόντων της τουριστικής βιομηχανίας.

Να σημειωθεί ότι τα συνολικά έσοδα στο 7μηνο διαμορφώθηκαν στα 3,4 δισ. ευρώ, ενώ το εντυπωσιακό είναι ότι μόνο για τον Ιούλιο τα έσοδα αντιστοιχούσαν στα 2,75 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 61,4% των εσόδων 2019.

Καθοριστικός μήνας για τα έσοδα ο Αύγουστος
Ο Αύγουστος ήταν ένας καθοριστικός μήνας για τον τουρισμό. Κινήθηκε, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι παράγοντες του κλάδου, ακόμη καλύτερα από ό,τι ο Ιούλιος από όλες τις πλευρές, τόσο σε ό,τι αφορά τις αφίξεις, όσο και τα έσοδα. Και σημειώνουν ότι η τάση για αυξημένη ταξιδιωτική δαπάνη συνεχίστηκε.

Να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο του 2019, τα έσοδα ήταν στα 4,2 δισ. και οι αφίξεις στα 6,7 εκατ. Κάποιες πρόχειρες προβλέψεις ανεβάζουν τα έσοδα ακόμη και πάνω από τα 3 δισ. Το πόσο πάνω θα φτάσουν, θα φανεί από τα στοιχεία της ΤτΕ που θα δημοσιοποιηθούν σε περίπου ένα μήνα. Πάντως, οι αφίξεις εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 3 εκατ. τουρίστες.

Ποιοι ξόδεψαν τα περισσότερα
Με βάση την επεξεργασία των στοιχείων, οι τουρίστες που προέρχονται από τις ΗΠΑ, ήταν αυτοί που ξόδεψαν τα περισσότερα και, μάλιστα, η μέση δαπάνη ήταν σημαντικά αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη του 2019. Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί δαπάνησαν τον Ιούλιο από 1.434 ευρώ ο καθένας, ενώ τον ίδιο μήνα το 2019 δαπάνησαν 1.023 ευρώ.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η μέση δαπάνη των Αμερικανών για το 7μηνο. Ανήλθε στα 1.562 ευρώ, ενώ το 2019 ήταν 1.222 ευρώ.

Ακολουθούν οι Βρετανοί με μέση δαπάνη στο 7μηνο 1.302 ευρώ, ενώ το 2019 ήταν σημαντικά χαμηλότερα στα 848 ευρώ.

Στην 3η θέση βρέθηκαν οι Ρώσοι, αν και τα μεγέθη είναι μικρά με μέση δαπάνη στο 7μηνο 1.154 ευρώ.

Οι Γάλλοι ξόδεψαν 920 ευρώ και οι Γερμανοί 861 ευρώ ανά άτομο.

Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις αυτές διαμορφώθηκαν για τον Ιούλιο σχεδόν στο 50% αυτών του αντίστοιχου μήνα του 2019 και για το 7μηνο στο 30%.

Πηγή imerisia.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου