Συνάντηση μίας ώρας είχε ο Ποντίφικας με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό/μεταναστευτικό και στην κλιματική κρίση.

Περίσσεψαν τα καλά λόγια και τα «συγχαρητήρια» του Πάπα Φραγκίσκου στον Αλέξη Τσίπρα, κατά την ωριαία συνάντηση που είχαν το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εξεφρασε τη σταθερή στήριξή του στον ελληνικό λαό για την στάση που επιδεικνύει στο προσφυγικό και συνεχάρη εκ νέου τον πρώην πρωθυπουργό για τις προσπάθειές του.

Είναι ενδεικτικο ότι στο τέλος της συνάντησης, ο Πάπας έκανε στον Τσίπρα γραπτή αφιέρωση τους στίχους του Βιργίλιου από την Αινειάδα. “Durate, et vosmet rebus servate secundis.” Δηλαδή, “Εγκαρτερειτε και κοιτάτε εμπρός: καλύτερες μας περιμένουν ημέρες” (Βιργίλιος,Αινειαδα Βιβλιο 1, Στιχος 200).

Δίνοντάς του μάλιστα την κάρτα του είπε: “Κράτα το να το θυμάσαι. Τα λόγια αυτά αντιστοιχούν σε αυτό που εσυ τώρα βιώνεις και για αυτό πρέπει να συνεχίσεις να μάχεσαι».

O Ποντίφικας επανέλαβε ότι του έχουν μείνει χαραγμένα βαθιά στη μνήμη και στη ψυχή όσα είδε στη Λέσβο, αλλά και η φράση του κ.Τσίπρα ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πιο σημαντικά από οποιεσδήποτε συμφωνίες».

Αυτή τη φράση μνημονεύει ο ίδιος, όπως είπε, στις αναφορές του για τους πρόσφυγες, ενώ ήταν και η αφορμή για να ρίξει πέρυσι την ιδέα να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στον τότε πρωθυπουργό της χώρας.

Η συζήτηση στράφηκε επίσης στις περιφερειακές συγκρούσεις, στις παγκόσμιες ανισότητες και στη φτώχεια. Ο Ποντιφικας συνεχάρη τον κ.Τσίπρα για την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα και, κυριως, για την αντιμετωπιση των κοινωνικών συνεπειών της.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του στα Σκόπια, χαρακτήρισε γενναία τη στάση των ηγετών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας που οδήγησε στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι (η Συμφωνία) ενίσχυσε σημαντικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη περιοχή και, άρα, άξιζε κάθε πολιτικό κόστος.

Συζήτησαν επίσης για την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και για τις κοινές πρωτοβουλίες του Ποντίφικα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τόσο σ’ αυτόν όσο και σε άλλους τομείς.

Ο κ.Τσίπρας ευχαρίστησε τον Πάπα για τις προσπάθειές του να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη για την ανάγκη αντιμετώπισης της προσφυγικής/μεταναστευτικης κρίσης με ανθρωπισμό, για τη στήριξη της Ελλάδας με την επίσκεψή του στη Λέσβο τις δύσκολες εκείνες στιγμές, καθώς και για τα θερμά του λόγια προς τον Ελληνικό λαό, αλλά και προς το πρόσωπό του.

Τέλος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο κοινό έδαφος αξιών της Αριστεράς με βασικές αρχές του Χριστιανισμού και ευχαρίστησε τον Ποντίφικα για το κοινωνικό χαρακτήρα των μηνυμάτων του για τη προστασία των αδυνάμων και την κοινωνική δικαιοσύνη.

πηγή euro2day.gr

Μαρίνα Μάνη

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ