Ειδήσεις

Εγιναν σημαντικά βήματα από το Δήμο Pόδου για την πρόσβαση στις παραλίες ατόμων με κινητικά προβλήματα

Σημαντικά βήματα έγιναν από τον Δήμο Pόδου, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, ως προς την πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα στις παραλίες, προκειμένου να καλύψει πλήρως τις ανάγκες τους και να καταστεί το νησί μας προσβάσιμο σε όσους κινούνται με αμαξίδιο.
Η προσπάθεια ανάγεται στο έτος 2016, οπότε και ξεκίνησαν να τοποθετούνται ράμπες άμεσης πρόσβασης στο νερό και πλωτά αναπηρικά αμαξίδια σε κεντρικές παραλίες του νησιού. Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βασίλης Ψυλλάκης, σκοπός είναι να καταστούν προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρίες, όσο το δυνατόν περισσότερες παραλίες της Ρόδου.
Η προσπάθεια ξεκίνησε από την τοποθέτηση ράμπας σε δύο κεντρικές παραλίες της πόλης, εκ των οποίων η μία βρίσκεται στην κεντρική παραλία στο «ΕΛΛΗ» και η άλλη μπροστά από το ξενοδοχείο Mediterranean. Σήμερα, υπάρχουν συνολικά οκτώ σημεία στο νησί, όπου άτομα με κινητικά προβλήματα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην παραλία.
Πλέον προσβάσιμες παραλίες σε άτομα με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα υπάρχουν σε ένα μεγάλο μέρος του νησιού. Πέρα από την πόλη της Ρόδου, υπάρχουν ράμπες στην παραλία της Ιαλυσού μπροστά από το εστιατόριο «ΚΑΛΥΒΑ», στην παραλία των Κολυμπίων, στην παραλία Αφάντου μπροστά από την παιδική χαρά και σε τρία σημεία στο Φαληράκι – στην κεντρική, στην παραλία «Καθαρά» και κοντά στο μοναστήρι του Αγ. Παύλου.
Όπως εξήγησε ο κ. Βασίλης Ψυλλάκης, δεν έχουν επιλεγεί σημεία της δυτικής πλευράς του νησιού, λόγω του υψηλού κυματισμού που δεν ενδείκνυται για την εύκολη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες. Παρ΄όλα αυτά, είχε εγκατασταθεί παλαιότερα διάδρομος με αμφίβιο αμαξίδιο την περιοχή της Ιξιάς, που όμως υπέστη ζημιές και κατέστη μη λειτουργικός.
Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τις παραλίες, έκανε γνωστό ότι υπάρχει σχεδιασμός για να τοποθετηθούν ράμπες σε ακόμα περισσότερες παραλίες από την ερχόμενη τουριστική περίοδο, προκειμένου να έχουν περισσότερες επιλογές οι συμπολίτες μας αλλά και οι επισκέπτες που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο.
Οι παραλίες που φιλοξενούν τα πλωτά αμαξίδια έχουν κερδίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς δίνουν την ευκαιρία σε τουρίστες με κινητικά προβλήματα από όλο τον κόσμο να χαίρονται τις διακοπές τους, χωρίς να ανησυχούν για την πρόσβασή τους στην θάλασσα.
Να σημειωθεί ότι, το μέγεθος της αγοράς τουρισμού για ΑμεΑ φθάνει τα 166 δισεκατομμύρια ευρώ. Φυσικά, ελάχιστο μέρος από τα χρήματα αυτά φθάνει στη χώρα μας, όπου ως επιχειρηματική δραστηριότητα ο τουρισμός για ΑμεΑ παραμένει πλημμελής και κατά περίπτωση. Υπάρχουν ξενοδοχεία, χώροι πολιτισμού και ψυχαγωγίας που διαθέτουν στοιχειώδεις υποδομές για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης, όμως ένα μεγάλο μέρος καταλυμάτων και αξιοθέατων παραμένουν αποκλεισμένα για τους ανθρώπους με αναπηρία.
Σε αυτή την πολυπληθή κατηγορία ανήκουν άτομα με κινητικές, αισθητηριακές, γνωστικές αναπηρίες, αυτισμό, όσοι εμφανίζουν αχρωματοψία, οι νεφροπαθείς αλλά και οι άνθρωποι τρίτης ηλικίας, που, παρότι διαθέτουν σχετική αυτονομία, έχουν ανάγκη από ειδικές υποδομές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου