Το ήπιο κλίμα χαιρέτισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. «Χαιρετίζω την εκδήλωση πολιτικού πολιτισμού», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι δεν υπήρξαν άγονες αντιπαραθέσεις.

«Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να χάσω ούτε μια μέρα για να βελτιώσω τη ζωή των πολιτών» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως τόνισε, «τώρα είναι η ώρα να κάνουμε πραγματικότητα την αυτοδύναμη Ελλάδα του 21ου αιώνα… Ο λαός μάς εμπιστεύτηκε τις τύχες του στα χέρια μας…, το κεντρικό μήνυμα έχει φτάσει στην κοινωνία και οι πολίτες παρακολουθούν τα βήματά μας” είπε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας στον κ. Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε «θα σας ζητήσω να μπείτε στη μηχανή του χρόνου και να προσγειωθείτε στο σήμερα. Στις 7 Ιουλίου έγιναν εκλογές και τις χάσατε. Ψεύτες και λαϊκιστές σάς είπε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, χάσατε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις» τόνισε.

«Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται αμέσως» είπε ο πρωθυπουργός και – απαντώντας στον κ. Τσίπρα – υπογράμμισε πως η πολιτική του στηρίζει τη μεσαία τάξη, στην οποία είχε επιτεθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Όταν ελαφρύνουμε τον ΕΝΦΙΑ, δεν αναφερόμαστε στους πλούσιους της Εκάλης, αλλά στη μεσαία τάξη, που εσείς εξοντώσατε» είπε και σημείωσε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ως κατεπείγον την επόμενη εβδομάδα.

«Είχα πει ότι η μείωση πλεονασμάτων θα είναι εφικτή όταν αποδείξουμε έμπρακτα τη μεταρρυθμιστική μας δυναμική υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «τα έφερε έτσι που βρίσκονται στη Βουλή το δίδυμο της καταστροφής του α’ εξαμήνου του 2015″… Συμβουλές από εσάς για διαπραγμάτευση αυτή η παράταξη, που στάθηκε όρθια, ενώ εσείς κάνατε κωλοτούμπα στη συνέχεια, δεν δέχομαι» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι φυλακές γίνονται πάλι φυλακές… Αναγκαζόμαστε να πάρουμε αυτό το μέτρο, γιατί θα πατάξουμε το έγκλημα μέσα στις φυλακές… Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να είναι οι πολίτες ασφαλείς» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός. Τόνισε πως καταργείται αμέσως το άσυλο της «ανομίας» στα Πανεπιστήμια και κάλεσε το ΚΙΝΑΛ να ξεκαθαρίσει τη θέση του, καθώς, όπως είπε, ακούγονται ψίθυροι ότι σκέφτεται να αλλάξει θέση.

«Είχα προειδοποιήσει ότι από την ώρα που θα ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών, θα είναι δύσκολο να μην εφαρμοστεί» υπενθύμισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην κριτική ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει τη συμφωνία. Όπως είπε, θα δώσει μάχη για την ονομασία των προϊόντων και θα αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος και τις διαπραγματεύσεις για να κερδίσει η χώρα όσο το δυνατόν περισσότερα.

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους κάλεσε να συνδράμουν και εκείνοι στην άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αν δεν θέλουν να βάλουν πλάτη γιατί θεωρούν ότι η Συμφωνία που υπέγραψαν είναι τόσο σπουδαία, η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα προχωρήσει μόνη της, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν θα αυξήσουμε τα τιμολόγια της ΔΕΗ κι αν χρειαστεί να πουλήσουμε περιουσιακά στοιχεία της, θα το κανουμε για να μην κλείσει η επιχείρηση και χάσουν τις δουλειές τους οι εργαζόμενοι» είπε ο πρωθυπουργός. Απευθυνόμενος στον κ. Τσακαλώτο, είπε πως «φαντάζομαι ότι θα γνωρίζετε την έκθεση του ανεξάρτητου ελεγκτή για την αβεβαιότητα» που υπάρχει για την επιχείρηση. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει «τεράστια ευθύνη για την καταστροφή της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, δέκα νομοσχέδια θα έχει καταθέσει η κυβέρνηση έως το τέλος τους έτους: Έως τις 10 Αυγούστου θα έχουν ψηφιστεί τα τρία πρώτα νομοσχέδια, για το επιτελικό κράτος, για τις άμεσες φορολογικές μειώσεις που εξήγγειλε, δηλαδή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση των 120 δόσεων, καθώς και  για την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των δήμων και την κατάργηση του ασύλου «βίας και ανομίας» στα πανεπιστήμια.

«Οι γειτονιές επιστρέφουν στους κατοίκους τους. Οι αστυνομικοί ξαναβγαίνουν στους δρόμους. Φοιτητές και καθηγητές ανακτούν τα πανεπιστήμια. Το άσυλο της παρανομίας των μολότοφ και των ναρκωτικών καταργείται. Και επιστρέφει το άσυλο της γνώσης και των ιδεών» είπε ο πρωθυπουργός, παρατηρώντας πως το κλίμα στις προγραμματικές δηλώσεις ήταν ήπιο. «Χαιρετίζω την εκδήλωση πολιτικού πολιτισμού, δεν υπήρξαν άγονες αντιπαραθέσεις» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ