Ρεπορτάζ

Αίτηση θεραπείας της απόφασης της Αρχαιολογίας που «παγώνει» τη στάθμευση στην Κράνα της Λίνδου

• Η Private Parking Solutions κατέθεσε αίτηση θεραπείας μετά την απόρριψη του  αιτήματός της από την Εφορεία Αρχαιοτήτων

Η Λίνδος, το ιστορικό στολίδι της Ρόδου, με τους χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά και την αρχαία της αίγλη να δεσπόζει πάνω από το Αιγαίο, βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μία διοικητική και λειτουργική παγίδα: το Υπουργείο Πολιτισμού απέρριψε, μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, το αίτημα λειτουργίας οργανωμένου χώρου στάθμευσης στην περιοχή της Κράνας, επικαλούμενο λόγους προστασίας του αρχαιολογικού χαρακτήρα της ζώνης.
Η απόφαση, με αριθμό 191260/29-04-2025 (ΑΔΑ: 9Κ2Ζ46ΝΚΟΤ-ΒΞ1), βασίστηκε στην ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων, το οποίο έκρινε ότι η λειτουργία υπαίθριου πάρκινγκ θα επηρεάσει τον χαρακτήρα της περιοχής και θα δημιουργήσει προηγούμενο για χρήσεις γης εντός και πέριξ του αρχαιολογικού χώρου.
Αίτηση θεραπείας με αντεπιχειρήματα
Η εταιρεία Private Parking Solutions ΜΟΝ ΙΚΕ, που είχε αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος παροχής υπηρεσιών στάθμευσης με προσφορά ύψους 209.999 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), κατέθεσε επίσημη αίτηση θεραπείας προς το Υπουργείο Πολιτισμού, ζητώντας επανεξέταση της απόφασης.
Στο εκτενές υπόμνημα της εταιρείας, που στηρίζεται σε σωρεία βεβαιώσεων και εγγράφων, επισημαίνονται μεταξύ άλλων:
• Η χρήση του συγκεκριμένου χώρου προϋπάρχει επί σειρά ετών ως άτυπος χώρος στάθμευσης με έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου ήδη από το 2018.
• Ο χώρος δεν εμπεριέχει μνημεία ή εμφανή αρχαιολογικά ευρήματα και έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως σημείο κυκλοφοριακής σύνδεσης.
• Η δραστηριότητα είναι ήπια, αναστρέψιμη και δεν περιλαμβάνει κατασκευές ή μονιμότητα – μόνο διαγράμμιση και σήμανση.
• Η απαγόρευση οδηγεί σε ανεξέλεγκτη στάθμευση, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του ίδιου του αρχαιολογικού χώρου που το Υπουργείο προσπαθεί να προστατεύσει.
Η αίτηση συμπληρώνεται με βεβαιώσεις-κλειδιά από τον Δήμο, τη Μητρόπολη Ρόδου, τα σωματεία ξεναγών και οδηγών τουριστικών λεωφορείων, και τη ΔΕΡΜ Α.Ε., που υποστηρίζουν ότι χωρίς τον συγκεκριμένο χώρο δεν μπορούν να διαχειριστούν επαρκώς την τουριστική ροή στην περιοχή.


Σύγκρουση νομιμότητας και ανάγκης
Κεντρικό επιχείρημα της εταιρείας αποτελεί η παρανομία της σύνθεσης του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων, το οποίο αποφάσισε με 9 μέλη αντί των 11 που προβλέπει ρητά ο νόμος. Το επιχείρημα αυτό, αν αποδειχθεί, θέτει υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα της γνωμοδότησης και, κατά συνέπεια, της ίδιας της υπουργικής απόφασης.
Επιπλέον, η προσβαλλόμενη πράξη χαρακτηρίζεται ατεκμηρίωτη και γενικόλογη, καθώς δεν κατονομάζει συγκεκριμένα μνημεία ή κίνδυνο για τον αρχαιολογικό χώρο, παραβιάζοντας το άρθρο 17 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.
Η μη ύπαρξη οργανωμένου χώρου στάθμευσης όπως τονίζεται:
• Δημιουργεί χάος κυκλοφορίας, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες.
• Καθιστά αδύνατη την ασφαλή πρόσβαση τουριστικών λεωφορείων και ΑμεΑ.
• Θέτει σε κίνδυνο την ίδια την εμπειρία των επισκεπτών, οδηγώντας σε παράπονα, καθυστερήσεις και ατυχήματα.
• Στερεί βασικά έσοδα από τη ΔΕΡΜ ΑΕ και τον Δήμο Ρόδου, που βλέπουν το μοντέλο διαχείρισης της τουριστικής ροής να καταρρέει.
Αυτό που τίθεται πλέον επί τάπητος είναι αν η απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων είναι πράγματι επιβεβλημένη για την προστασία του χώρου, ή αν αποτελεί γραφειοκρατικό φραγμό σε μία ήπια, λειτουργική χρήση που εξυπηρετεί το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον.
Η Private Parking Solutions αναφέρει πως δεν θα προχωρήσει σε καμία μόνιμη παρέμβαση, ενώ δηλώνει έτοιμη να συμμορφωθεί με κάθε περιορισμό ή υπόδειξη της Εφορείας.
Την αίτηση θεραπείας υπέβαλε ο δικηγόρος κ. Τάσος Μπακαλούμας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου