Συνεντεύξεις

Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: «Ο πολίτης μπορεί να συνδιαμορφώσει την βιώσιμη ανάπτυξη του Αύριο»

Η Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου είναι βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής και Μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (International Chamber of Commerce – ICC) και της Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC Ελλάς).
Πρόσφατα επισκέφτηκε το νησί της Τήλου όπου εγκαινιάστηκε το πρότυπο πρόγραμμα “Just Go Zero Tilos.” Με αυτή την ευκαιρία μίλησε στην «δημοκρατική» για το αντικείμενο που αφορά στην ενεργειακή μετάβαση, για την ουδετερότητα της οικονομίας άνθρακος και τώρα για την οικονομία μηδενικών αποβλήτων –στο πλαίσιο της βούλησης του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που προωθούν τις εν λόγω πρωτοβουλίες, καθώς και άλλα μέτρα και δράσεις για τον νησιωτικό χώρο, κάτω από το νέο brand name «GR-eco islands».
Επίσης, μιλάει για την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής και για την σημασία της ευαισθητοποίησης στην χώρα μας, των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος αφού –όπως τονίζει- «Όλα ξεκινούν και τελειώνουν στον πολίτη που με σωστή ενημέρωση, μπορεί να συνδιαμορφώσει την βιώσιμη ανάπτυξη του αύριο!».
• Κυρία Αυγερινοπούλου, πρόσφατα βρεθήκατε στην Τήλο για το «Just Go Zero Tilos». Μιλήστε μας γι’ αυτό το πρόγραμμα.
Με μεγάλη χαρά πριν από λίγες ημέρες επισκέφτηκα το πανέμορφο νησί της Τήλου, ώστε να ενημερωθώ εκ του σύνεγγυς για το πρότυπο πρόγραμμα «Just Go Zero Tilos». To πρόγραμμα με την αρωγή της εταιρίας Polygreen η οποία πρόσφερε τόσο την περιβαλλοντική της τεχνολογία, όσο και την χρηματοδότηση του προγράμματος, και σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Τήλου, αλλά και με την ενεργή συμμετοχή κάθε κατοίκου του νησιού, στοχεύει να υλοποιήσει ένα διευρυμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης του συνόλου των αποβλήτων του νησιού με σκοπό την αξιοποίηση κάθε ύλης, η οποία αντί να πεταχτεί, όπως συνηθιζόταν ως σήμερα, μπαίνει πάλι στον κύκλο της αξιοποίησης. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι το πρόγραμμα έχει δημιουργήσει 25 διαφορετικές ροές αποβλήτων, με τον διαχωρισμό των οποίων δημιουργούνται δευτερογενή υλικά. Η πλειοψηφία, δηλαδή, των απορριφθέντων υλών εισάγονται ήδη στον κύκλο της οικονομίας με αποτέλεσμα να έχουμε ένα απτό παράδειγμα της «κυκλικής οικονομίας» στην πράξη. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι το πρόγραμμα «Just Go Zero Tilos» έχει προσελκύσει την προσοχή και τη συνεργασία καλλιτεχνών και επιστημόνων, οι οποίοι έχουν έρθει στο νησί και από το εξωτερικό, με σκοπό να μετατρέψουν μέρος των αποβλήτων σε έργα τέχνης. Η ύλη αποκτά την υπεραξία του πνεύματος, ενώ εμείς βιώνουμε μια ψυχική ανάταση βλέποντας τη δημιουργία αυτών των έργων τέχνης!
• Είναι γεγονός πως εκτός από την Τήλο και άλλα νησιά που είναι και τουριστικοί προορισμοί, έχουν προχωρήσει σε αλλαγές με στόχο την υλοποίηση έργων και δράσεων που τα καθιστούν αυτόνομα, ενεργειακά. Είναι αυτό ένα μεγάλο βήμα για την χώρα μας;
Η Τήλος βρίσκεται στην πρωτοπορία για την ενεργειακή μετάβαση, για την ουδετερότητα της οικονομίας άνθρακος και τώρα για την οικονομία μηδενικών αποβλήτων. Είναι ένα νησί που αγαπά την πρωτοπορία. Ας μην ξεχνούμε ότι εδώ και μια δεκαετία ήταν από τα πρώτα νησιά που φιλοξένησαν πρωτοπόρα προγράμματα στην ενέργεια, όπως το Τήλος Project, ώστε να λαμβάνει την ενέργεια που χρειάζεται από 100% ανανεώσιμες πηγές.
Ομοίως και άλλα νησιά της χώρας μας, όπως η Αστυπάλαια, αλλά και τοπικές κοινότητες άλλων νησιών, υιοθετούν προγράμματα που τους βάζουν στην περιβαλλοντική και κλιματική πρωτοπορία. Προτάσσουν τον βιώσιμο τουρισμό, την οικολογική γεωργία, την ηλεκτροκίνηση, τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων, τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές με περιορισμούς στην απαγόρευση της αλιείας, ακόμα και τις μεταφορές με ηλεκτρικά πλοία και άλλα.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, και η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθούν τις εν λόγω πρωτοβουλίες, καθώς και άλλα μέτρα και δράσεις για τον νησιωτικό χώρο, κάτω από το νέο brand name «GR-eco islands».

Από την παρουσίαση αυτής την πρωτοβουλίας που έγινε στη Γλασκώβη τον Δεκέμβριο 2021 στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, είδαμε το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν τα τρίτα κράτη για το πρόγραμμα. Τέλος, το πρόγραμμα των «GR-eco Islands» θεσμοθετείται ως σημαντική πρωτοβουλία και πλαίσιο στήριξης της νησιωτικότητας και της βιωσιμότητας μέσα από την υιοθέτηση σχετικών ρυθμίσεων του πρόσφατου Κλιματικού Νόμου.
• Είστε πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για το αντικείμενο και τις δράσεις που προωθείτε και μέσω του κοινοβουλίου.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής είναι μια διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, της οποίας το αντικείμενο είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο, καθώς παρακολουθεί και αξιολογεί την κατάσταση του περιβάλλοντος στη χώρα. Στόχοι της Επιτροπής, μεταξύ άλλων, είναι η προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος και των υδάτων, η ανάπλαση του αστικού περιβάλλοντος, η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η διαχείριση των αποβλήτων, η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και η ενθάρρυνση πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης στους τομείς της γεωργίας, του τουρισμού, της βιομηχανίας, των μεταφορών και της ενέργειας. Έτσι, καθώς το αντικείμενο είναι αρκετά διευρυμένο, η Επιτροπή Περιβάλλοντος έχει την ευελιξία να καθορίζει τη θεματολογία της και να φέρνει προς συζήτηση ειδικότερα ζητήματα, τα οποία αφενός αναδεικνύει και αφετέρου επισπεύδει τις εξελίξεις επ’ αυτών. Αναδεικνύει, ακόμη, καινοτόμες προσεγγίσεις και τεχνολογίες, οι οποίες μπορούν να δώσουν λύσεις σε χρόνια περιβαλλοντικά ζητήματα, και συμβάλλει στην κατάλληλη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την έγκαιρη αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων. Προσφάτως, παρουσιάστηκε στην Επιτροπή μια καινοτόμα τεχνολογία που αναπτύχθηκε στο Imperial College του Λονδίνου, η οποία φαίνεται να αποτελεί μέρος της λύσης του ζητήματος των πλαστικών μιας χρήσης, καθώς δίνει τη δυνατότητα της πλήρους βιολογικής αποσύνθεσης των υλικών συσκευασίας πολυολεθίνης σε ανοιχτό περιβάλλον.
Η Επιτροπή καλωσορίζει, τέλος, την υποβολή ερωτημάτων και αναφορών από τους πολίτες, ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση στις θεματικές. Θα είναι χαρά μας να λάβουμε τις αναφορές σας και να αναδείξουμε ειδικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν στα Δωδεκάνησα. Το Προεδρείο της Επιτροπής δέχεται αναφορές στο ακόλουθο email: d.avgerinopoulou@parliament.gr
• Πόσο σημαντική είναι κατά την άποψή σας, η ευαισθητοποίηση στην χώρα μας, των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος;
Όλα ξεκινούν και τελειώνουν στον πολίτη. Οι πολιτικές επιλέγονται, ακόμα και έμμεσα, από τους πολίτες από τα κόμματα και τις ατζέντες τους που επιλέγουν, από τα θέματα τα οποία αναδεικνύουν και ζητούν να φέρουμε προς συζήτηση στη Βουλή, ή από τα θέματα που συζητούν είτε μέσα από θεσμικές οδούς ή ως μέλη της κοινωνίας των πολιτών είτε μεμονωμένα, π.χ. μέσα από τα social media. Και οι κυβερνήσεις ανταποκρίνονται στα αιτήματα των πολιτών – το βλέπουμε και από τις λεγόμενες θεωρίες της δημόσιας επιλογής. Άρα όσο ευαισθητοποιημένη περιβαλλοντικά είναι μια κοινωνία, τόσο πιο ευαισθητοποιημένη θα πρέπει να είναι και μια Κυβέρνηση για να είναι βιώσιμη. Ο πολίτης, με τις επιλογές του, μπορεί ευθέως να επηρεάσει προς μια πιο φιλοπεριβαλλοντική πολιτική. Αλλά και ακόμα πιο άμεσα ο πολίτης, μέσα από τους διάφορους ρόλους του, όπως αυτού του καταναλωτή, του δασκάλου, του αγρότη του επιχειρηματία, μπορεί με τις καθημερινές επιλογές, με την υπεύθυνη στάση ζωής, έναντι του πλανήτη, και του κλίματος, να κάνει τη διαφορά. Το διαπιστώσαμε στην πανδημία, το διαπιστώνουμε σε δράσεις ανακύκλωσης και αναδάσωσης- ο πολίτης είναι αυτός που, με σωστή ενημέρωση, μπορεί να συνδιαμορφώσει την βιώσιμη ανάπτυξη του αύριο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου