Τοπικές Ειδήσεις

M. Mαρκόπουλος: Aπαιτούνται επιπλέον κονδύλια για τη στήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου

Μπορεί η ασφαλής επανεκκίνηση του τουρισμού στις 14 Μαΐου να αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση λόγω της νόσου Covid-19, η επιστρεπτέα προκαταβολή και γενικότερα τα εργαλεία ρευστότητας (ΤΕΠΙΧ, Ταμείο εγγυοδοσίας, αποζημίωση ειδικού) που δόθηκαν από την Κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία καθιστούν ευκολότερο το άνοιγμα του τουρισμού.
Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, για τη στήριξη επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και εργαζομένων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει χορηγηθεί συνολικά το ποσό των 1 δισ. 253 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, 670 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν στο Νομό Δωδεκανήσου και 583 εκατομμύρια ευρώ στον Νομό Κυκλάδων. Μόνο από τους έξι κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής δόθηκαν σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες συνολικά 724 εκατ. ευρώ!
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες πρόκειται για τα μεγαλύτερα ποσά που έχει διατεθεί σε ελληνική περιφέρεια. Ένα σημαντικό ποσοστό καρπώθηκε ο ξενοδοχειακός κλάδος που έχει δεχθεί καίριο πλήγμα λόγω της συρρίκνωσης της διάρκειας της σεζόν και της μείωσης των τουριστικών ροών.
Και μπορεί η Ρόδος να κατάφερε να προσελκύσει σχεδόν 600.000 επισκέπτες, αριθμός ρεκόρ για τα περσινά δεδομένα, η μείωση σε σύγκριση με το 2019, χρονιά κατά την οποία καταρρίφθηκε κάθε προηγούμενο ρεκόρ αφίξεων με 2,5 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες, ήταν μεγάλη. «Σαφώς και αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο η επιστρεπτέα προκαταβολή, όπως επίσης όλα τα άλλα μέτρα ρευστότητας. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι τα ποσά αυτά δόθηκαν με τη μορφή δανείου, έστω και με ευνοϊκούς όρους και ότι θα πρέπει να επιστραφούν. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ποσά δόθηκαν με την προοπτική ότι η επικείμενη τουριστική σεζόν θα εξελιχθεί ομαλά. Η επανεκκίνηση του τουρισμού έχει ορισθεί για τις 14 Μαΐου δεν έχουμε όμως ακόμη μία συγκεκριμένη εικόνα από ποια βάση θα ξεκινήσουμε. Προφανώς όχι από το επίπεδο που περιμέναμε και προσδοκούσαμε», δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος.
Πάντως σύμφωνα με τις πληροφορίες, μετά τους πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής άρχισαν να μειώνονται τα ποσά που δίνονταν στα ξενοδοχεία καθώς στο μέτρο εντάσσονταν όλο και περισσότεροι ΚΑΔ. Από την άλλη, ακόμη και ξενοδόχοι οι οποίοι δεν θα είχαν καμία πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα υπό κανονικές συνθήκες, έλαβαν σημαντικά ποσά μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Οι ξενοδόχοι δηλώνουν πώς θα απαιτηθούν και άλλα κονδύλια για την ενίσχυση του κλάδου, καθώς δεν αναμένεται να υπάρξει τόνωση της ρευστότητας πριν τον Αύγουστο (σ.σ. τα συμβόλαια πληρώνονται δύο μήνες μετά την αναχώρηση των πελατών). Συνεπώς η αγορά θα βρεθεί μπροστά στην ανάγκη τόνωσης της ρευστότητας και πάλι. Η φύση των νέων μέτρων ενδεχομένως να διαφέρει, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας. Ακόμη όμως και μέτρα εμπροσθοβαρούς χαρακτήρα (επιδότηση εργοδοτικών εισφορών κλπ), θα λειτουργούσαν τονωτικά για τον ξενοδοχειακό κλάδο.
Καθώς ακόμη παραμένει θολό και ασαφές το τοπίο για την επικείμενη τουριστική σεζόν, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία στη Ρόδο. Το βέβαιο είναι ότι θα λειτουργήσουν πολλά περισσότερα σε σύγκριση με πέρυσι, ενδεχομένως όμως να μην λειτουργήσουν όλες οι μονάδες μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων. Η απόφαση για το άνοιγμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο, όπως από την κίνηση των αγορών με τις οποίες συνεργάζεται το κάθε ξενοδοχείο ή ο κάθε όμιλος, το ποσοστό πληρότητας που απαιτείται για να φθάσει στο “break even point” το κάθε ξενοδοχείο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου