Ειδήσεις

Γ. Πάππου: «Η κυβέρνηση τιμωρεί τους έντιμους φορολογούμενους και την επιχειρηματικότητα»

Τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει στην τοπική αγορά η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση,  περιγράφει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου, με δηλώσεις του στην «δημοκρατική».
Αυξάνεται το οικογενειακό κόστος διαβίωσης
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο πλέον απορρόφησης  του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, διότι τα ποσοστά κέρδους έχουν περιοριστεί σημαντικά: «Κάναμε όλοι μας κάποιες προσπάθειες την πρώτη φορά να συγκρατήσουμε τις τιμές απορροφώντας τον ΦΠΑ, διότι τότε, πριν από δύο χρόνια, υπήρχαν οι δυνατότητες. Τώρα πλέον οι δυνατότητες που έχει ο επιχειρηματίας για να απορροφήσει αλλαγές στον ΦΠΑ είναι μηδαμινές διότι και η κερδοφορία είναι πολύ μικρή. Όταν ένας ελεύθερος επαγγελματίας κόβει δελτίο παροχής υπηρεσιών και υπερφορολογείται μέχρι και 70%-80% πώς θα μπορέσει να απορροφήσει, αυτό το 1%; Δεν θα μπορέσει» .
Η μεταβολή του ΦΠΑ από το 23% στο 24% δεν αφορά μία μικρή κατηγορία προϊόντων, αλλά ένα ευρύτερο φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών, και όπως λέει ο κ. Πάππου, το συνολικό κόστος διαβίωσης για μία οικογένεια θα αυξηθεί σημαντικά.
«Ποινικοποιούν
 την επιχειρηματικότητα»
«Δεν υπάρχει διάθεση από την κυβέρνηση για ριζικές αλλαγές, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Όπως βλέπουμε η κυβέρνηση, δεν ακουμπάει καθόλου τον δημόσιο τομέα και παράλληλα γίνονται προσπάθειες να μην αλλάξει το συνταξιοδοτικό των βουλευτών. Σε μία χώρα που καταστρέφεται, αυτοί οι 300 κοιτάζουν μόνο πώς θα διαφυλάξουν τα δικά τους συμφέροντα. Όταν λοιπόν, βλέπεις σήμερα, τέτοιες πρακτικές, τέτοιες μεθόδους και τέτοιες διαθέσεις, καταλαβαίνεις ότι η χώρα δεν έχει σωτηρία. Οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας είναι τόσο υψηλές, που δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Η οικονομία σε όλο τον κόσμο είναι απλή είτε είσαι σοσιαλιστής, είτε είσαι δεξιός, είτε είσαι άκρα αριστερός, είτε είσαι άκρα δεξιός, τα μαθηματικά είναι τα ίδια. Παντού ένα συν ένα ισούται με δύο. Για να υπάρχει λοιπόν ανάπτυξη, θα πρέπει να υπάρχει επιχειρηματικότητα και για να υπάρχει επιχειρηματικότητα θα πρέπει ο επιχειρηματίας να έχει κέρδος, διότι έχουμε φτάσει πλέον σε ένα σημείο να θεωρείται κακό το κέρδος του επιχειρηματία. Εχουμε φτάσει στο σημείο πλέον να μιλάμε για ποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας. Η συνεχώς αυξανόμενη φορολόγηση δεν θα επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα, αλλά μόνο πρόσκαιρα».
Μάλιστα, όπως επισημαίνει, πλέον ισχύει η ψυχολογία του όχλου, δηλαδή το 30% των πολιτών βλέπει ότι το υπόλοιπο 70% που δεν πληρώνει τους φόρους του και κάνει το ίδιο ασχέτως αν έχει την δυνατότητα να πληρώσει τους φόρους του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι φορολογικές εισπράξεις να είναι μειωμένες και ο ΦΠΑ, παρά τις αυξήσεις, δεν έχει τα ανάλογα αποτελέσματα. Επίσης, χαρακτηρίζει πλασματικό το πλεόνασμα που επικαλείται η κυβέρνηση, από τη στιγμή, που όπως λέει, το κράτος δεν αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του. «Οποιος έχει συναλλαγές με κρατικές υπηρεσίες και οργανισμούς, είναι απλήρωτος πάνω από τρία χρόνια. Γι΄αυτό το πλεόνασμα που επικαλείται η κυβέρνηση είναι πλασματικό».
«Επιβαρύνεται το τουριστικό μας προϊόν»
Η επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ θα επηρεάσει αρνητικά και το τουριστικό μας προϊόν, σε μια περίοδο που ο ανταγωνισμός γίνεται όλο και πιο σκληρός και την ώρα που οι γειτονικές χώρες έχουν πολύ χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ από αυτόν που ισχύει στη χώρα μας.
«Όταν η φορολογία στην εστίαση είχε πέσει στο 9% επί κυβέρνησης της ΝΔ, τότε είχαμε δει στον συγκεκριμένο κλάδο αρκετά ανοίγματα που συνεπάγεται και την αύξηση στην απασχόληση εργαζομένων. Η εκτόξευση του ΦΠΑ στο 24% αντιλαμβάνεστε πλέον ότι θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις, αρκεί να αναλογιστούμε ότι το ¼ της αξίας του καφέ θα είναι ο ΦΠΑ. Τι ποσό λοιπόν από την τιμή του προϊόντος, θα πάει στο ενοίκιο, θα πάει στο ρεύμα, θα πάει στα τέλη, θα πάει στη μισθοδοσία και τι θα απομείνει στο τέλος, στον επιχειρηματία του κλάδου. Και βέβαια, σε όλο αυτό θα πρέπει να υπολογιστεί και ο φόρος εισοδήματος! Ο κλάδος της εστίασης είναι άμεσα συνδεδεμένος με την τουριστική μας βιομηχανία, οι τουρίστες που έρχονται θα επισκεφθούν την καφετέρια, το εστιατόριο, την ταβέρνα, το μπαρ. Όταν λοιπόν το ¼ της τιμής του προϊόντος θα είναι ο ΦΠΑ, αντιλαμβάνεσθε πού θα πάνε οι τιμές. Οι ανταγωνίστριες, γειτονικές χώρες έχουν ΦΠΑ μέχρι 15% μάξιμουμ κι εμείς θα έχουμε 24%!» είπε ο κ. Πάππου, ο οποίος εκτίμησε ότι η φοροδιαφυγή όχι μόνο δεν θα αντιμετωπιστεί αλλά θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, αφού, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά, όπου είναι εφικτό, δεν θα κόβονται αποδείξεις, ή τουλάχιστον όχι τόσες που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές εισπράξεις.

«Χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα πληρώσουν το μάρμαρο»
«Το μάρμαρο θα το πληρώσουν συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών και πάλι κι αυτοί δεν είναι άλλοι από τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους και βεβαίως οι επιχειρήσεις που έχουν εγκαταστάσεις. Όταν απασχολείς μεγάλο αριθμό εργαζομένων, δεν μπορείς να μην εκδίδεις αποδείξεις και ως εκ τούτου δεν μπορεί να κάνεις φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή γιατί δεν χειρίζεται ο ίδιος ο ιδιοκτήτης στο ταμείο. Οσοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, διαχειρίζονται το ταμείο τους θα κόβουν περιορισμένες αποδείξεις. Οι επιχειρήσεις που κατάφεραν να μείνουν ζωντανές, θα πληρώσουν κι αυτές τον λογαριασμό, αυτή είναι η τιμωρία τους επειδή λειτουργούν ακόμα» λέει ο κ. Πάππου ο οποίος καταλήγοντας, μπορεί να μην δηλώνει, όπως αναφέρει, απαισιόδοξος για την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά σίγουρα δεν δηλώνει αισιόδοξος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου