ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεταναστευτικό: 150 προσλήψεις συνοριοφυλάκων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΕΣ

Σε νέες προ­σλή­ψεις συνο­ριο­φυ­λά­κων οι οποίοι θα δια­τε­θούν για τις αυξη­μέ­νες ανάγκες των νησιών του Ανα­το­λι­κού Αιγαίου, προχωρά σύντομα το υπουρ­γείο Προ­στα­σίας του Πολίτη, σύμφωνα με δια­σταυ­ρω­μέ­νες πλη­ρο­φο­ρίες της «Απο­γευ­μα­τι­νής». Επι­πλέον, η κυβέρ­νηση σύμφωνα με τις ίδιες πλη­ρο­φο­ρίες, προ­τί­θε­ται να προ­χω­ρή­σει σε περαι­τέρω επέ­κταση του «φράχτη του Έβρου» ώστε να μειω­θούν ακόμη περισ­σό­τερο οι ροές των μετα­να­στών.

Οι εργα­σίες κατα­σκευής του τελευ­ταίου τμή­μα­τος του φράχτη κατά μήκος του ποταμού Έβρου βαίνουν προς το τελικό στάδιο, ενώ μάλιστα, πριν από λίγες μόλις ημέρες, δημο­σιεύ­θηκε στην «Εφη­με­ρίδα της Κυβερ­νή­σεως» ειδο­ποί­ηση του υπουρ­γού Μιχάλη Χρυ­σο­χο­ΐδη για την παρα­κα­τά­θεση δικα­στι­κών εξόδων που επι­βλή­θη­καν και αφορούν στην ανα­γκα­στική απαλ­λο­τρί­ωση ακι­νή­των προ­κει­μέ­νου να ολο­κλη­ρω­θούν οι εργα­σίες κατα­σκευής. Οι απαλ­λο­τριώ­σεις, ήταν ένα «αγκάθι», ανα­φέ­ρουν αξιω­μα­τού­χοι του υπουρ­γείου Προ­στα­σίας του Πολίτη, που καθυ­στέ­ρησε σημα­ντικά την ολο­κλή­ρωση αυτού του σοβαρού έργου για την ασφά­λεια της πατρί­δας μας.

Μετα­να­στευ­τικό: «Από τους πλέον ήρεμους ο φετινός χει­μώ­νας»

«Ο φετινός χει­μώ­νας ήταν από τους πλέον ήρεμους ως προς τις ροές μετα­να­στών σε σχέση με τα προη­γού­μενα χρόνια, τονίζει μιλώ­ντας στην «Απο­γευ­μα­τινή» ο γραμ­μα­τέας Τύπου/Επι­κοι­νω­νίας και Δημο­σίων Σχέσεων Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δίας Συνο­ρια­κών Φυλάκων, Χρυ­σο­βα­λά­ντης Για­λα­μάς. Οι λόγοι είναι οι εξής τρεις: Αυξη­μέ­νες περι­πο­λίες από συνο­ριο­φύ­λα­κες, ο φράχτης και η επι­τή­ρηση των συνόρων από τους Τούρ­κους στρα­τιώ­τες. «Ο φετινός χει­μώ­νας ήταν πλήρως ελεγ­χό­με­νος και οι ροές ήταν σημα­ντικά μειω­μέ­νες σε σχέση με τα προη­γού­μενα χρόνια. Για να κατα­λά­βετε, πριν από λίγα χρόνια, κάθε εβδο­μάδα είχαμε 10 δρο­μο­λό­για δια­κι­νη­τών. Τώρα έχουμε κατά μέσο όρο 2-3 εβδο­μα­διαίως. Βέβαια μη νομί­ζετε πως το πρό­βλημα λύθηκε. Υπάρχει ορθό­τερη φύλαξη τόσο στην 1η γραμμή, κατά μήκος των συνόρων όσο και στη 2η γραμμή, στα οδικά δίκτυα και τις εκτά­σεις της ενδο­χώ­ρας», ανέφερε χαρα­κτη­ρι­στικά ο κ. Για­λα­μάς.

«Επι­τέ­λους υπάρχει συνερ­γα­σία μεταξύ των υπη­ρε­σιών συνο­ριο­φυ­λα­κής»

Εκτός όμως από την παρου­σία του φράχτη στον Έβρο, όπως τονίζει, «τερά­στια διευ­κό­λυνση για τη δουλειά μας, αυτή τη στιγμή, είναι το γεγονός πως η γει­το­νική χώρα φυλάει τα σύνορά της. Επι­τέ­λους, υπάρχει συνερ­γα­σία μεταξύ των υπη­ρε­σιών συνο­ριο­φυ­λα­κής και θεωρώ ότι εκεί οφεί­λε­ται η μείωση των ροών. Βέβαια, η εικόνα δεν ήταν ίδια το περα­σμένο καλο­καίρι όπου εκτός από τις τερά­στιες πυρ­κα­γιές που έζωσαν τον Έβρο από άκρη σε άκρη, είχαμε κατα­κό­ρυφη αύξηση των ροών. Τρέχαμε δηλαδή σε δύο ταυ­τό­χρονα μέτωπα και εκεί τα πράγ­ματα ήταν εξαι­ρε­τικά δύσκολα. Έκτοτε, το πρό­βλημα μετα­το­πί­στηκε -προσωρινά εκτιμούμε- στα νησιά του Ανα­το­λι­κού Αιγαίου. Εκεί, οι ροές είναι αδιά­κο­πες και οι συνά­δελ­φοι έχουν σοβαρά προ­βλή­ματα δια­χεί­ρι­σης της κατά­στα­σης, ακόμη και κατά τη διάρ­κεια των χει­με­ρι­νών μηνών», ανέφερε μιλώ­ντας στην «Απο­γευ­μα­τινή» ο Χρυ­σο­βα­λά­ντης Για­λα­μάς.

Νέες προ­σλή­ψεις συνο­ριο­φυ­λά­κων για το ανα­το­λικό Αιγαίο – Το μεγάλο ζήτημα που αντι­με­τω­πί­ζουν στον Έβρο

Σύμφωνα με δημο­σιο­γρα­φι­κές πλη­ρο­φο­ρίες, σύντομα ανα­μέ­νε­ται να υπάρ­ξουν νέες προ­σλή­ψεις συνο­ριο­φυ­λά­κων για την κάλυψη 150 θέσεων, οι οποίες αφορούν απο­κλει­στικά και μόνο νησιά του Ανα­το­λι­κού Αιγαίου. Ωστόσο, εδώ υπάρχει ένα πρό­βλημα, σύμφωνα με τον γραμ­μα­τέα Τύπου των Συνο­ρια­κών Φυλάκων Έβρου: «Πλέον στον Έβρο είμαστε 650 συνο­ριο­φύ­λα­κες, εκ των οποίων όμως οι 250 ανα­νε­ώ­νουν τη σύμβασή τους κάθε έτος. Πρό­κει­ται για ένα πρό­βλημα που αντι­με­τω­πί­ζουν όσοι προ­σε­λή­φθη­σαν τα τελευ­ταία τέσσερα χρόνια, διότι να σας θυμίσω πως δεν είχαν γίνει προ­σλή­ψεις συνο­ριο­φυ­λά­κων την τελευ­ταία 20ετία. Αυτά τα παιδιά ζούνε σε μια ομηρεία, δεν ξέρουν εάν μετά έναν χρόνο θα ανα­νε­ω­θεί η σύμβασή τους. Το ίδιο ισχύει και για 100 συνα­δέλ­φους στη Ροδόπη και 50 συνα­δέλ­φους στην Καβάλα. Εμένα προ­σω­πικά με βρίσκει αντί­θετο αυτή η δια­δι­κα­σία. Είναι μάλιστα χαρα­κτη­ρι­στικό πως ένα ποσοστό 5%-10% των νέων συνα­δέλ­φων παραι­τεί­ται μέσα στην πρώτη διετία εξαι­τίας αυτής της ανα­σφά­λειας, διότι πρό­κει­ται για μια δύσκολη δουλειά, επίπονη, που σε θέλει σε ετοι­μό­τητα 365 ημέρες τον χρόνο».

Σύντοµα ολο­κλη­ρώ­νο­νται τα 75 χλµ του φράχτη του Έβρου, ωστόσο υπάρ­χουν αρκετά προβλήµατα που πρέπει να λυθούν ώστε να υπάρχει η καλύ­τερη δυνατή κάλυψη των ελλη­νι­κών συνόρων, τονί­ζουν οι συνο­ριο­φύ­λα­κες: «Βλέπουµε και αυτές τις εξε­λί­ξεις στη Μέση Ανατολή, είχαµε την επιτυχηµένη δια­χεί­ριση της υβρι­δι­κής απειλής του 2020, δεν υπάρχει εφησυχασµός. Χρειά­ζε­ται εκσυγχρονισµός του συστήµατος επι­τή­ρη­σης που µας λύνει τα χέρια, χρειαζόµαστε υλι­κο­τε­χνικό εξοπλισµό, και­νούρ­για οχήµατα κυρίως γιατί η δουλειά µας περιλαµβάνει διαρκή κίνηση σε αγρο­το­δα­σι­κούς δρόµους. Τα οχήµατα κατα­πο­νού­νται µέσα σε ελά­χι­στο χρόνο, ελπίζω πως το υπουρ­γείο θα βρει λύσεις. Όσον αφορά το επίδοµα επι­κιν­δυ­νό­τη­τας ύψους 100 ευρώ, είναι µεν µια αύξηση αλλά δεν καλύ­πτει την επι­κιν­δυ­νό­τητα, µιας και το πιο σηµαντικό όλων είναι να επιστρέφουµε σπίτια µας, στους δικούς µας ανθρώ­πους, υγιείς», κατέ­ληξε ο Χρυ­σο­βα­λά­ντης Γιαλαµάς.

Πηγή: parapolitika.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.