ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγγίζει επίπεδα 2019 φέτος ο ευρωπαϊκός τουρισμός

news room 1 λεπτό ανάγνωση
αεροπλάνο

Τα δύο σε­νά­ρια που επε­ξερ­γά­στη­κε ο Πα­γκό­σμιος Ορ­γα­νι­σμός Του­ρι­σμού. Η εστί­α­ση στη σχέση ποιό­τη­τας – τιμής και η ανα­ζή­τη­ση κο­ντι­νών απο­δρά­σε­ων από τους τα­ξι­διώ­τες.

Την πλήρη επι­στρο­φή των διε­θνών του­ρι­στι­κών αφί­ξε­ων στα προ παν­δη­μί­ας επί­πε­δα μπο­ρεί να ση­μα­το­δο­τή­σει το 2023 για την Ευ­ρώ­πη και τη Μέση Ανα­το­λή, με τους τα­ξι­διώ­τες να εστιά­ζουν όλο και πε­ρισ­σό­τε­ρο στη σχέση ποιό­τη­τας – τιμής και να ανα­ζη­τούν κο­ντι­νές απο­δρά­σεις προ­κει­μέ­νου να πε­ριο­ρί­σουν το κό­στος υπό το πρί­σμα του δύ­σκο­λου οι­κο­νο­μι­κού πε­ρι­βάλ­λο­ντος.

Σύμ­φω­να με τα δύο σε­νά­ρια του Πα­γκό­σμιου Ορ­γα­νι­σμού Του­ρι­σμού (World Tourism Organization-UNWTO) για το 2023, οι διε­θνείς αφί­ξεις του­ρι­στών θα μπο­ρού­σαν να προ­σεγ­γί­σουν τα προ παν­δη­μί­ας επί­πε­δα σε πο­σο­στό από 80% έως 95%, ανά­λο­γα με την οι­κο­νο­μι­κή κα­τά­στα­ση, τη συ­νε­χι­ζό­με­νη ανά­καμ­ψη των τα­ξι­διών στην Ασία και τον Ει­ρη­νι­κό, την πο­ρεία της παν­δη­μί­ας και την εξέ­λι­ξη του ρωσο-ου­κρα­νι­κού πο­λέ­μου. Σε πα­γκό­σμιο επί­πε­δο, το α’ σε­νά­ριο του Ορ­γα­νι­σμού προ­βλέ­πει ανά­καμ­ψη των αφί­ξε­ων με υστέ­ρη­ση μόλις 5% σε σχέση με τα νού­με­ρα του 2019, ενώ το β’ σε­νά­ριο προ­βλέ­πει ότι το 2023 θα ολο­κλη­ρω­θεί με πτώση 20% συ­γκρι­τι­κά με τα προ παν­δη­μί­ας νού­με­ρα.

Σε ό,τι αφορά το 2022, πε­ρισ­σό­τε­ροι από 900 εκατ. του­ρί­στες τα­ξί­δε­ψαν διε­θνώς, αριθ­μός δι­πλά­σιος σε σχέση με τον αριθ­μό που κα­τα­γρά­φη­κε το 2021, αν και εξα­κο­λου­θεί να αντι­στοι­χεί στο 63% των επι­πέ­δων πριν από την παν­δη­μία. Κάθε πε­ριο­χή κα­τέ­γρα­ψε αξιο­ση­μεί­ω­τες αυ­ξή­σεις ως προς τον αριθ­μό των διε­θνών του­ρι­στών, με τη Μέση Ανα­το­λή να ση­μειώ­νει την ισχυ­ρό­τε­ρη αύ­ξη­ση, καθώς οι σχε­τι­κές αφί­ξεις δια­μορ­φώ­θη­καν στο 83% των επι­πέ­δων πριν από την παν­δη­μία.

Η Ευ­ρώ­πη προ­σέγ­γι­σε σχε­δόν το 80% των προ-παν­δη­μι­κών επι­πέ­δων, καθώς κα­τα­γρά­φη­καν 585 εκατ. αφί­ξεις το 2022. Η Αφρι­κή και η Αμε­ρι­κή ανέ­κτη­σαν πε­ρί­που το 65% των επι­σκε­πτών που είχαν ση­μειώ­σει πριν από την υγειο­νο­μι­κή κρίση, ενώ η Ασία και ο Ει­ρη­νι­κός προ­σέγ­γι­σαν μόνο το 23%, λόγω των σχε­τι­κών πε­ριο­ρι­σμών που άρ­χι­σαν να κα­ταρ­γού­νται μόλις τους τε­λευ­ταί­ους μήνες.

Ο Πα­γκό­σμιος Ορ­γα­νι­σμός Του­ρι­σμού προ­βλέ­πει ότι η ανά­καμ­ψη θα συ­νε­χι­στεί καθ’ όλη τη διάρ­κεια του 2023, ακόμη κι αν ο κλά­δος αντι­με­τω­πί­ζει οι­κο­νο­μι­κές, υγειο­νο­μι­κές και γε­ω­πο­λι­τι­κές προ­κλή­σεις. Η πρό­σφα­τη άρση των τα­ξι­διω­τι­κών πε­ριο­ρι­σμών στην Κίνα, τη με­γα­λύ­τε­ρη εξερ­χό­με­νη αγορά στον κόσμο το 2019, απο­τε­λεί ένα ση­μα­ντι­κό βήμα για την ανά­καμ­ψη του του­ρι­στι­κού τομέα όχι μόνο στην Ασία και στον Ει­ρη­νι­κό, αλλά πα­γκο­σμί­ως. Βρα­χυ­πρό­θε­σμα, η επα­νεκ­κί­νη­ση των τα­ξι­διών από την Κίνα είναι πι­θα­νό να ωφε­λή­σει ιδιαί­τε­ρα τους ασια­τι­κούς προ­ο­ρι­σμούς. Ωστό­σο, αυτό θα εξαρ­τη­θεί από τη δια­θε­σι­μό­τη­τα και το κό­στος των αε­ρο­πο­ρι­κών τα­ξι­διών, τους κα­νο­νι­σμούς έκ­δο­σης βίζας και τους πε­ριο­ρι­σμούς που σχε­τί­ζο­νται με τη νόσο Covid-19.

Ταυ­τό­χρο­να, η ισχυ­ρή ζή­τη­ση από τις Ηνω­μέ­νες Πο­λι­τεί­ες θα συ­νε­χί­σει να ωφε­λεί τους προ­ο­ρι­σμούς πα­γκο­σμί­ως, με τη Γη­ραιά Ηπει­ρο να εξα­κο­λου­θεί να δέ­χε­ται με­γά­λες τα­ξι­διω­τι­κές ροές από την άλλη άκρη του Ατλα­ντι­κού.

O τε­λευ­ταί­ος Δεί­κτης Εμπι­στο­σύ­νης του UNWTO, πά­ντως, δεί­χνει συ­γκρα­τη­μέ­νη αι­σιο­δο­ξία για το διά­στη­μα Ια­νουα­ρί­ου – Απρι­λί­ου, ενι­σχυ­μέ­νη σε σχέση με την αντί­στοι­χη πε­ρί­ο­δο του 2022. Αυτή η αι­σιο­δο­ξία αντα­να­κλά­ται στο άνοιγ­μα της Ασίας και στις δα­πά­νες που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν πέ­ρυ­σι τόσο από τις πα­ρα­δο­σια­κές όσο και από τις ανα­δυό­με­νες του­ρι­στι­κές αγο­ρές, με τη Γαλ­λία, τη Γερ­μα­νία, την Ιτα­λία, καθώς και το Κατάρ, την Ινδία και τη Σα­ου­δι­κή Αρα­βία να πα­ρου­σιά­ζουν «δυ­να­τά» απο­τε­λέ­σμα­τα.

Τις κα­λύ­τε­ρες επι­δό­σεις σε επί­πε­δο διε­θνών του­ρι­στι­κών αφί­ξε­ων για το 2022 σε σχέση με το 2019 ση­μεί­ω­σαν οι Αμε­ρι­κα­νι­κές Παρ­θέ­νοι Νήσοι, με αύ­ξη­ση 27%, η Αλ­βα­νία με άνοδο 17% και η Ον­δού­ρα με αύ­ξη­ση επί­σης 17%. Σε επί­πε­δο εσό­δων, στην κο­ρυ­φή βρέ­θη­κε η Τουρ­κία με άνοδο 40% σε σχέση με το 2019, στη δεύ­τε­ρη θέση η Ρου­μα­νία με αύ­ξη­ση 25% και την τριά­δα συ­μπλή­ρω­σε η Πορ­το­γα­λία στο συν 15%. Η Ελ­λά­δα βρέ­θη­κε στην 11η θέση, ση­μειώ­νο­ντας πτώση 3% σε σχέση με τα προ παν­δη­μί­ας νού­με­ρα.

Πηγή euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.