Ειδήσεις

Γαλλική φρεγάτα κατέπλευσε στη Ρόδο για εθιμοτυπική επίσκεψη

Εθιμοτυπικές  επισκέψεις  στον αντιπεριφερειάρχη κ. Χαράλαμπο Κόκκινο και στο  δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο πραγματοποίησε χθες  ο κ. Antony Branchereau κυβερνήτης της γαλλικής φρεγάτας ALIZE, που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο νησί μας. Μαζί με τον κυβερνήτη προσήλθε στο δημαρχείο και στο κτήριο που στεγάζει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας,  ο συνταγματάρχης Christophe Giraud, στρατιωτικός ακόλουθος Άμυνας στη Γαλλική πρεσβεία της Αθήνας, που βρίσκεται επίσης στη Ρόδο με την ευκαιρία της επίσκεψης της φρεγάτας, καθώς και η πρόξενος της Γαλλίας στη Ρόδο κ. Αλίκη Μοσχή.
Η συνομιλία του δημάρχου με τους διακεκριμένους επισκέπτες διεξήχθη σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις διαχρονικές σχέσεις φιλίας μεταξύ των δύο κρατών και στη σημασία που έχει η παρουσία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στην ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου για την ασφάλεια και την ειρήνη. Τέλος, τόνισε τον φιλόξενο και ασφαλή χαρακτήρα του λιμανιού της Ρόδου, αλλά και ολόκληρου του νησιού, ως προορισμού για την αναψυχή των πληρωμάτων.
Ο στρατιωτικός ακόλουθος και ο κυβερνήτης ευχαρίστησαν τον δήμαρχο για τη φιλοξενία και αναγνώρισαν ότι η Ρόδος είναι το νησί που προτιμούν όλα τα πληρώματα, γιατί πράγματι συνδυάζει τη φυσική ομορφιά, τη φιλοξενία και την ασφάλεια, κάτι που και οι ίδιοι μεταφέρουν τόσο στο Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας όσο και ιδιωτικά στη χώρα τους, λειτουργώντας ως καλοί πρεσβευτές του νησιού.
«Είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Ρόδο τον Στρατιωτικό Ακόλουθο Αμυνας της Γαλλικής Πρεσβείας Συνταγματάρχη κ. Christophe Giraud.  Είναι ο άνθρωπος που φέρει τα περισσότερα παράσημα  στην πολεμική αεροπορία της Γαλλίας.  Μετείχε με επιτυχία  σε πολλές πολεμικές συρράξεις.  Υποδεχθήκαμε στη Ρόδο και τον κυβερνήτη του πλοίου κ. Antony Branchereau.  Η φρεγάτα είχε καταπλεύσει στο λιμάνι του νησιού και τον περασμένο Απρίλιο. Η Ρόδος υποδέχεται και πάλι πλοία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού μετά από μια μικρή ανάπαυλα», δήλωσε η  πρόξενος της Γαλλίας στη Ρόδο κ. Αλίκη Μοσχή.
Ο κ. Christophe Giraud αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στη Μεσόγειο.
«Δεν κρύβουμε πως είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι. Έχουμε στραμμένη την προσοχή μας σε αυτά που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου . Δεν διαφεύγει της προσοχής μας ότι η κατάσταση προκαλεί έντονα μεταναστευτικά κύματα για τα οποία η χώρα μας είναι ο άμεσος αποδέκτης. Εκτός  από αυτά τα ενδιαφέροντα, που είναι καθαρά στρατιωτικά,  ήρθαμε εδώ για να ευχαριστήσουμε τη δημοτική αρχή για την φιλοξενία που μας προσφέρει. Το θέμα της ασφάλειας που προσφέρει η Ρόδος είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε ο κ. Christophe Giraud.
Σε ερώτηση για την  επιτυχημένη του πορεία στις Γαλλικές Ενοπλες Δυνάμεις  που είχε ως αποτέλεσμα να παρασημοφορηθεί και μάλιστα αρκετές φορές, ο κ. Christophe Giraud δήλωσε:
«Θεωρώ πως βρέθηκα στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή για αυτό που θέλησα να υπηρετήσω.  Βρέθηκα στην κεντρική Αφρική στο Αφγανιστάν, στη Βοσνία  στο Ιράκ δηλαδή σχεδόν σε όλα τα μεγάλα μέτωπα ως επικεφαλής των καταδρομικών  επιθέσεων . Δεν θεωρώ ότι κάνω κάτι περισσότερο από  το χρέος και το καθήκον προς την πατρίδα μου», δήλωσε ο κ. Christophe Giraud.
Σε ερώτηση σχετικά με τα παράσημα που του έχουν απονεμηθεί από την Προεδρία της Γαλλίας και όχι μόνο ο κ. Christophe Giraud δήλωσε πως έχει τιμηθεί με το μέγα σταυρό πολέμου για τη συμμετοχή  στον πόλεμο του Κοσσόβου.
«Τιμήθηκα με το μέγα σταυρό του πολέμου  για τη συμμετοχή μου στους πολέμους στο Κόσσοβο,  στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Φέρω εύσημα  του Ιππότη της Λεγεώνας και  της εθνικής  τιμής της Γαλλίας.  Βρίσκομαι τώρα στην Ελλάδα και εκπροσωπώ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της  Γαλλίας.  Θέλω να ευχαριστήσω το δήμαρχο για την υποδοχή και την πρόξενο της Γαλλίας κ. Μοσχή για την αναγνώριση της θέσεώς μου», δήλωσε ο κ. Christophe Giraud.
«Είναι τιμή μας να  υποδεχόμαστε ένα αξιωματούχο των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων και τον κυβερνήτη της φρεγάτας ALIZE. Είναι εκπρόσωποι μιας χώρας φιλικής για την Ελλάδα.  Η Γαλλία ήταν κοντά στην Ελλάδα σε όλες τις δύσκολες στιγμές της ιστορίας της. Θέλουμε να είναι δίπλα μας σαν εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας. Η παρουσία  των πλοίων του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού δείχνει τη συνεργασία των δύο χωρών με στόχο την ειρήνη », δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως η παρουσία πλοίων του γαλλικού πολεμικού στόλου δείχνει πως η Ρόδος είναι ένας ασφαλής προορισμός στη Μεσόγειο.
«Επιλέγουμε τη Ρόδο γιατί βρίσκουμε εξαιρετική φιλοξενία και υποδοχή. Καθοριστικό κριτήριο για την παρουσία μας είναι ασφάλεια και διευκολύνσεις που μας παρέχονται στο λιμάνι της Ακαντιάς.  Το νησί έχει στρατηγική θέση στη Μεσόγειο» δήλωσε ο κυβερνήτης της Γαλλικής φρεγάτας κ. Antony Branchereau.
Συνάντηση είχε χθες  στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου και  κ. Χ. Κόκκινος με τον κυβερνήτη κ. Antony Branchereau της γαλλικής φρεγάτας ALIZE και   τον  στρατιωτικό ακόλουθο  Άμυνας στη Γαλλική πρεσβεία της Αθήνας, και την κ.  Αλίκη Μοσχή.
Στη συζήτηση  που έγινε υπήρξε εκτενής αναφορά στις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, Ελλάδας και Γαλλίας. Συζητήθηκαν επίσης εθνικά θέματα, αλλά και ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις.

Έγινε αναφορά στην πρόσφατη παρουσίαση του νησιού της Ρόδου στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι  και από τον κ. Χ. Κόκκινο παρουσιάστηκε η πολυνησιακή Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, επισημαίνοντας ότι: « η Ρόδος, τα Δωδεκάνησα και το σύνολο των νησιών του Ν. Αιγαίου αποτελούν έναν από τους ασφαλέστερους και δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς. Το διαπιστώνουν και το επιβεβαιώνουν κάθε χρόνο εκατομμύρια Γάλλων και άλλων εθνικοτήτων επισκέπτες μας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου