Ρεπορτάζ

Ερευνα για τις συνθήκες κράτησης 70χρονου Πολωνού

Έρευνα γύρω από τις συνθήκες κράτησης ενός 70χρονου Πολωνού, στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Ρόδο, διεξάγουν οικείοι του, με την συνδρομή του δικηγόρου κ. Κ. Αβδελλή, μετά τον αναπάντεχο θάνατό του λίγα 24ωρα μετά την επαναπροώθησή του, ιδίοις εξόδοις στη χώρα του.
Ο Τ. S.  του  L.  που διέμενε στην οδό Κολοκοτρώνη, την 5η   Σεπτεμβρίου 2016 κι ενώ αφίχθη για  διακοπές στη  Ρόδο συνελήφθη στον αερολιμένα «Διαγόρας», για παράνομη  διαμονή  στην Ελλάδα, λόγω  της εγγραφής  του  στον εθνικό  κατάλογο  ανεπιθυμήτων  αλλοδαπών μέχρι  την 30η Ιουνίου 2017.
Ο 70χρονος διέμενε σταθερά στην Ελλάδα από το έτος  2000 και την 5η Ιουνίου 2010  συνελήφθη  στον Αερολιμένα  Αθηνών, με την κατηγορία, ότι  προσπάθησε  να  διευκολύνει την  αναχώρηση  παράνομου αλλοδαπού από την Ελλάδα.
Εξεδόθη  ερήμην του, το έτος 2011  καταδικαστική απόφαση  του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, η οποία  όμως, με  πράξη  του  αρμόδιου Εισαγγελέα  Πλημμελειοδικών  τέθηκε  στο αρχείο, σύμφωνα  με  τον άρθρο 2  του  Ν. 4043/13-02-2012.
Την ύπαρξη της απόφασης δεν εγνώριζε με αποτέλεσμα να συλληφθεί, ενώ έκτοτε και μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου 2016 εκρατείτο στα κρατητήρια  του  Α.Τ  Ρόδου, σε  δύσκολες  και επικίνδυνες  για  την υγεία  του  συνθήκες.
Κατά της απέλασής του είχε προσφύγει εξάλλου ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου αλλά η αίτησή του δεν τελεσφόρησε.
Ο 70χρονος έπασχε από πολλαπλά  προβλήματα  υγείας, και συγκεκριμένα από καρδιοαγγειακά  προβλήματα και διαβήτη και είχε διαμαρτυρηθεί με την αίτηση ακύρωσης της απέλασής του για το ό,τι εκρατείτο κάτω  από  ανθυγιεινές  συνθήκες και για το ό,τι δεν ελάμβανε την  κατάλληλη  διατροφή.
Είχε διαμαρτυρηθεί επίσης για το ό,τι οι συνθήκες κράτησής του δεν ήταν εκείνες που ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα, δικαιώματα.
Η κράτηση, όπως τόνισε, πρέπει να γίνεται σε ειδικές εγκαταστάσεις ή σε σωφρονιστικό κατάστημα (εφόσον δεν υπάρχει ειδική εγκατάσταση), αλλά σε ξεχωριστούς χώρους από εκείνους των κρατουμένων του κοινού Ποινικού Δικαίου.
Τόνισε στην αίτησή του ότι εκρατείτο με άλλους ποινικούς κρατούμενους κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής  νομοθεσίας,  με αποτέλεσμα να δημιουργείται  για το πρόσωπό του μία δυσμενής κατάσταση.
Εν πάση περιπτώσει όταν επέστρεψε στη χώρα του υποβλήθηκε εσπευσμένα σε ακρωτηριασμό και των δύο κάτω άκρων του, ενώ απεβίωσε αιφνιδίως την περασμένη Κυριακή.
Η οικογένειά του έχει αναθέσει στον δικηγόρο κ. Αβδελλή να διενεργήσει πλήρη έρευνα γύρω από τις συνθήκες κράτησής του αφού πρόθεσή τους είναι να εναγάγουν το Ελληνικό Δημόσιο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου