Από την Ικαρία και τη Μύκονο μέχρι τη Ρόδο, τη Ζάκυνθο και τα Κύθηρα, οι έλεγχοι του ΔΕΔΔΗΕ αποκαλύπτουν μια σκοτεινή πραγματικότητα: οι ρευματοκλοπές στα νησιά έχουν λάβει διαστάσεις οργανωμένου φαινομένου, προσθέτοντας για φέτος στη λίστα του «μαύρου» ρεύματος 6.228 επιπλέον κλοπές σε σχέση με πέρυσι.
Μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, beach bars, εστιατόρια, σούπερ μάρκετ μέχρι φούρνοι, ελαιοτριβεία και συσκευαστήρια) εντοπίζονται να κλέβουν ηλεκτρική ενέργεια, υπονομεύοντας την αγορά και μεταφέροντας το κόστος στους συνεπείς καταναλωτές.
Η διάσταση του φαινομένου
Μόνο το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2025 εντοπίστηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, 15.554 περιπτώσεις ρευματοκλοπής, 67% περισσότερες από πέρυσι που ήταν 9.326. Η ζημιά εκτιμάται σε 58,5 εκατ. ευρώ (από 34 εκατ. πέρυσι), ενώ οι εισπράξεις από πρόστιμα και διακανονισμούς ανέρχονται σε 27 εκατ. ευρώ (από 14,5 εκατ. το 2024).
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) έχει κρούσει το καμπανάκι στον Διαχειριστή για τον εκτροχιασμό του φαινομένου, επιβάλλοντας σε ετήσια βάση πρόστιμα ύψους 6 εκατ., τα οποία έχει αποφασιστεί να διπλασιαστούν στην επόμενη ρυθμιστική περίοδο.
Η πολυετής οικονομική κρίση επέβαλλε αυξημένη ανοχή στο φαινόμενο, με την κλιμάκωση των ποσοστών να είναι χαρακτηριστική: μεταξύ 2012-2017 από το 5,4% που ήταν τα ποσοστά ρευματοκλοπής γιγαντώθηκαν στο 9,3%, τάση που συνεχίστηκε αυξημένη έως το 2021 λόγω COVID και εκτινάχθηκε στο 11,36% με την ενεργειακή κρίση. Πέρυσι παρατηρήθηκε μια μικρή αποκλιμάκωση στο 10,9%. Ωστόσο, ο δρόμος για σοβαρό μετριασμό παραμένει ανηφορικός παρότι τα μέτρα του ΔΕΔΔΗΕ αποδίδουν.
Διαβάστε περισσότερα στο newmoney,gr
Πηγή: newmoney,gr