Το σχολικό κουδούνι χτύπησε ξανά και στην Τήλο!

Ο Manacib, 12 ετών και ο Serge, 10, δύο αδέρφια από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι που η φετινή σχολική χρονιά τους βρίσκει πίσω από τα θρανία ενός κανονικού σχολείου μετά από πολύ καιρό.

Η οικογένειά τους, μαζί με πέντε ακόμα οικογένειες προσφύγων, έχει βρει στο όμορφό νησί της Τήλου τη δυνατότητα να κάνει μια νέα αρχή με ηρεμία και ασφάλεια. Το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο του νησιού έχουν καλωσορίσει τα παιδιά πρόσφυγες σχολικής ηλικίας που μένουν εκεί στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA. Ευχόμαστε με τη σειρά μας καλή δύναμη και μια όμορφη χρονιά για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς!

Το πρόγραμμα #ESTIA υλοποιείται από τον Δήμο Τήλου από το 2019 σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε αντίθεση με άλλα μικρά νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία, ο πληθυσμός της Τήλου όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά συνεχίζει να αυξάνεται (780 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011, 533 στην απογραφή του 2001).

Οι όμορφες εικόνες του σχολείου στην Τήλο που δημοσιοποιήθηκαν αναδεικνύουν αισθήματα ασφάλειας και χαράς στα προσφυγόπουλα. Προβάλλουν όμως και το μέλλον της χώρας με αισιοδοξία καθώς υπαινίσσονται ένα δρόμο για να μην συρρικνωθεί η Ελλάδα. Μια σημαντικότατη συμβολή στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, για να αντιστραφεί η πορεία «φιλανδοποίησης» που προβλέπει το έτος 2100 η Ελλάδα να έχει 5 εκ. κατοίκους και η Τουρκία 100 εκ.

Θα χρειαστούν φυσικά σοβαρές διαδικασίες κοινωνικής ένταξης που δυστυχώς εδώ και πέντε χρόνια έγιναν ελάχιστες. Ακόμη και σήμερα οι αρμόδιοι Υπουργοί Μηταράκης και Κουμουτσάκος ουδέν πράτττουν σχετικά και αφήνουν το προσφυγικό – μεταναστευτικό χώρο στον εθνικιστικό ανορθολογισμό γιατί έχουν άλλες προτεραιότητες…

Επιτέλους πότε θα δούμε να υλοποιείται η θέση του Πρωθυπουργού: «Δεν φοβάμαι τους πρόσφυγες ως μια δύναμη που θα μπολιάσει την ελληνική κοινωνία, αρκεί να είναι αυτοί που πληρούν τους κανόνες για να απολαμβάνουν διεθνούς προστασίας. Και αν η Ευρώπη και η Ελλάδα θέλει να κάνει μια συγκεκριμένη μεταναστευτική πολιτική για να ενισχύσει το δημογραφικό της πρόβλημα, έχει τη δυνατότητα να το κάνει αλλά οργανωμένα και με κανόνες» (Μητσοτάκης 4/10/2019)

fb athena venetaki

Πηγή: iselida.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ