Ειδήσεις

Ελληνική κοινότητα: Εκκληση στην κυβέρνηση της Αυστραλίας να πάρει θέση για τις προκλήσεις της Τουρκίας

Με αφορμή τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τις έρευνες της Τουρκίας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο και τις προφανείς -όπως σημειώνει χαρακτηριστικά- παραβιάσεις των υφιστάμενων Ελληνικών και Κυπριακών αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ), η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης κάλεσε την κυβέρνηση της Αυστραλίας να πάρει θέση καταδικάζοντας τις τουρκικές ενέργειες.

Σε επιστολή της προς τον Αυστραλό Πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον, η Κοινότητα επισημαίνει την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει δική της ΑΟΖ μεταξύ των ακτών της Λιβύης και της Τουρκίας, μια κίνηση η οποία, όπως τονίζει, δεν είναι μόνο προκλητική, αλλά και παράνομη «καθώς αγνοεί ήδη καθορισμένες και αναγνωρισμένες ΑΟΖ στην περιοχή».

«Πιστεύουμε ότι η Αυστραλία δεν μπορεί πλέον να παραμείνει σιωπηλή σε αυτό το θέμα. Πρέπει να παρέμβουμε για να διασφαλίσουμε ότι η λεπτή ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή θα διατηρηθεί με τη συμφωνημένη κυριαρχία όλων των εμπλεκόμενων εθνών», σημειώνει ο Πρόεδρος της Κοινότητας μΒασίλης Παπαστεργιάδης στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό κ. Μόρισον.

«Επιπλέον, θεωρούμε ότι είναι προς το συμφέρον της Αυστραλίας να συμμετάσχει ενεργά στη διεθνή κοινότητα με την υπεράσπιση των εδαφικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, που βασίζονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το θαλάσσιο δίκαιο. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί ένα αρνητικό αποτέλεσμα της εδαφικής διαμάχης στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να έχει συνέπειες και έναντι άλλων εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου