Ειδήσεις

Κομισιόν: Δεν φταίμε εμείς, αλλά τα κράτη-μέλη για την προσφυγική κρίση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέκρουσε σήμερα, Παρασκευή, τις κατηγορίες που δέχεται ότι κινείται με υπερβολικά αργό ρυθμό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που προκαλεί η τεράστια αύξηση των μεταναστευτικών ροών, τονίζοντας ότι δεν οφείλεται στις Βρυξέλλες, αλλά στις διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη-μέλη το γεγονός πως δεν έχει αναληφθεί ακόμη δράση από κοινού.

Ερωτηθείσα σχετικά με ένα σχόλιο που έκανε την Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, σύμφωνα με τον οποίο «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί» αντιδρούν με μεγάλη καθυστέρηση στον αριθμό-ρεκόρ των προσφύγων που φθάνουν στα σύνορα κρατών μελών της ΕΕ, εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε στους δημοσιογράφους ότι οι προτάσεις που έχει υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμη δεν έχουν εξασφαλίσει την πλήρη υποστήριξη των κυβερνήσεων.

«Οι προτάσεις είναι όλες στο τραπέζι», τόνισε η Ανίκα Μπράιτχαρτ. «Είναι καιρός τα κράτη μέλη να τις υιοθετήσουν» πρόσθεσε.

«Μπορούμε να επιτύχουμε μόνο εάν εργαστούμε μαζί για αυτό το θέμα, όχι ο ένας εναντίον του άλλου», συνέχισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν και σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει μια ολοκληρωμένη, συνεκτική στρατηγική ήδη από τον περασμένο Μάιο. «Ασφαλώς δεν είμαστε εμείς εκείνοι που εγείραμε εμπόδια στην υλοποίησή της», ανέφερε ακόμη.

Τον Ιούνιο οι κυβερνήσεις της ΕΕ είχαν απορρίψει την πρόταση που προωθούσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να καθοριστούν υποχρεωτικές εθνικές ποσοστώσεις όσον αφορά την υποδοχή των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν διά θαλάσσης στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται όσον αφορά τους τρόπους για να μοιραστούν το βάρος τα κράτη μέλη αλλά σημαδεύονται από έντονες αντεγκλήσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις τους, που προσπαθούν ταυτόχρονα να προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να τηρούν τους κανόνες που διατηρούν τα σύνορα ανοιχτά στο εσωτερικό της.

«Η Επιτροπή εργάζεται νυχθημερόν όλο το καλοκαίρι για να παρέχει υποστήριξη στα κράτη μέλη», είπε ακόμη η Μπράιτχαρτ σημειώνοντας την οικονομική υποστήριξη που ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει η ΕΕ στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς και το τεχνικό έργο που απαιτείται για τον χειρισμό των ανθρώπων που φθάνουν στην Ευρώπη αλλά και για την αύξηση των προσπαθειών επαναπατρισμού όσων δεν αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο στις πατρίδες τους.

Την Πέμπτη, με αφορμή μια συνάντηση ανάμεσα στον Τόμας ντε Μεζιέρ και τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και τις χωριστές συνομιλίες μεταξύ του Καζνέβ και της Βρετανίδας ομολόγου του Τερέζας Μέι, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος είχαν εκδώσει μια ανακοίνωση με την οποία χαιρέτισαν τις νέες ενδείξεις συνεργασίας ανάμεσα στα συχνά διχασμένα ευρωπαϊκά κράτη στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της κρίσης.

«Η Επιτροπή υποστηρίζει την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη μέλη», ανέφεραν στην κοινή τους ανακοίνωση ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση.

«Έχουμε σημειώσει εκπληκτική πρόοδο μέσα σε μόλις λίγους μήνες και λαμβάνουμε αυξανόμενη υποστήριξη σε μια αληθινά ευρωπαϊκή αντίδραση. Αλλά (…) χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα, μαζί και άμεσα».

Πηγή in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου