Ειδήσεις

Βρέθηκε η χρυσή τομή με τους «αιώνιους» φοιτητές

Ολα τα θέματα που «καίνε» την τριτοβάθμια εκπαίδευση συζητήθηκαν στην συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων και τους προέδρους των ΤΕΙ.
Οι πρυτάνεις ζήτησαν να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους από τους περίπου 180.000 «αιώνιους φοιτητές»,έχουν αποδείξει το τελευταίο διάστημα ότι ενδιαφέρονται ακόμη για να πάρουν πτυχίο.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει περίπου ένας στους δέκα λιμνάζοντες φοιτητές επιχειρεί το τελευταίο διάστημα να ολοκληρώσει εσπευσμένα τις σπουδές του για να μην χάσει την ευκαιρία.
Αυτός ήταν ο λόγος που οι πρυτάνεις ζήτησαν να μην γίνει οριζόντια διαγραφή όλων, αλλά να εξαιρεθεί τουλάχιστον ένα 10% που έχει επαναδραστηριοποιηθεί τελευταία.
«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δέχθηκε να μην διαγραφούν αυτοί που εδώ και δύο χρόνια δίνουν εξετάσεις. Ένα τμήμα των λιμναζόντων φοιτητών, που είναι ενεργοί, ιδιαίτερα στην τελευταία διετία, θα μπορέσουν με τον τρόπο αυτό, να πάρουν το πτυχίο τους. Μιλάμε για ποσοστό 10% του συνόλου των σπουδαστών που λιμνάζουν», δήλωσε στη «δ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας.
Για να πείσουν τον υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο να συναινέσει στο συγκεκριμένο θέμα, οι πρυτάνεις επικαλέστηκαν κυρίως λόγους κοινωνικής ευαισθησίας και τόνισαν ότι δεν μπορεί από την μια πλευρά η πολιτεία να διευρύνει τους δικαιούχους μετεγγραφών, λόγω της κρίσης και από την άλλη να μην βοηθά όσους προσπαθούν ξανά να πάρουν το πτυχίο τους, εν μέσω κρίσης.
Σε ερώτηση σχετικά με τα υπόλοιπα θέματα, που τέθηκαν προς συζήτηση στη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, ο κ. Τσάρτας δήλωσε:
«Συζητήσαμε όλα τα θέματα που εκκρεμούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το ζήτημα για το οποίο επήλθε συμφωνία είναι αυτό που σχετίζεται με τους λιμνάζοντες φοιτητές. Σε αντίθετη περίπτωση δηλαδή, αν δεν βρισκόταν η χρυσή τομή, θα διαγράφονταν 170.000 άτομα».
Σχετικά με το θέμα των μετεγγραφών, που επίσης «καίει» τους πρυτάνεις, ο κ. Τσάρτας δήλωσε:
«Συζητήσαμε με τον υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο και για το θέμα των μετεγγραφών. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί άμεσα να ανακοινωθεί».
Σε ανακοίνωση, εξάλλου, που εκδόθηκε από το υπουργείο Παιδείας μετά τη συνάντηση του κ. Λοβέρδου με τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ, αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λοβέρδος συναντήθηκε με τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων και τους Προέδρους των ΤΕΙ με τους οποίους συζήτησε τα θέματα μετεγγραφών, χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων και των λιμναζόντων φοιτητών.
Ειδικότερα για το θέμα διαγραφής των λιμναζόντων αποφασίστηκε ύστερα από την εισήγηση του Υπουργού Παιδείας σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης να δοθούν δύο επιπλέον εξεταστικές περίοδοι σε όσους φοιτητές έδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον συμμετέχοντας στις εξετάσεις κατά τα δύο τελευταία ακαδημαϊκά έτη, 2012-13 και 2013-14.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση που εκδόθηκε από κοινού με τους Πρυτάνεις έχει ως εξής:
Όσοι λιμνάζοντες φοιτητές δεν έχουν επιδείξει τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των σπουδών τους συμμετέχοντας στις εξεταστικές διαδικασίες, διαγράφονται αυτοδικαίως κατά τις ρυθμίσεις του νόμου, στις 31.8.2014, με διαπιστωτικές πράξεις των οικείων οργάνων των ιδρυμάτων.
Επειδή ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οι οργανισμοί των ιδρυμάτων, όπως ο νόμος προβλέπει, όπου εκεί θα ρυθμίζονται τα θέματα αυτά, θα κατατεθεί στις 26/8/2014 τροπολογία στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία όσοι εκ των «λιμναζόντων φοιτητών» επέδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των σπουδών τους συμμετέχοντας στην εξεταστική διαδικασία τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη (2012-13,2013-14), δύνανται να συμμετάσχουν στις δύο επόμενες και πλήρεις εξεταστικές περιόδους του Σεπτεμβρίου και του Φεβρουαρίου. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται όσοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις τους στα μαθήματα, αλλά οφείλουν διπλωματικές ή πτυχιακές εργασίες, ή πρακτική άσκηση στα ΤΕΙ.

Οι αριθμοί των «λιμναζόντων φοιτητών» είναι κατά προσέγγιση 120.000 στα Πανεπιστήμια και 50.000 στα ΤΕΙ (διότι π.χ το ΤΕΙ Αθηνών διέγραψε ήδη 17.000 από το 2007 έως σήμερα επειδή δεν ενεγράφησαν). Από αυτούς υπολογίζεται ότι στα Πανεπιστήμια το 90-92% των λιμναζόντων θα διαγραφεί και αντιστοίχως άνω του 60% στα ΤΕΙ. Οι οριστικοί αριθμοί θα δοθούν από τα Ιδρύματα στο Υπουργείο και θα δημοσιοποιηθούν αύριο, Παρασκευή».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου