Η πορεία του θερμού διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου, η κίνηση του Σεπτεμβρίου που πέρυσι έπιασε ιστορικά υψηλά νούμερα με ανάλογες υψηλές προσδοκίες και για φέτος, αλλά και οι επιδόσεις της αμερικανικής αγοράς, στην οποία οφείλεται μεγάλο μέρος της ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού από το 2019 και μετά, είναι οι τρεις από τις βασικές παραμέτρους που θα καθορίσουν τις τουριστικές επιδόσεις του 2025.
Στην καρδιά του ελληνικού καλοκαιριού, μία πρώτη εκτίμηση για την πορεία του κλάδου φέτος κάνει λόγο για αύξηση κατά 3%-5% στις αφίξεις, ενώ οι εισπράξεις, με βάση τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, θα κινηθούν πέριξ των περσινών επιδόσεων-ρεκόρ, με διαφοροποίηση ανάλογα με το πώς θα κλείσει τελικά το καλοκαίρι. Πέρυσι, πλην της κρουαζιέρας, η ταξιδιωτική κίνηση ανά την Ελλάδα άγγιξε τα 36 εκατομμύρια, νούμερο που ενδέχεται να ανέβει στα 37-37,5 εκατομμύρια φέτος, ενώ οι τουριστικές εισπράξεις ανήλθαν στα 20,6 δισ. ευρώ και μένει να φανεί αν θα έχουν περαιτέρω άνοδο, καθιστώντας τη φετινή χρονιά ως το νέο έτος αναφοράς του ελληνικού τουρισμού. Σημειωτέον ότι συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας πέρυσι η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση άγγιξε τα 40,7 εκατομμύρια ταξιδιώτες, ενώ οι εισπράξεις ήταν στα 21,6 δισ. ευρώ.
Οι προορισμοί
Τώρα, με τον Ιούλιο να οδεύει προς το τέλος, κοινή διαπίστωση των τουριστικών φορέων ανά την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι το 2025 κινείται με πολλαπλές ταχύτητες, ενώ και οι ταξιδιώτες που έρχονται στη χώρα, ειδικά οι Ευρωπαίοι, φαίνεται ότι ξοδεύουν λιγότερα στο λιανικό εμπόριο και την εστίαση και μένουν λιγότερες μέρες.
Ως προς τη γενικότερη εικόνα στους προορισμούς, τα δύο αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ξεχωρίζουν φέτος, καταγράφοντας μέχρι τώρα αύξηση των ξένων επισκεπτών 9% και επηρεάζοντας παράλληλα τη μέση διάρκεια παραμονής, δεδομένου ότι η πλειονότητα των επισκεπτών πραγματοποιεί σύντομες αποδράσεις city break ή χρησιμοποιεί την Αθήνα ειδικά ως ενδιάμεσο σταθμό για τα νησιά.
Ως προς τους μεγάλους νησιωτικούς προορισμούς, Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα, Κως κ.ά., έχουν επίσης θετικό πρόσημο -μικρότερο ή μεγαλύτερο- στις αφίξεις, ωστόσο με λιγότερη δαπάνη όπως διαπιστώνουν οι επαγγελματίες, δεδομένων και των πιέσεων που δέχονται φέτος οι τσέπες των Ευρωπαίων.
Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Πηγή: newmoney.gr