Τοπικές Ειδήσεις

Τελεσιδίκησαν ακόμη δύο αστικές δίκες για τις υπεξαιρέσεις τραπεζικού διευθυντή

Με δύο αποφάσεις, που εξέδωσε χθες το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, κρίθηκαν οι εφέσεις που ασκήθηκαν σε δύο υποθέσεις υπεξαίρεσης καταθέσεων ως και “επενδύσεων” από πρώην τραπεζικό διευθυντή κεντρικού υποκαταστήματος της τράπεζας Πειραιώς στη Ρόδο, κατά ισάριθμων αποφάσεων, που εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου.

Η πρώτη απόφαση αφορά αγωγή που υποβλήθηκε από μια 82χρονη άκληρη χήρα, γνωστού εμπόρου του νησιού. Τον Μάιο του 2012 ο σύζυγος της 82χρονης, είχε συνδεθεί φιλικά με τον τραπεζικό. Η 82χρονη επισημαίνει ότι ο τραπεζικός, όταν ο σύζυγός της, λόγω της κρίσης του ζήτησε τον Ιούνιο του 2010 να αναλάβει τις καταθέσεις τους, ύψους 480.000 ευρώ (είχε αντίστοιχου ποσού προθεσμιακές καταθέσεις), τον έπεισε να μην το πράξει.
Εκμεταλλευόμενος την ανωτέρω θέση του, φέρεται να προέβαινε, εν αγνοία της, από τους δύο λογαριασμούς της (ταμιευτηρίου) σε τμηματικές εκταμιεύσεις διαφόρων χρηματικών ποσών, που ανέρχονταν συνολικά σε 190.000 ευρώ, υπογράφοντας τα εκάστοτε εκδιδόμενα με την ανάληψη παραστατικά έγγραφα, πλαστογραφώντας την υπογραφή της και του ήδη αποβιώσαντος συζύγου της, όσο ζούσε.
Για την συγκάλυψη των αξιόποινων πράξεών του φέρεται να κρατούσε το πραγματικό βιβλιάριό της, όπου απεικονίζετο η πραγματική κίνηση του λογαριασμού, ενώ στην ίδια παρέδιδε πλαστό βιβλιάριο, όπου εμφανιζόταν η εικονική κίνηση του λογαριασμού.
Το πρωτόδικο δικαστήριο υποχρέωσε την τράπεζα να της καταβάλει το ποσό των 200.200 ευρώ και τον πρώην υπάλληλό της το ποσό των 10.000 ευρώ με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής μέχρι την ολοσχερή εξόφληση.
Το Εφετείο Δωδεκανήσου έκρινε ότι τόσο το αίτημα της αγωγής για την αναγνώριση της εγκυρότητας των τεσσάρων προθεσμιακών καταθέσεων, όσο και το, άμεσα συναρτόμενο με το παραπάνω, αίτημα να υποχρεωθεί η τράπεζα να καταβάλει στην ενάγουσα το ποσό που αντιστοιχεί στις εν λόγω προθεσμιακές καταθέσεις, είναι ουσιαστικά αβάσιμα και απορριπτέα.
Σε ό,τι αφορά τις λοιπές υπεξαιρέσεις το δικαστήριο δέχτηκε ότι η τράπεζα είναι υπαίτια μόνο για εκείνες που τελέστηκαν μετά την απορρόφηση της Marfin και όχι σε προγενέστερο χρόνο.
Καταδικάζει την τράπεζα στην καταβολή αποζημίωσης ύψους 45.550 ευρώ για βλάβες που υπέστη.
Η δεύτερη υπόθεση που εξέτασε το Εφετείο αφορά αγωγή που υποβλήθηκε από μια 85χρονη άκληρη, συνταξιούχο τραπεζικό υπάλληλο.
Με την πρωτόδικη απόφαση αναγνωρίζεται η ευθύνη της τράπεζας από τις αδικοπραξίες του προστηθέντος υπαλλήλου της και διατάσσεται να καταβάλει στην ενάγουσα το ποσό των 210.000 ευρώ για την θετική και ηθική βλάβη που της προξενήθηκε.
Ο πρώην τραπεζικός διευθυντής διατάσσεται να καταβάλει στην ενάγουσα το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ για την ηθική της βλάβη.
Η 85χρονη, υποστήριξε ότι ο εναγόμενος τραπεζικός διευθυντής προέβαινε, εν αγνοία της, από τον λογαριασμό ταμιευτηρίου της, σε τμηματικές εκταμιεύσεις διαφόρων χρηματικών ποσών (που ανέρχονται συνολικά σε 200.000 ευρώ), υπογράφοντας τα εκάστοτε εκδιδόμενα με την ανάληψη παραστατικά έγγραφα, πλαστογραφώντας την υπογραφή της.
Το Εφετείο έκρινε ότι το συνολικό ποσό που πρέπει να επιδικαστεί στην ενάγουσα ανέρχεται σε 105.000 ευρώ, και όχι αυτό των 210.000 ευρώ που επιδικάστηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, δεκτού γενομένου κατά ένα μέρος του συναφούς λόγου έφεσης της τράπεζας.
Τους ενάγοντες εκπροσώπησε ο δικηγόρος κ. Παντελής Αποστολάς και την τράπεζα οι δικηγόροι κ.κ. Γιάννης Καρατζαφέρης και Γιάννης Ρωμαίος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου