Τοπικές Ειδήσεις

Με ομοφωνία και θέματα ρουτίνας συνεδρίασε η Δημοτική Επιτροπή Ρόδου

• Κ. Χαλκιάς: «Ο Δήμος Ρόδου έχει πλέον ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα» •Αυτή τη στιγμή το ταμείο του Δήμου Ρόδου έχει 17,5 εκ. ευρώ σε ρευστότητα αλλά όχι σε “μαξιλάρι”

Με μία σειρά από θέματα ρουτίνας, τα οποία εγκρίθηκαν στην συντριπτική πλειοψηφία τους ομοφώνως, συνεδρίασε χτες το πρωί η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου.
Μετά τα προ ημερησίας διατάξεως θέματα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα για την «Υποβολή τελικής κατάστασης λογαριασμού διαχείρισης για το Οικονομικό Έτος 2024 – “Ταμειακός Απολογισμός” (με εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών)» όπου ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Κώστας Χαλκιάς, υπογράμμισε τα εξής:
«Ίσως είναι ο πιο κρίσιμος απολογισμός, για να μπορεί κανείς να κρίνει τη συνολική λειτουργία της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου. Το σύνολο των εισπράξεων του 2024, ανήλθαν σε 113.216.219, 63 ευρώ και για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, το σύνολο των πληρωμών ήταν μικρότερο από τις εισπράξεις. Δηλαδή, ο Δήμος Ρόδου το 2024 δημιούργησε ένα ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα με τις πληρωμές να ανέρχονται στα 110.588.188,13 ευρώ (με 2,8% πλεόνασμα).
Είχα δηλώσει ότι θα θέλαμε έστω και για ένα ευρώ να δημιουργήσουμε αυτό το πλεόνασμα. Συνεπώς, το 2023 είχαμε έσοδα στα 88.700.000 και πληρωμές στα 94.670.000 (συνολικά δημιουργία στη χρήση -18,8 εκ. ευρώ και γινόταν επί τέσσερα χρόνια με σημειωθείσα αρνητική διαφορά). Το ταμείο του Δήμου Ρόδου, από 55 εκ. ευρώ που είχε την 1.1.2020 να μειωθεί στα 11 εκ. ευρώ, την 1.1.2024 με απλήρωτες υποχρεώσεις, από 17 εκ. ευρώ να ανέλθουν στα 28,5 εκ.ευρώ. Αν αθροίσει κανείς αυτές τις δύο διαφορές, τότε καταλήγουμε σε ένα συνολικό νούμερο 55εκ. ευρώ -αυτή ήταν η διαφορά που υπήρξε στη λειτουργία από 2020-2024.
Το 2024, καταφέραμε για πρώτη φορά να αναστρέψουμε αυτή την πορεία, να δημιουργήσουμε ένα ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα και δεν θεωρώ ότι η λειτουργία του Δήμου Ρόδου το 2024 υπολειπόταν της λειτουργίας του, τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Μπορεί κανείς να την κρίνει όπως θέλει αλλά σίγουρα δεν θα την κρίνει ως διαφορετική. Κι αυτό φαίνεται από το αποτέλεσμα που φέραμε σήμερα με τον Δήμο Ρόδου να μπορεί να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του.
Μέσα από την ορθή οικονομική λειτουργία του Δήμου, στο τέλος προκύπτει κι εκείνο το ποσόν που θα θέλαμε να έχουμε για να μπορούμε να λειτουργούμε τα γραφεία πληροφοριών, να κάνουμε ασφαλτοστρώσεις και άλλα έργα και να είμαστε φερέγγυοι ως Δήμος».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοτικού συμβούλου κ. Δημήτρη Ζανεττούλλη “πόσο είναι σήμερα το ταμείο του Δήμου”, ο αντιδήμαρχος ξεκαθάρισε τα εξής:
«Αυτή τη στιγμή το ταμείο του Δήμου Ρόδου έχει 17,5 εκ. ευρώ, ενώ εξυπηρετούμε συνεχώς καθημερινά και αδιαλείπτως όλες τις υποχρεώσεις. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι έχουμε ένα “μαξιλάρι” 17,5 εκ. ευρώ αλλά έχουμε ρευστότητα με αυτό το ποσόν.
Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εξυπηρετούμε τις υποχρεώσεις μας, με ένα, ρυθμό υγιή. Δεν μπορούμε να πούμε ότι λειτουργούμε άψογα, αλλά είμαστε σε θέση να δηλώσουμε ότι αποκαταστάθηκε η φερεγγυότητα του Δήμου. Από εκεί κι έπειτα, το σημερινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε έχει να κάνει με τη φτωχή οικονομική πορεία του Δήμου Ρόδου τα επόμενα χρόνια, το οποίο μας δεσμεύει στον πρ/μό που μπορούμε να συντάξουμε. Συνεπώς, θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε ταμειακώς πολλές υποχρεώσεις μέσα στο 2025 (αφού υπάρχει ρευστότητα), αλλά δεν μπορούμε να την εγγράψουμε στον πρ/μό. Αυτό θα γίνει μόνον το 2026…», -εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη σημερινή κατάσταση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου