Τοπικές Ειδήσεις

Κανένας γιατρός του νοσοκομείου δεν χειρουργεί σε ιδιωτική κλινική

Κανένας από τους γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου (τουλάχιστον μέχρι τώρα) δεν ανταποκρίθηκε στην «εντολή» πραγματοποίησης χειρουργείων στην ιδιωτική κλινική. Αθόρυβα και χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, φαίνεται ότι αποσύρεται η λύση αυτή που προσπάθησε να προωθήσει η 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου.
Όπως έχει γράψει η «δ» με επείγον έγγραφο της 2ης ΥΠΕ οι χειρουργοί του νοσοκομείου κλήθηκαν να χειρουργούν τα «έκτακτα» περιστατικά στην ιδιωτική κλινική, να προσφέρουν εν ολίγοις υπηρεσίες γιατροί του ΕΣΥ σε ιδιωτική κλινική. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τους γιατρούς-και όχι μόνο- να εκφράζουν ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους.
Στη συνέχεια, ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ κ. Χρήστος Ροϊλος, έσπευσε να διευκρινίσει ότι αποκλειστικά και μόνο τα τακτικά περιστατικά από τη λίστα αναμονής θα χειρουργούνται στην ιδιωτική κλινική, και μέχρι 30 Ιουνίου.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, προκειμένου να μειωθεί η λίστα στην οποία υπάρχουν έως και 1000 ασθενείς σε αναμονή, η 2η ΥΠΕ εκμεταλλευόμενη τις διατάξεις του νόμου και ακολουθώντας το παράδειγμα της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, προέβη στη σύναψη συμφωνίας με την ιδιωτική κλινική ώστε να πραγματοποιούνται χειρουργικές επεμβάσεις εκεί από γιατρούς του νοσοκομείου χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση του ασφαλισμένου. Τα έξοδα της επέμβασης και της νοσηλείας θα καλύπτονται εξ’ ολοκλήρου από τον ΕΟΠΥ, όπως θα γινόταν και στην περίπτωση που τα χειρουργεία θα πραγματοποιούνταν στο ΓΝΡ.

Ο κ. Ροϊλός, σημείωσε ότι κρίθηκε σκόπιμο να αξιοποιηθεί η δυνατότητα που παρέχει νόμος όπως έπραξε και η 5η Υγειονομική Περιφέρεια εφαρμόζοντας με επιτυχία το μοντέλο αυτό στο Νοσοκομείο της Λάρισας. Η «επιτυχία» της λύσης αυτής, στη Ρόδο, σύμφωνα με τον Διοικητή της 2ης ΥΠΕ, θα κρινόταν από τη συμμετοχή και ανταπόκριση των γιατρών. Τελικά, όπως όλα δείχνουν, κανένας από τους γιατρούς του ΓΝΡ δεν συμφωνεί με το προτεινόμενο και «αμφισβητούμενο» μοντέλο.
Την ίδια στιγμή, τα χειρουργεία στο Νοσοκομείο Ρόδου πραγματοποιούνται κανονικά ενώ οι ρυθμοί έχουν αυξηθεί με τη βοήθεια απόσπασης αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία της Δωδεκανήσου. Καθημερινά, πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 15 τακτικά χειρουργεία μέχρι το μεσημέρι, χωρίς να αποκλείεται να αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός.
Από το Νοσοκομείο της Κω μετακινήθηκε στη Ρόδο ένας αναισθησιολόγος για μία εβδομάδα, ενώ τον Ιούνιο το αναισθησιολογικό τμήμα του ΓΝΡ θα ενισχυθεί με ένα ιατρό που θα μετακινηθεί από την Κάλυμνο για 12 ημέρες. Ασφαλώς και το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης του αναισθησιολογικού τμήματος του ΓΝΡ δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με εμβαλωματικές λύσεις. Παρόλα αυτά τέτοιες λύσεις ανάγκης δίνουν τη δυνατότητα να αυξηθεί ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων και να εξυπηρετηθούν περισσότεροι ασθενείς.
«Είμαστε πάντα ετοιμοπόλεμοι, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η …στελέχωση μας είναι κάτω του μισού», δήλωσε στη «δ» η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών και επικεφαλής του αναισθησιολογικού τμήματος, κα Πολύμνια Γαλανού.
Και ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου υπάρχουν πλείστα όσα ζητήματα που περιμένουν λύσεις, αναμένεται ακόμη η απόφαση για την αντικατάσταση του διοικητή κ. Γρηγόρη Ρουμάνη, ο οποίος εδώ και αρκετό καιρό υπέβαλε την παραίτησή του από τα καθήκοντά του. Πληροφορίες θέλουν να έχει «κλειδώσει» το όνομα του Ροδίτη μαιευτήρα-γυναικολόγου Γιάννη Βασιλάκη, χωρίς όμως αυτό να θεωρείται απολύτως βέβαιο σύμφωνα με συγκεκριμένες πλευρές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου