Τοπικές Ειδήσεις

«Οι αυτοσχεδιασμοί της κυβέρνησης οδηγούν σε αδιέξοδο τα παιδιά με αναπηρία και τις οικογένειές τους»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας, αναδεικνύοντας το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί οι οικογένειες των παιδιών που πάσχουν από νοητικά ή κινητικά προβλήματα, δυσκολίες ή αναπηρίες.

Όπως αναφέρει ο κ. Κόνσολας η κυβέρνηση, μέσα στο 2018, προχώρησε σε αλλαγές στο πλαίσιο εφαρμογής του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών (ΕΚΠΥ) οι οποίες προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στις οικογένειες των παιδιών που πάσχουν από νοητικά ή κινητικά προβλήματα, δυσκολίες ή αναπηρίες και χρήζουν ειδικών θεραπειών.

Πριν από ένα περίπου μήνα και πλέον, η κυβέρνηση προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, αλλάζοντας τη διαδικασία και υποχρεώνοντας τους εργοθεραπευτές που παρέχουν θεραπείες ειδικής αγωγής, να προμηθευτούν κλειδάριθμο και να ενταχθούν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η αντίδραση των εργοθεραπευτών, οι οποίοι αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία, έχει και πάλι ως θύματα τα παιδιά αυτά και τις οικογένειές τους, αφού δεν μπορεί να γίνει ηλεκτρονική συνταγογράφηση και αποζημίωση των ειδικών θεραπειών.

Ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει ότι όλα αυτά συνδέονται με τη μείωση των κονδυλίων για την ειδική αγωγή, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, και καλεί τον Υπουργό Υγείας να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Βουλευτή Δωδεκανήσου

Προς

Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Η απίστευτη ταλαιπωρία των παιδιών που πάσχουν από νοητικά ή κινητικά προβλήματα, δυσκολίες ή αναπηρίες και των οικογενειών τους, για τη συνταγογράφηση και την αποζημίωση των ειδικών θεραπειών»

Κύριε Υπουργέ,

Η κυβέρνηση, μέσα στο 2018, προχώρησε σε αλλαγές στο πλαίσιο εφαρμογής του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών (ΕΚΠΥ) οι οποίες προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στις οικογένειες των παιδιών που πάσχουν από νοητικά ή κινητικά προβλήματα, δυσκολίες ή αναπηρίες και χρήζουν ειδικών θεραπειών.

Πριν από ένα περίπου μήνα και πλέον, η κυβέρνηση προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, αλλάζοντας τη διαδικασία και υποχρεώνοντας τους εργοθεραπευτές που παρέχουν θεραπείες ειδικής αγωγής, να προμηθευτούν κλειδάριθμο και να ενταχθούν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Όλα τα παραπάνω γίνονται χωρίς διάλογο και συνεννόηση, με αποτέλεσμα να υπάρξει αντίδραση των εργοθεραπευτών οι οποίοι αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Το αποτέλεσμα είναι να την πληρώνουν τα παιδιά που χρειάζονται ειδικές θεραπείες αλλά και οι γονείς τους, αφού δεν μπορεί να γίνει ηλεκτρονική συνταγογράφηση και αποζημίωση των ειδικών θεραπειών.

Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο, ωθούνται οικογένειες να πληρώνουν οι ίδιες τις ειδικές θεραπείες των παιδιών τους, ενώ όσες οικογένειες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα βρίσκονται σε απόγνωση.

Όλα τα παραπάνω, έρχονται ως συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης να μειώσει τα κονδύλια της ειδικής αγωγής.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν γνωρίζει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση επίλυση του προκειμένου να απλουστευθεί η διαδικασία συνταγογράφησης και αποζημίωσης των ειδικών θεραπειών για που πάσχουν από νοητικά ή κινητικά προβλήματα, δυσκολίες ή αναπηρίες.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου