Τοπικές Ειδήσεις

Eυρεία σύσκεψη φορέων για το μείζον ζήτημα του Kτηματολογίου

Τηλεδιάσκεψη για το ζήτημα του Kτημα­τολογίου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα με πρωτοβουλία του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κατόπιν σχετικής επιστολής του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και όλους τους τοπικούς φορείς.
Στη διαδικτυακή σύσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο πρόεδρος του ΔΣΡ κ. Βασίλης Περίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Μανώλης Μαρκόπουλος, ο πρόεδρος του Eμπορικού και Bιομηχανικού Eπιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γ. Πάππου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, κ. Αντώνης Γιαννικουρής, ο πρόεδρος του Eμπορικού Συλλόγου Pόδου κ. Nίκος Mπόνης, εκπρόσωποι συμβολαιογράφων, τραπεζών και τοπογράφοι κ.ά.
Συζητήθηκαν όλες οι πιθανές λύσεις για την ταχύτερη αποκατάσταση του κτηρίου του Kτηματολογίου που εδώ και πέντε μήνες παραμένει κλειστό και το ΤΕΕ επεξεργάζεται την πρόταση που πρόκειται να σταλεί σε όλους τους φορείς στο επόμενο διάστημα, έτσι ώστε να επισπευσθεί η επαναλειτουργία του.
Σχετικά με τη σύσκεψη ο κ. Περίδης δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου χθες τα εξής: «Το Kτηματολόγιο βρίσκεται σε κρίσιμη -αν όχι αδιέξοδη- καμπή και κανείς δεν ξέρει το χρόνο που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκατάστασης του κτηρίου και επαναλειτουργίας της υπηρεσίας. Eίναι ήδη πέντε μήνες κλειστό και πρέπει να εκκενωθεί, ενώ το κτήριο του Παλιού Νοσοκομείου όπου πρόκειται να μεταστεγασθεί προσωρινά δεν είναι ούτε αυτό έτοιμο. Παράλληλα, δεν έχει έρθει καν ακόμη από το υπουργείο η εντολή για την πράξη παραχώρησης στην οποία έχει προβεί ο Δήμος Ρόδου… Όμως η κατάσταση του κτηρίου δεν είναι αυτή που είχε ορίσει η επιτροπή του άρθρου 9 για να μπορέσει να παραληφθεί αυτό το κτήριο και να λειτουργήσει… Κοντολογίς, δεν έχει παραδοθεί ουσιαστικά πλην τυπικά και το κτήριο δεν είναι έτοιμο να δεχθεί το Kτηματολόγιο. Παράλληλα, το ίδιο το Kτηματολόγιο δε είναι έτοιμο να μετακινηθεί, πρέπει να γίνει απογραφή. Μιλάμε για έναν τεράστιο όγκο περίπου 200.000 φάκελων και 4.000 τόμων η μεταφορά των οποίων εγκυμονεί κινδύνους και απαιτεί χρόνο».
Όλοι οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν το γεγονός ότι τόσο ο Δήμος όσο και η Περιφέρεια απέδειξαν γρήγορα και άμεσα αντανακλαστικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο Δήμος προχώρησε στην παραχώρηση του κτηρίου στο παλιό νοσοκομείο, ενώ η περιφερειακή αρχή, προέβη άμεσα στην υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο για την επισκευή του κτηρίου του Κτηματολογίου Ρόδου. Παρόλα αυτά, μία σειρά από πρακτικά άλλα εμπόδια, όπως είπε ο κ. Περίδης, προκαλούν καθυστερήσεις στη μεταφορά του αρχειακού υλικού και συνεπώς στην έναρξη των εργασιών. Η πιο απλή λύση σύμφωνα με τον κ. Περίδη, είναι να μην γίνει η προσωρινή μετεγκατάσταση του Kτηματολογίου στο παλιό νοσοκομείο καθώς έτσι θα αποφευχθούν τα πρακτικά προβλήματα και πιθανότατα θα μειωθεί ο χρόνος επαναλειτουργίας του. Οι εργασίες, όπως είπε μπορεί να γίνονται τμηματικά με μετακίνηση του αρχειακού υλικού σε άλλους χώρους του Kτηματολογίου. Αναλυτικότερα ο κ. Περίδης δήλωσε τα εξής:
«Η σύμβαση από την Περιφέρεια με τον ανάδοχο έχει υπογραφεί και η χρηματοδότηση έχει εγκριθεί από το Υπουργείο και το ΤΑΧΔΙΚ. Παρόλα αυτά το Υπουργείο δεν έστειλε έγγραφο για παραχώρηση κτηρίου… Παράλληλα πρέπει να αποφασισθεί πώς θα γίνει η απογραφή, αφού λάβει κάποια μέτρα ασφαλείας ο ανάδοχος και μπορέσουν να εισέλθουν οι εργαζόμενοι… Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα πρακτικά προβλήματα που δεν μπορούν να μας εξασφαλίσουν ένα χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης, μεταφοράς και ολοκλήρωσης του έργου… Γι’ αυτό και προτείναμε να γίνει η αποκατάσταση δωμάτιο-δωμάτιο, με παράλληλη μετακίνηση του αρχειακού υλικού στο ισόγειο ή στο υπόγειο κλπ και να αποφύγουμε τις μετακινήσεις».

Οι επιπτώσεις
Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις από τη μη λειτουργία του Kτηματολογίου. Οι εκπρόσωποι των Tραπεζών εξέφρασαν παράπονα καθώς δεν είναι δυνατό να χορηγηθούν δάνεια, επιδοτήσεις δεν μπορούν να εκταμιευθούν, τοπογραφικά σχεδιαγράμματα δεν μπορούν να εκδοθούν κ.ο.κ.
«Δεν μπορεί μία υπηρεσία όπως το Kτηματολόγιο να παραμένει κλειστή που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της Ρόδου. Εκπρόσωποι τραπεζών εξέφραζαν παράπονα ότι δεν μπορούν να χορηγήσουν δάνεια… δεν μπορούν να εκδοθούν επιδοτήσεις και να εκταμιευθούν, δεν μπορούν να πάρουν δάνεια οι ξενοδόχοι, δεν μπορούν να γίνουν δικαστήρια, οι τοπογράφοι δεν μπορούν να βγάλουν σχεδιαγράμματα, οι μηχανικοί δεν μπορούν να βγάλουν άδειες, ενστάσεις για δασικούς χάρτες δεν μπορούν να υποβληθούν… Εμείς θεωρούμε το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό, τεχνικό… Χρειάζεται να δοθεί βοήθεια στο τεχνικό σκέλος της μεταφοράς. Λύσεις επιδιώκουμε. δεν επιρρίπτουμε ευθύνες σε κανένα. Το κτήριο έχει να συντηρηθεί εδώ και δεκαετίες. Κανείς δεν φέρει ευθύνες, είναι η φθορά χρόνου και η κακή συντήρηση διαχρονικά», είπε ο κ. Περίδης.

Αναμένεται
η πρόταση του ΤΕΕ
Η λύση της μετεγκατάστασης πάντως δεν απορρίπτεται οριστικά σύμφωνα με τον κ. Περίδη. Το ΤΕΕ θα προτείνει όλες τις πιθανές λύσεις για να επιλεχθεί η πλέον συμφέρουσα. «Το ΤΕΕ θα αναλάβει μελέτη και θα εξετάσει εναλλακτικές λύσεις και τρόπους. Αναμένουμε τις προτάσεις τους ώστε να γνωστοποιηθούν και στην ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στην Περιφέρεια, στο Δήμο κλπ. Πιστεύουμε ότι θα είναι ρεαλιστικές οι προτάσεις, καθώς τεχνικές δυνατότητες είναι τεράστιες… Αυτό θα το κρίνουν οι μηχανικοί που θα ετοιμάσουν τη μελέτη και τις προτάσεις.
Στόχος είναι να οδηγηθούμε στην πλέον συμφέρουσα στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Η επισκευή κτηρίου χωρίς μεταφορά έχει προταθεί ως λύση. Μπορεί ενδεχόμενα να εξετασθεί και να προχωρήσει με άλλο τρόπο πλην της μετεγκατάστασης. Οι φορείς τάχθηκαν υπέρ. Εάν προχωρήσει σε άλλη λύση μπορεί να είναι πολύ πιο σύντομη. Αποφεύγονται ενδεχόμενα οι μεταφορές και τα πάντα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣΡ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου