Ειδήσεις

Ανάκαμψη με μέτρα ενίσχυσης ανθεκτικότητας για τον τουρισμό, τις μετακινήσεις, τα κτίρια, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Σεμινάριο από την ΗΑΕΕ και το ΜΒΑ του ΑΠΘ.

Μέτρα ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του τουρισμού, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της εστίασης και του κλάδου του αυτοκινήτου ,προκρίνονται ως απαραίτητα για την υπέρβαση της κρίση που προκαλεί η πανδημία. Το θέμα των επιπτώσεων του COVID-19 στην οικονομία της ΕΕ και της Ελλάδος συζητήθηκε αναλυτικά στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας(ΗΑΕΕ) και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΜΒΑ του ΑΠΘ, με πρωτοβουλία της καθηγήτριας και προέδρου του τμήματος Οικονομικών Κυριακή Κοσμίδου.

«Η κρίση που προκάλεσε η πανδημία είχε απότομο αντίκτυπο στην οικονομία της ΕΕ των 27 και προκάλεσε πρωτοφανή μέτρα και πολιτικές αντιμετώπισης σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο. Σε σύγκριση με την παγκόσμια οικονομία, η ζώνη του ευρώ υπέστη μεγαλύτερο πλήγμα το 2020 και θα σημειώσει βραδύτερη ανάκαμψη το 2021» τόνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, επικαλούμενη πρόσφατη μελέτη της ΕΕ για λογαριασμό της επιτροπής ITRE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

« Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει στα επίπεδα πριν από την κρίση έως τα μέσα του 2022 τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ», πρόσθεσε η ευρωβουλευτής σημειώνοντας ότι μια άλλη ανησυχία για την οικονομία της ΕΕ είναι η αύξηση της ανεργίας , η οποία ωστόσο δεν φθάνει στα ύψη ρεκόρ της οικονομικής κρίσης του 2008 λόγω των μέτρων προστασίας της εργασίας που έλαβε η ΕΕ , όπως το πρόγραμμα SURE που χρησιμοποιείται με αποτελεσματικότητα στην Ελλάδα. Ο αντίκτυπος της πανδημίας είχε σοβαρές συνέπειες σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, όπως της αυτοκινητοβιομηχανίας και της κλωστοϋφαντουργίας που σιγά-σιγά φαίνεται να ανακάμπτουν. Κλάδοι που επηρεάζονται άμεσα από τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως οι πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες και οι αερομεταφορές, όπως και ο τουρισμός, έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα από την κρίση και είναι πολύ πιθανό ότι θα υποφέρουν για μεγαλύτερη περίοδο από το σοκ της πανδημίας γι αυτό και επείγει ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μέτρων για την αύξηση της ανθεκτικότητας των συγκεκριμένων κλάδων», πρόσθεσε.

Η κ. Σπυράκη εξέφρασε τη βεβαιότητα της, ότι το πακέτο ανάκαμψης της ΕΕ παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας της ΕΕ καθιστώντας την πιο πράσινη, ψηφιακή και ανθεκτική. «Τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας πρέπει να υπερβαίνουν την ανάκαμψη σε επίπεδα πριν από την κρίση και πρέπει να στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας της ΕΕ μέσω επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Απαιτείται τεράστια προσπάθεια και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων προκειμένου να απορροφηθούν όσο το δυνατό περισσότερα χρήματα, αλλά βασικός αντίπαλος είναι ο χρόνος», σημείωσε.

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας, Κώστας Ανδριοσόπουλος, η επικεφαλής της διεύθυνσης ειδικών πιστοποιήσεων της Εθνικής

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου