ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επανέρχεται το θέμα της μετεγκατάστασης των τσιγγάνων

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Καρακόνερο τσιγγάνοι

Στη Βουλή θα έρθει προς συ­ζή­τη­ση στο προ­σε­χές χρο­νι­κό διά­στη­μα το στε­γα­στι­κό πρό­βλη­μα των τσιγ­γά­νων με αφορ­μή την ερώ­τη­ση που κα­τέ­θε­σε ο βου­λευ­τής του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ κ. Πέ­τρος Τα­τσό­που­λος.

Με αφορ­μή την κα­τά­θε­ση της ερώ­τη­σης αυτής το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών μέσω της Απο­κε­ντρω­μέ­νης Διοί­κη­σης Αι­γαί­ου ζητά συ­γκε­κρι­μέ­νες απα­ντή­σεις από το Δήμο Ρόδου προ­κει­μέ­νου να συ­γκε­ντρω­θούν τα απα­ραί­τη­τα στοι­χεία.

Με αφορ­μή την επι­στο­λή που εστά­λη από το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών η Γραμ­μα­τέ­ας της Απο­κε­ντρω­μέ­νης Διοί­κη­σης Αι­γαί­ου κ. Χρι­στιά­να Κα­λο­γή­ρου ζή­τη­σε από το Δήμο Ρόδου απα­ντή­σεις για την με­τε­γκα­τά­στα­ση των τσιγ­γά­νων από την πε­ριο­χή Κο­ρα­κό­νε­ρο.

Η δη­μο­τι­κή αρχή υπο­στη­ρί­ζει πως επι­χεί­ρη­σε να προ­βεί στη με­τα­φο­ρά των τσιγ­γά­νων από τον κα­ταυ­λι­σμό του Κο­ρα­κό­νε­ρου σε άλλες πε­ριο­χές του νη­σιού, αλλά χωρίς απο­τέ­λε­σμα.

Συ­γκε­κρι­μέ­να προ­σπά­θειες πά­γω­σαν εξαι­τί­ας των σφο­δρών αντι­δρά­σε­ων που προ­κλή­θη­καν από τους κα­τοί­κους των δη­μο­τι­κών ενο­τή­των που είχαν προ­τα­θεί για τη φι­λο­ξε­νία των Ρομ, από την επι­τρο­πή που είχε συ­στα­θεί.

Η δη­μο­τι­κή αρχή ακόμη υπο­στη­ρί­ζει πως η όποια από­φα­σή της έχει γνω­μο­δο­τι­κό και μόνο χα­ρα­κτή­ρα. Υπο­στη­ρί­ζε­ται δη­λα­δή πως τον πρώτο λόγο θα πρέ­πει να έχει στο θέμα αυτό η Απο­κε­ντρω­μέ­νη Διοί­κη­ση Αι­γαί­ου.

Σε ερώ­τη­ση αν θα προ­χω­ρή­σουν οι δια­δι­κα­σί­ες για τη με­τε­γκα­τά­στα­ση των τσιγ­γά­νων η Γραμ­μα­τέ­ας της Απο­κε­ντρω­μέ­νης Διοί­κη­σης Αι­γαί­ου κ.Χρι­στιά­να Κα­λο­γή­ρου δή­λω­σε ότι τελεί σε ανα­μο­νή της ει­σή­γη­σης του Δήμου Ρόδου.

“Αυτό είναι θέμα της το­πι­κής αυ­το­διοί­κη­σης. Χωρίς την ει­σή­γη­ση του Δήμου Ρόδου εμείς δεν έχου­με καμία αρ­μο­διό­τη­τα για το θέμα αυτό. Δεν μπο­ρεί να προ­χω­ρή­σει η Απο­κε­ντρω­μέ­νη Διοί­κη­ση Αι­γαί­ου σε κά­ποια ενέρ­γεια τη στιγ­μή που δεν έχει αρ­μο­διό­τη­τα. Xωρίς την άποψη του Δήμου Ρόδου δεν μπο­ρού­με να κά­νου­με τί­πο­τε”, δή­λω­σε η κ. Χρι­στιά­να Κα­λο­γή­ρου.

Για τη μη αρ­μο­διό­τη­τα της Απο­κε­ντρω­μέ­νης Διοί­κη­σης Αι­γαί­ου στην εξεύ­ρε­ση χώρων για την φι­λο­ξε­νία των τσιγ­γά­νων η κ. Χρι­στιά­να Κα­λο­γή­ρου επι­κα­λέ­στη­κε το άρθρο 2 της ΚΥΑ με αριθ­μό 23641/2003 που δη­μο­σιεύ­θη­κε στο ΦEK με αριθ­μό 243Β.

«Εκ­δό­θη­κε και διευ­κρι­νι­στι­κή εγκύ­κλιος με αριθ­μό 24365 /25-8-2011 για το θέμα αυτό. Η επι­τρο­πή Κοι­νω­νι­κών Υπο­θέ­σε­ων της Απο­κε­ντρω­μέ­νης Διοί­κη­σης Αι­γαί­ου δεν είναι αρ­μό­δια για την εξεύ­ρε­ση χώρου με­τε­γκα­τά­στα­σης των ΡΟΜΑ. Για να απο­φαν­θού­με επί του θέ­μα­τος θα πρέ­πει να έχου­με στη διά­θε­σή μας πρό­τα­ση του Δήμου Ρόδου”, δή­λω­σε η κ. Χρι­στιά­να Κα­λο­γή­ρου.

«H επι­τρο­πή Κοι­νω­νι­κών Υπο­θέ­σε­ων της Απο­κε­ντρω­μέ­νης Διοί­κη­σης Αι­γαί­ου συ­νε­δρί­α­σε και απο­φάν­θη­κε ότι σύμ­φω­να με την ισχύ­ου­σα νο­μο­θε­σία θα πρέ­πει ο αρ­μό­διος φο­ρέ­ας δη­λα­δή ο Δήμος Ρόδου να προσ­διο­ρί­σει τον κα­τάλ­λη­λο χώρο για την εγκα­τά­στα­ση των τσιγ­γά­νων”, τό­νι­σε η κ. Κα­λο­γή­ρου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.