Ειδήσεις

Θεραπευτικά προγράμματα για τουρίστες με βάση αναλύσεις DNA

Βιολογικό υλικό, τρίχες και σάλιο τουριστών που πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα έφτασε πριν από λίγες ημέρες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Δεν πρόκειται για την εφαρμογή σειράς πολύ αυστηρών αντιτρομοκρατικών μέτρων, αλλά για το πρώτο τμήμα ενός επιστημονικού προγράμματος τουρισμού Υγείας που ξεκινά να εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα Elounda S.A. Hotels and Resorts από τον επόμενο μήνα. Στο πλαίσιο των IMMOT (Ιnteligent Mediterannean Metabolic Omoiostasis Therapies/Εξυπνες Μεσογειακές Μεταβολικές Ομοιοστατικές Θεραπείες), όπως ονομάζονται αυτά τα προγράμματα, οι συμμετέχοντες εξασφαλίζουν ένα πλήρες προφίλ που περιλαμβάνει τη γονιδιακή τους προδιάθεση σε συνδυασμό με τα προβλήματα υγείας που ήδη έχουν. Στη συνέχεια, τους προτείνεται η ενδεδειγμένη για την περίπτωσή τους διαδικασία αποκατάστασης του μεταβολισμού και της φυσικής τους κατάστασης. Οι θεραπείες που εφαρμόζονται βασίζονται στην ολιστική ιπποκρατική θεωρία περί ρύθμισης των μεταβολικών οδών του οργανισμού με φυσικά μέσα – τη διατροφή, την άσκηση, τη χαλάρωση και την αποκατάσταση.

Το πρόγραμμα, που υλοποιείται από την εταιρεία Μεσογειακή Ευκρασία (eukrasia.com) σε συνεργασία με τα τμήματα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ερευνητική ομάδα καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα) και Τοξικολογίας και Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης (ερευνητική ομάδα Αριστείδη Τσατσάκη), βραβεύτηκε και έλαβε την πρώτη θέση ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες του κόσμου στην κατηγορία Μost progressive detox από το Conde Nast Traveller.

Aς πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οπως εξηγεί ο καθηγητής Δ. Κουρέτας, από το 2010 το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είχε υπογράψει σύμβαση με συγκεκριμένο κέντρο υγείας και έχει αναλάβει να αναλύει βιοχημικές παραμέτρους ασθενών προκειμένου να φτιάξει το μεταβολικό τους προφίλ εξετάζοντας βιολογικό υλικό (μαλλιά, σάλιο και αίμα). «Κάθε χρόνο αναλύαμε αυτές τις παραμέτρους σε 400-500 άτομα, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα χρόνια να έχουμε μια σημαντική βάση δεδομένων, την οποία αξιοποιήσαμε για την εξαγωγή επιστημονικών συμπερασμάτων, τα οποία δημοσιεύσαμε».

Γνωρίζοντας το μεταβολικό προφίλ κάποιου μπορείς να βοηθήσεις την υγεία του με συγκεκριμένη δίαιτα. «Αν, για παράδειγμα, κάποιος έχει γονιδιακή προδιάθεση για μεταβολικό σύνδρομο πρέπει να τρώει γεύματα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη», εξηγεί.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η συνεργασία με την Ευκρασία και τα Ελούντα. Μία ομάδα 20 επιστημόνων (ογκολόγοι, ενδοκρινολόγοι, παθολόγοι, χημικοί, διαιτολόγοι, γυμναστές) αναλαμβάνει, αφού φτιαχτεί το μεταβολικό προφίλ κάθε τουρίστα που συμμετέχει στο πρόγραμμα, να οργανώσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης της ισορροπίας του οργανισμού του. Ο στόχος είναι να βελτιωθεί η φυσική του κατάσταση και ο μεταβολισμός του και κατά συνέπεια οι προοπτικές για την υγεία του. Η διατροφή των συμμετεχόντων αποτελείται αυστηρά από ντόπια παραδοσιακά προϊόντα, προσφέροντας πρωτοποριακές λύσεις δίαιτας σε συνδυασμό με άσκηση.

Η διαδικασία για τους πρώτους συμμετέχοντες που θα καταφθάσουν στις αρχές του Μαρτίου έχει ήδη ξεκινήσει. Εναν μήνα προτού φτάσουν στην Ελλάδα, ειδικός έχει συλλέξει δείγματα μαλλιών και σάλιου, τα οποία έχουν σταλεί στα δύο πανεπιστήμια προκειμένου να πραγματοποιηθούν πολύ εξειδικευμένες εξετάσεις.

Οι τουρίστες από τη Ρωσία, την Αγγλία, τη Γερμανία και την Αμερική, μόλις φτάσουν στην Ελλάδα, θα δώσουν δείγμα αίματος για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Τρεις ημέρες αργότερα και ενώ ήδη θα βρίσκονται στο ξενοδοχείο, θα ενημερωθούν για το προφίλ τους και για το πρόγραμμα που προτείνεται να ακολουθήσουν, το οποίο θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 15 ημέρες. «Υπάρχουν πέντε βασικά θεραπευτικά σχήματα», εξηγεί ο κ. Γιώργος Λέων, ένας από τους δύο ιδρυτές της Ευκρασίας και υπεύθυνος συντονισμού του προγράμματος.

Το 1ο σχήμα αφορά περιστατικά με χρόνια μεταβολικά νοσήματα ή καταπονημένα από λήψη φαρμάκων, π.χ. χημειοθεραπεία. Το 2ο επαγγελματίες αθλητές, το 3ο όσους εργάζονται με τη φωνή τους (τραγουδιστές, ηθοποιούς, καθηγητές), το 4ο αφορά την αποκατάσταση – ενεργοποίηση του σώματος και το 5ο είναι λίγο από όλα, με έμφαση στην εκπαίδευση. Ολα τα προγράμματα προσφέρουν και παρακολούθηση μέχρι ο «ασθενής» να επιστρέψει (εφόσον το επιθυμεί) για νέα θεραπεία.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου