Ειδήσεις

Πώς «χάθηκαν» έξι ύποπτοι για συμμετοχή στη 17Ν

«Στην έρευνα για δράση των ένοπλων οργανώσεων την περίοδο 1980-2000 υπάρχει ένα μεγάλο κενό αφού δεν εντοπίστηκαν και δεν συνελήφθησαν περίπου 15-20 μέλη της 17Ν ή άλλων οργανώσεων επαναστατικής βίας, αποτυπώματα των οποίων είχαν βρεθεί σε γιάφκες και για τα οποία υπήρχε σωρεία διασταυρωμένων πληροφοριών. Ομως το 2002, που εξαρθρώθηκε η 17Ν, λόγω του όγκου των στοιχείων και της έρευνας αποφασίσαμε μερικά ζητήματα να τα αφήσουμε εκκρεμή. Κι αυτό ίσως το πληρώνουμε ακόμη…».
Σε αυτή την επισήμανση προχωρούν πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη με αφορμή τη μεγάλη φυγή του 56χρονου πρώην μέλους της 17Ν Χριστόδουλου Ξηρού και την έρευνα για τους συνεργούς του.

«Ορφανά» αποτυπώματα
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επεσήμαναν ότι το 2002 είχαν απομονωθεί έξι «ορφανά» αποτυπώματα – από δείκτες χεριών – σε σταθερά αντικείμενα στη γιάφκα της 17Ν στην οδό Δαμάρεως στο Παγκράτι. Ενα από αυτά τα αποτυπώματα που αποδίδεται σε επιτελικό στέλεχος της 17Ν βρέθηκε και στην κατοικία του φερομένου ως αρχηγού της οργάνωσης Αλέξανδρου Γιωτόπουλου στους Λειψούς. Ως και σήμερα παραμένει άγνωστη η ταυτότητα των ατόμων αυτών, παρ’ ότι υπήρξε μια ύστατη, απεγνωσμένη προσπάθεια εντοπισμού τους.
Το 2004 ένα δεκαμελές κλιμάκιο του Τμήματος Δακτυλοσκοπίας των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων άρχισε να επισκέπτεται τις αστυνομικές διευθύνσεις όλης της χώρας προκειμένου να εξετάσει ένα-ένα εκατοντάδες χιλιάδες δελτία υποβολής έκδοσης ταυτότητας, στα οποία τότε υπήρχαν και δακτυλικά αποτυπώματα. Τότε ελέγχθηκαν συνολικά περίπου ένα εκατομμύριο δελτία ταυτότητας. Αυτή η ομάδα ελέγχου όμως στη συνέχεια διαλύθηκε για υπηρεσιακούς και προσωπικούς λόγους ορισμένων αστυνομικών χωρίς να ταυτοποιηθεί ούτε ένα από τα έξι «ορφανά» αποτυπώματα. Το 2009 ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε ζητήσει να συνεχισθεί η έρευνα αυτή. Ομως ήταν πλέον αργά. Και αυτό διότι στα δελτία ταυτότητας δεν υπάρχουν πλέον αποτυπώματα και τα περισσότερα από τα παλαιά δελτία ταυτότητας έχουν καταστραφεί.

Τα… κινητά του ΕΛΑ
Κάτι αντίστοιχο υπήρξε και με τις έρευνες για τον ΕΛΑ που έδρασε την περίοδο 1974-1995. Στη διάρκεια των ερευνών του 2002 η ΕΛ.ΑΣ. είχε ανακαλύψει την ταυτότητα τουλάχιστον δέκα υπόπτων για συμμετοχή στην οργάνωση σε περιφερειακό και κεντρικό ρόλο, τα οποία ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκαν και ποτέ δεν κινήθηκαν δικαστικές διαδικασίες σε βάρος τους. Τα τηλέφωνα ορισμένων εξ αυτών των υπόπτων βρέθηκαν στη λίστα των 104 κινητών που ήταν στο «στόχαστρο» των 14 κινητών-σκιών στο μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών την περίοδο 2004-2005. Τότε ωστόσο – όπως λένε οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. – «πρυτάνευσε η λογική ότι η οργάνωση ήταν απενεργοποιημένη και οι ύποπτοι δεν είχαν καμιά άλλη εμπλοκή».

Το ίδιο σκεπτικό φαίνεται να εφαρμόστηκε και στην περίπτωση της οργάνωσης «Επαναστατικοί Πυρήνες» που έδρασε την περίοδο 1996-1999 και ευθυνόταν για τον θάνατο ιδιωτικής υπαλλήλου από έκρηξη βόμβας στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ» τον Μάιο του 1999. Ωστόσο παρ’ ότι τότε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία φαίνεται να εντόπισε τα μέλη της οργάνωσης, δεν έδωσε καμιά συνέχεια διότι θεωρήθηκε ότι τα στοιχεία που διέθετε τότε δεν ήταν επαρκή και επειδή υπήρχαν άλλες «προτεραιότητες». Ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επεσήμαναν ότι «αυτή η επιλογή μας για τους “Επαναστατικούς Πυρήνες” ήταν τελικώς λανθασμένη καθώς πιστεύουμε ότι ορισμένοι από τους υπόπτους συνέχισαν τα επόμενα χρόνια να συμμετέχουν σε διεργασίες στο εγχώριο αντάρτικο πόλης».

Γιωτόπουλος για Χ. Ξηρό: Είχε το ελεύθερο να πηγαίνει όπου θέλει μέσα στη φυλακή

Ο Χ. Ξηρός, μπορούσε να κινείται ελεύθερα στις φυλακές, σύμφωνα με επιστολή του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου. Σημειώνει ότι έβλεπε “Πυρήνες” και ποινικούς, χωρίς κανένα πρόβλημα
Επιστολή του καταδικασμένου σε 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για ηθική αυτουργία και συμμετοχή στην εγκληματική δράση της 17 Νοέμβρη, Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, δημοσιεύει η “Ελευθεροτυπία”.
Ο Α. Γιωτόπουλος επιτίθεται στις αρχές για την “εξαφάνιση” του Χριστόδουλου Ξηρού και ουσιαστικά αφήνει υπόνοιες ότι έκαναν τα στραβά μάτια.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο, στο οποίο αναφέρεται στην “ελευθερία” του Ξηρού μέσα στις φυλακές, καθώς όπως γράφει είχε το ελεύθερο να πηγαίνει όπου θέλει και να έχει επαφές με τους “Πυρήνες” αλλά και ποινικούς κρατούμενους.

Ολόκληρη η επιστολή Γιωτόπουλου
“Ανάμεσα στα τεκμήρια που παρουσιάστηκαν εναντίον μου το 2002 υπήρχε και ένα τυφλό δακτυλικό αποτύπωμα. Βρέθηκε, είπανε, στο σπίτι της συντρόφου μου στους Λειψούς, αλλά και στο εσωτερικό μιας γιάφκας.
Δεδομένου ότι με κατηγορούσαν΄ότι ήμουν ο αρχηγός της 17Ν, θα έπρεπε να κάνουν τα πάντα για να βρουν σε ποιον ανήκε το αποτύπωμα. Αυτό ήταν εύκολο, αφού διαθέτουν την τελευταία τεχνολογία, θα έψαχναν σε μικρό ηλικιακό εύρος, αλλά κυρίως γιατί οι επισκέπτες του σπιτιού στους Λειψούς μέχρι το 2002 ήταν ελάχιστοι και θα μπορούσαν να τους βρουν, ρωτώντας απλώς τους κατοίκους. (Λειψιώτης ψαράς είπε στη σύντροφό μου: “Ας με ρωτούσαν εμένα και θα τους έλεγα ποιος πήγε και ποιος δεν πήγε στο σπίτι της Μαϊτέ”).
Δώδεκα χρόνια μετά, δεν βρήκαν τίποτε. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπήρχε αποτύπωμα.

Ήταν κατασκευασμένο στοιχείο εναντίον μου από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ή από την ΕΥΠ. Και αντί να σωπαίνουν το χρησιμοποιούν σήμερα τα κανάλια για να αποδείξουν… ότι υπάρχουν ασύλληπτα μέλη της 17Ν.
Και επειδή στην προσπάθειά τους να μεγαλοποιήσουν την τρομοκρατική “απειλή”, μας έχουν φλομώσει στα ψέματα, με τα οποία γελάνε οι πάντες μέσα στη φυλακή οφείλω να ρωτήσω: Αφού ο Χριστόδουλος είναι τόσο επικίνδυνος τρομοκράτης, γιατί όταν το 2011 έβαλε φωτιά στο κελί του, αντί να τον τιμωρήσουν όπως θα όφειλαν, τον επιβράβευσαν ικανοποιώντας και τα τρία αιτήματά του, μεταφέροντάς τον στις πτέρυγες; Γιατί του έδωσαν το ελεύθερο να πηγαίνει καθημερινά όπου θέλει, στο αρχιφυλακείο, στους πυρήνες, στους σημαντικότερους ποινικούς; Ποιος έδωσε τη διαταγή; Όχι βέβαια η διευθύντρια ούτε κάποιος αρχιφύλακας. Δεν έχουν τέτοια εξουσία και ούτε θα αναλάμβαναν τέτοια ευθύνη.

Η διαταγή ήρθε από τα πάνω. Από την Αντιτρομοκρατική, την ΕΥΠ και άρα από την κυβέρνηση που την εποπτεύει Ας μην προσπαθούν λοιπόν να τα ρίξουν στους φύλακες που απλώς εκτελούν διαταγές. Υπεύθυνοι είναι οι υπουργοί που σήμερα ωρύονται και κραυγάζουν με υποκρισία, ενώ η κατάστασή τους βολεύει. Κόβουν τις άδειες στη λεπτή περίοδο της προεδρίας και προετοιμάζουν την αυριανή ουσιαστική κατάργησή τους.
Γιατί στις δύο άδειες του Βασ. Τζωρτζάτου με κατ’ οίκον περιορισμό, έξι αυτοκίνητα της Αντιτρομοκρατικής ήταν κάτω από το σπίτι του (τρία στο δρόμο και τρία στους παράδρομους) και τον παρακολουθούσαν, ενώ στον Χριστόδουλο, που ήταν σε χωριό δεν ήταν κανείς;
Τέλος, όλοι αυτοί οι κύριο της Αντιτρομοκρατικής, της ΕΥΠ, της κυβέρνησης αλλά και της CIA δεν γνώριζαν ότι ο Χριστόδουλος εδώ και ενάμιση χρόνο είχε πάρει έξι άδειες; Τι έκαναν για να αποτρέψουν την ενδεχόμενη εξαφάνισή του; Τίποτε.
Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Φυλακές Κορυδαλλού, 20 Ιανουαρίου 2014″

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου