Συνεντεύξεις

N. Παπαευσταθίου: «Η εφαρμογή σωστής προνοσοκομειακής περίθαλψης μπορεί συχνά να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου»

Με αφορμή την επίσκεψή του στην Ρόδο μαζί με τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου, Χρήστο Ροϊλό και την συνεργασία που είχαν με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας ΕΚΕΠΥ ΕΚΑΒ κ. Ν. Παπαευσταθίου μίλησε στην «δημοκρατική» για τα προβλήματα που υπάρχουν και τον προγραμματισμό δράσεων στην περιοχή μας.
Κύριε Παπαευσταθίου να ξεκινήσουμε από την επίσκεψή σας στη Ρόδο με τον κ. Ροϊλό και την συνεργασία που είχατε με τον κ. Χατζημάρκο.
Με τον κ. Ροϊλό, ως διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου, έχουμε καθημερινή επαφή και συνεργασία, καθώς ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας ΕΚΕΠΥ ΕΚΑΒ μιλάει με όλους τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών για να μπορούμε να λύνουμε οποιαδήποτε θέματα προκύπτουν και έχουν να κάνουν με επιχειρησιακά ζητήματα. Σε ό,τι αφορά στην επίσκεψή μας στη Ρόδο, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 4ου εκπαιδευτικού σεμιναρίου Προνοσοκομειακής Αντιμετώπισης Τραύματος (PHTLS), που διοργάνωσαν η Διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και με την εθελοντική προσφορά των στελεχών του Εθνικού Κέντρου PHTLS. Το σεμινάριο, απευθύνεται σε διασώστες του ΕΚΑΒ και σε εργαζόμενους της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας ιατρούς, νοσηλευτές, πληρώματα ασθενοφόρου Κέντρων Υγείας, Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων και Περιφερειακών Ιατρείων των Δωδεκανήσων. Στόχος του PHTLS είναι η μείωση των προβλέψιμων άδικων θανάτων και αναπηριών από τραυματισμούς, καθώς, όπως επισημάνθηκε, η εφαρμογή σωστής προνοσοκομειακής περίθαλψης μπορεί συχνά να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.
Σε αυτό το πλαίσιο, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε με την ΠΝΑι για θέματα στελέχωσης προσωπικού των δομών του ΕΚΑΒ σε Ρόδο και Κω καθώς και την εξέταση μιας σειράς προβλημάτων σε όλο το Νότιο Αιγαίο. Οφείλω να τονίσω πως ο κ. Χατζημάρκος -διαχρονικά- βρίσκεται αρωγός στις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλουμε αφενός για να ενισχύσουμε τις νησιωτικές περιοχές με προσωπικό το οποίο, είναι κάτι δύσκολο.
Όπως καταλαβαίνετε, πέρα από τις μόνιμες προσλήψεις και τις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, γενικά, η ειδικότητα “διασώστης – πλήρωμα ασθενοφόρου” στα νησιά δεν είναι μια ειδικότητα για την οποία, εύκολα κάποιος φεύγει από την ηπειρωτική χώρα για να έρθει. Χρειάζονται κάποια κίνητρα. Από την άλλη, απαιτείται ενίσχυση δομών είτε σε επίπεδο κτιριακών υποδομών (σε κάποια νησιά) είτε σε επίπεδο εξοπλισμού όπως η προμήθεια ασθενοφόρων.
Συνεπώς, υπάρχει το περιθώριο συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και είναι κάτι που το επιδιώκετε;
Βεβαίως και είναι το ζητούμενο θα σας έλεγα. Ειδικότερα σε αυτή την περίοδο που διανύουμε με την πανδημία του κορωνοϊού εάν δεν είχαμε στενή συνεργασία με την Τ.Α. δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε με τόση επιτυχία, όπως γίνεται. Το παιχνίδι είναι κοινό, είναι ομαδικό και πέρα από το υπουργείο Υγείας που σε μια πανδημία έχει τον κύριο ρόλο, όπως και η Πολιτική Προστασία, η συνεργασία αυτή είναι επιβεβλημένη.
• Μετά το σεμινάριο αυτό, υπάρχει περίπτωση να γίνει και δεύτερο στη Δωδεκάνησο ή σε άλλο νησί της Περιφέρειάς μας;
Θα γίνει, αλλά την επόμενη χρονιά. Είχαμε αποφασίσει με την 2η ΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου αρχικά να κάνουμε μόνον τρία σεμινάρια φέτος, ένα στις Κυκλάδες, ένα στα Δωδεκάνησα και ένα στο Βόρειο Αιγαίο, αφού απευθύνεται μόνον σε υγειονομικό προσωπικό. Επειδή όμως υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση και το συγκεκριμένο σεμινάριο έχει περιορισμένο αριθμό θέσεων αποφασίσαμε να κάνουμε Μνημόνιο Συνεργασίας με προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο ΕΚΑΒ και την 2η ΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου για το 2021 προκειμένου να διοργανώσουμε ακόμη τρία τέτοια σεμινάρια, ώστε να εκπαιδευτεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος. Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι έχοντας εκπαιδευτεί στην διαχείριση του τραύματος (που είναι μία από τις μεγαλύτερες “ασθένειες” της εποχής μας) μπορείς να σώσεις μια ζωή και να κερδίσεις περισσότερο χρόνο, ώστε ο τραυματίας να διακομιστεί με ασφάλεια και τις προβλεπόμενες διαδικασίες στο πλησιέστερο και καταλληλότερο υγειονομικό σχηματισμό. Σε αυτό και επενδύουμε: στην εκπαίδευση.
• Η αλήθεια είναι ότι η περιφέρειά μας είναι νησιωτική η οποία έχει τα προβλήματά της σε τέτοια θέματα -λόγω πολυνησιωτικότητας, αποστάσεων κ.λπ. Πού πιστεύετε ότι θα έπρεπε να ενισχυθεί το ΕΚΑΒ για την εύρυθμη λειτουργία του;
Ούτως ή άλλως μια νησιωτική περιοχή όπως το Αιγαίο, αντιμετωπίζεται εκτός από τα επίγεια μέσα, με τις αεροδιακομιδές ή διακομιδές με πλωτά μέσα. Όλο αυτό το δίκτυο συντονίζεται και ελέγχεται από το ΕΚΑΒ. Βέβαια, αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι τα πτητικά μέσα ανήκουν στις Ένοπλες Δυνάμεις με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του ΕΚΑΒ. Προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες για επείγουσες αεροδιακομιδές που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από έναν δευτεροβάθμιο υγειονομικό σχηματισμό όπως είναι το Νοσοκομείο της Ρόδου, προς τριτοβάθμιους υγειονομικούς σχηματισμούς, όπως είναι η Κρήτη και η Αθήνα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Όμως, θα πρέπει να πούμε ότι οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι οριακές: δηλαδή με δεδομένο το πλήθος των νησιών μας, τις ελλείψεις και τα προβλήματα που σίγουρα υπάρχουν διαχρονικά στους υγειονομικούς σχηματισμούς, το έργο που έχουμε να επιτελέσουμε είναι πάρα πολύ δύσκολο και πολύπλοκο. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και σίγουρα μπορούμε να προχωρήσουμε από την επόμενη χρονιά, όπου θα ενισχυθούμε με δύο ελικόπτερα και με δύο υγειονομικά αεροσκάφη (δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”) τα οποία θα διατεθούν στις Ε.Δ. ώστε να μπορέσουν να αυξηθούν οι δυνατότητες που έχουμε για αεροδιακομιδές σε διαφορετικά σημεία της χώρας μας.
• Πώς αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού;
Ήμασταν προετοιμασμένοι. Και είχαμε έγκαιρα προμηθευτεί έναν μεγάλο αριθμό από φορητούς θαλάμους αρνητικής πίεσης (κάψουλες). Δεν μπορώ να πω ότι αυξήθηκαν οι αεροδιακομιδές. Ενδεχομένως σε αυτό να έπαιξε ρόλο και το γεγονός πως ο τουρισμός φέτος ήταν πολύ μειωμένος σε σχέση με πέρσι, το καλοκαίρι.
Ο αριθμός των αεροδιακομιδών τόσο για περιστατικά με COVID-19 όσο και για άλλα περιστατικά ήταν απολύτως ελεγχόμενος φέτος.
Θα ήθελα όμως, κλείνοντας να απευθύνω έκκληση προς το κοινό: το ΕΚΑΒ έτσι όπως ενοποιήθηκε και με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας ΕΚΕΠΥ, είναι μια υπηρεσία εκτάκτων αναγκών.
Ως εκ τούτου, πρέπει να την διαχειριζόμαστε έτσι και όχι σαν μια οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία. Άρα, να κάνουμε “χρήση” και όχι “κατάχρηση” της υπηρεσίας αυτής. Είναι καλύτερα να ζητήσουμε να έρθει ένα ασθενοφόρο για ένα περιστατικό παρά να καλούμε το ΕΚΑΒ για να συνοδέψει έναν ασθενή. Κι αυτό γιατί, την ίδια ώρα θα στερήσουμε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από έναν συνάνθρωπό μας που το έχει πραγματική ανάγκη για να σωθεί η ζωή του.
Ο αριθμός των ασθενοφόρων και του προσωπικού δεν είναι ατελείωτα. Όσο μεγάλος κι αν είναι ο αριθμός, εάν δεν τα χρησιμοποιούμε σωστά θα υπάρξει στιγμή που κάποιος θα χρειαστεί ένα ασθενοφόρο για ζήτημα ζωής ή θανάτου, και δεν θα βρίσκει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου