Ειδήσεις

Έγινε το πρώτο βήμα για τον εκσυγχρονισμό του βιολογικού καθαρισμού των Λειψών

Το έργο είναι μεγέθους 90.000 ευρώ και δίνει λύση σε πρόβλημα που υπήρχε από το 2006

Άνοιξε ο δρόμος για την εκπόνηση μελέτης σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του βιολογικού καθαρισμού των Λειψών. Ειδικότερα, υπογράφηκε Διαβαθμιδική Σύμβαση για την σύνταξη «Μελέτης εκσυγχρονισμού  Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Δήμου Λειψών Νομού Δωδεκανήσου», μεταξύ του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου και του Δημάρχου Λειψών, Φώτη Μάγγου.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Με την Διαβαθμιδική Σύμβαση, ο δήμος Λειψών εκχωρεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την αρμοδιότητα για την εκπόνηση της μελέτης εκσυγχρονισμού του βιολογικού διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων του Δήμου Λειψών. Με αυτό τον τρόπο ο Δήμος του νησιού ευελπιστεί να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που υπάρχει από το 2006!

Το newbeast.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο Φώτη Μάγγο ο οποίος δήλωσε τα εξής:

«Όπως γράφει και μέσα στη Διαβαθμιδική ο βιολογικός (καθαρισμός) των Λειψών ναι μεν ήταν από τους πρώτους που είχαν λειτουργήσει αλλά ως συνήθως, είναι η παθογένεια της χώρας μας, όταν γίνεται κάτι καινούργιο, δεν υπάρχει και η σχετική τεχνογνωσία, τότε γίνονταν και πολλά πράγματα βιαστικά και εξ’ ανάγκης βέβαια προκειμένου να λειτουργήσει το έργο…

Σημασία έχει ότι μέχρι και σήμερα ήταν ελλιπές ως προς το θέμα ότι είχαν λήξει οι περιβαλλοντικοί του όροι από το 2006, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχε καμία μελέτη καμιά πρόβλεψη για την διάθεση των επεξεργασμένων μεν, διότι εμείς τα χλωριώνουμε, λυμάτων στη θάλασσα. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και λέει ότι θα πρέπει ότι να υπάρχει υποθαλάσσιος αγωγός, που θα πρέπει ανάλογα με τα ρεύματα, το βάθος της περιοχής, αυτά τα εκτιμούν οι ειδικοί όχι εμείς…

Έπρεπε να υπάρχει υποθαλάσσιος αγωγός για την διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων. Δεν μολύνουμε την θάλασσα. Είναι επεξεργασμένα. Έχω προσλάβει μηχανολόγο εδώ και τρία χρόνια και χλωριώνουμε το καθαρό νερό που βγαίνει στην θάλασσα. Έχουμε φτιάξει τις δεξαμενές ανάδευσης από την αρχή και λειτουργούν κανονικά. Παίρνουμε δείγματα και στέλνουμε σε τακτά διαστήματα σε ειδικά εργαστήρια στην Αθήνα για να βλέπουμε που πάμε. Όμως αυτό από μόνο του συνιστά πρόβλημα γιατί απαγορεύεται να πέφτουν χύμα στη θάλασσα απλά με έναν αγωγό. Ήδη η Περιφέρεια έκανε μια αυτοψία και μας επέβαλε ένα πρόστιμο και βέβαια κατάλαβε ότι πρέπει να μας βοηθήσει γιατί το έργο είναι μεγάλο, είναι 90.000 ευρώ αλλά και δεν έχουμε και την δυνατότητα να κάνουμε ούτε δημοπρασίες ούτε τίποτα.

Μέσα στο φάκελο έργου της μελέτης είναι να φτιαχτούν περιβαλλοντικοί όροι και να μελετηθεί πως θα διατεθούν τα επεξεργασμένα λύματα. Πιο σύστημα θα ακολουθηθεί γιατί υπάρχουν πολλά. Η αποστράγγιση, ο υποθαλάσσιος αγωγός κλπ. Σημασία έχει ότι βάζουμε προς επίλυση ένα διαχρονικό ζήτημα».

Πηγή newsbeast.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου