Με τη σκιά του Αντώνη Σαμαρά να πλανάται πάνω από την οικογένεια Μητσοτάκη, έληξε άδοξα και η υπόθεση της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη για τη θέση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η πρώην υπουργός θεωρεί υπεύθυνο, σύμφωνα με τις διαρροές που υπάρχουν από στενούς της πολιτικούς φίλους, τον πρώην Πρωθυπουργό, ο οποίος κατά τα ίδια πρόσωπα, έκανε τα…αδύνατα-δυνατά ώστε να μπλοκάρει την υποψηφιότητά της.

«Αστειότητες», «παραμύθια» και «γελοίες θεωρίες συνωμοσίας που δεν στέκουν» απαντάνε από την πλευρά του Αντ. Σαμαρά και επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι ο πρώην Πρωθυπουργός επικοινώνησε με δεκάδες εκλέκτορες-συνέδρους για να μποϋκοτάρει την υποψηφιότητα της Ντ. Μπακογιάνη.

Αναζωπυρώθηκε η προαιώνια έχθρα

Από την άλλη πλευρά, από το στρατόπεδο της πρώην υπουργού, εκπέμπεται το μήνυμα ότι υπονομεύθηκε μια υποψηφιότητα που θα βοηθούσε, όχι μόνο τη Ν.Δ. αλλά και τη χώρα. «Χάθηκε μια ‘‘χρυσή ευκαιρία’’ για όλους» λένε και αναδύεται εμφυλιοπολεμικό άρωμα για τον Αντ. Σαμαρά, τον οποίο επίσης κατηγορούν ότι στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον Απόστολο Τζιτζικώστα και σε ένα βαθμό τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Όπου και να βρίσκεται η αλήθεια, το σίγουρο είναι ότι με αυτή την ιστορία αναζωπυρώθηκε η έχθρα της Ντ. Μπακογιάννη με τον Αντ. Σαμαρά, ενώ η σύγκρουση αυτή θα ρίξει βαριά τη σκιά της και στην εσωκομματική αναμέτρηση για την αρχηγία της Ν.Δ.

Η υπόθεση εκλογές στο ΕΛΚ για τις θέσεις των αντιπροέδρων όμως άνοιξε πολλά μέτωπα στο εσωτερικό της Ν.Δ. Και αυτό διότι η πολιτική συμφωνία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με την Ντ. Μπακογιάννη άφησε εκτός παιχνιδιού τον πρόεδρο της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη που ήθελε να είναι αυτός ο προτεινόμενος από το κόμμα για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ.

Δυσαρεστημένος ο Μαν. Κεφαλογιάννης

Όμως, ο Βαγγ. Μεϊμαράκης είχε συμφωνήσει με την Ντ. Μπακογιάννη που θα τον στηρίξει και στις εσωκομματικές εκλογές, αντί για τον αδελφό της, Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτή η πολιτική συμφωνία δεν άρεσε στον Μαν. Κεφαλογιάννη που όμως δεν μεταβάλλει τη στάση του έναντι του Βαγγ. Μεϊμαράκη, αν και είναι χολωμένος.

Η απόφαση να αποσυρθεί η Ντ. Μπακογιάννη ελήφθη από κοινού με τον Βαγγ. Μεϊμαράκη, εντός του Σαββατοκύριακου και νωρίς το πρωί της Δευτέρας ενημερώθηκε το Ε.Λ.Κ. πριν αναρτηθεί ο κατάλογος των υποψηφιοτήτων για τις θέσεις των αντιπροέδρων.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, Ντ. Μπακογιάννη και Βαγγ. Μεϊμαράκης αποφάσισαν να μην υπάρχει υποψηφιότητα από τη Ν.Δ. σταθμίζοντας και ότι το έδαφος για ελληνική εκλογή δεν είναι πρόσφορο αυτό το διάστημα. Και αυτό, διότι όπως έλεγαν υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, για τις 10 θέσεις, υπήρχαν 13 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι πέντε ήταν εν ενεργεία επίτροποι.

“Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά”

Όμως στο παρασκήνιο, υποστηρικτές της Ντ. Μπακογιάννη, έλεγαν ότι υπήρξε παρέμβαση του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος συνομιλώντας με Ευρωπαίους αξιωματούχους του ΕΛΚ, σημείωνε πως πιθανή υποψηφιότητα της πρώην υπουργού θα αποτελούσε παρέμβαση στα εσωκομματικά της ΝΔ ενόψει και της διαδικασίας εκλογής του νέου αρχηγού.

Η πλευρά του Αντ. Σαμαρά πέρασε αμέσως στην αντεπίθεση. «Γελοίες θεωρίες» σχολίαζαν από το περιβάλλον του και στενοί του συνεργάτες έλεγαν με αρκετή δόση χολής για την Ντ. Μπακογιάννη, η οποία τελικά θα ταξιδέψει με τον Βαγγ. Μεϊμαράκη στη Μαδρίτη για το εκλογικό συνέδριο του ΕΛΚ, όπου θα βρεθεί και ο πρώην Πρωθυπουργός θα μιλήσει σε κεντρική εκδήλωση.

«Η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια». Ο ίδιος γέλαγε μόλις του είπαν τι κυκλοφορεί στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο και οι πολιτικοί του φίλοι, τόνιζαν: «Μα είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι πήρε τηλέφωνο ο Σαμαράς και έλεγε να μην ψηφίσουν την Μπακογιάννη. Άλλη δουλειά δεν είχε να κάνει από το να τηλεφωνεί σε 700 περίπου συνέδρους…Τι άλλο θα ακούσουμε».

Δυσφορία και στην Κύπρο

«Όλα είναι δυνατά» όμως για κάποιους άλλους, ενώ έξαλλοι είναι και στο Δημοκρατικό Συναγερμό, καθώς το κόμμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, έμεινε χωρίς τη θέση του αντιπροέδρου. Και αυτό, διότι είχε συμφωνηθεί μόλις έμαθαν ότι ήθελε να είναι υποψήφια η Ντ. Μπακογιάννη, να μην θέσει υποψηφιότητα ο Νεοφύτου Αβέρωφ. Τελικά, η απόσυρση της Ντ. Μπακογιάννη χάλασε τα σχέδια των Κυπρίων και έμειναν να κοιτάζουν την Μάλτα να παίρνει τη θέση…

Πάντως, ότι και να έγινε, η όλη ιστορία ζημίωσε τη Ν.Δ., η οποία τελευταία φορά που είχε τέτοια θέση στο ΕΛΚ ήταν το 2006, όταν ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε εκλεγεί αντιπρόεδρος.

thetoc.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ